Η παράταξη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακήρυξε τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές, με τις περισσότερες ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί, μολονότι το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα του Ινδικού Λαού (BJP) θα χάσει την πλειοψηφία των εδρών στη Λοκ Σάμπα, την ινδική Βουλή και θα χρειαστεί την υποστήριξη των δυο εταίρων του για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ινδικό χρηματιστήριο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών όταν έγινε σαφές πως το BJP θα υφίσταντο μεγάλες απώλειες.

Το κόμμα του Μόντι είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές 303 έδρες, πολλές περισσότερες από τις 272 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Μαζί με τους συμμάχους του, καταλάμβανε 353 έδρες στο κοινοβούλιο, συντριπτική πλειοψηφία.

Ο Ναρέντρα Μόντι προεξοφλείται από τους περισσότερους παρατηρητές ότι θα είναι μόλις ο δεύτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ινδίας που θα κυβερνήσει για τρίτη θητεία μετά τον Τζαουαχάρλαλ Νέχρου.

Με δεδομένο πως η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, οι εκλογές στη χώρα ήταν επίσης οι μεγαλύτερες στην υφήλιο – η διαδικασία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν 970 εκατομμύρια πολίτες.

Καθώς το BJP ασκεί σκληρή εθνικιστική πολιτική, η αντιπολίτευση και επικριτές του εξέφραζαν ανησυχίες πως εάν εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία θα κινούσε διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό να την εδραιώσει. Το Κογκρέσο και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούσαν εξάλλου πως η παραμονή του Μόντι στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να θέσει την ίδια τη δημοκρατία σε κίνδυνο.

Διάφοροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να αποκτήσουν πιο στενές σχέσεις με την Ινδία, για να αντιμετωπιστεί αυτή που χαρακτηρίζουν ολοένα πιο επιθετική πολιτική της Κίνας. Κι αυτό παρότι η Ινδία τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αγοράζει μεγάλες ποσότητες φθηνού πετρελαίου από τη Ρωσία και διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το