Σε εικόνα «κατάρρευσης» του μετώπου παραπέμπουν οι πληροφορίες που έρχονται από την Περιφέρεια του Ντονιέτσκ, με το ρωσικό στρατό να προελαύνει σταθερά προς την κατεύθυνση της στρατηγικής – για την επιμελητεία του ουκρανικού στρατού – πόλη Ποκρόβσκ, η οποία, μαζί με άλλες πριφερειακές πόλεις, εκκενώνονται από τον πληθυσμό τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το BBC, ο ρωσικός στρατός, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κατάφερε να καταλάβει τη Novohrodovka, ένα σημαντικό προπύργιο του ουκρανικού στρατού, 10 χλμ. νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκ, και τώρα μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα προς το ίδιο το κέντρο της περιοχής.

Μαζικές εκκενώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ποκρόβσκ και το Μίρνογκραντ εδώ και αρκετές ημέρες.

Το Ποκρόβσκ και το Μίρνογκραντ, με συνολικό πληθυσμό περίπου 100.000 ανθρώπων, είναι οι τελευταίες μεγάλες πόλεις της περιοχής του Ντονέτσκ δυτικά-βορειοδυτικά του περιφερειακού κέντρου που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Το Ποκρόβσκ είναι σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποδομής από τον οποίο περνούν οι αυτοκινητόδρομοι προς το Ντονέτσκ, την Κονσταντίνοβκα, το Κραματόρσκ και την ενδοχώρα.

«Κόλλησε» η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα πάντα με το BBC, ως αποτέλεσμα των μαχών του Αυγούστου, τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν περισσότερα εδάφη από ό,τι τα ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς.

Όμως, ο μεγαλύτερος οικισμός που κατέλαβαν οι Ουκρανοί, η Σούτζα, με πληθυσμό περίπου 5.000 ανθρώπων, είναι σχεδόν τρεις φορές μικρότερος από τη Novogrodovka, η οποία χάθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των μαχών, για να μην αναφέρουμε το Ποκρόφσκ και το Μίρνογκραντ, τα οποία μπορεί να πέσουν στο εγγύς μέλλον, εάν η ουκρανική διοίκηση δεν προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση.

Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών, ήταν βέβαιοι ότι η Grodovka και η γειτονική Novogrodovka θα καταλαμβάνονταν σύντομα από τις προελαύνουσες ρωσικές μονάδες, αν και περίμεναν ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Φαίνεται όμως ότι η διοίκηση του ουκρανικού στρατού αποφάσισε να επικεντρωθεί στην άμυνα του ίδιου του Ποκρόβσκ.

«Οι αστικές περιοχές χωρίς επαρκείς αμυντικές δυνάμεις δεν αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια και η ουκρανική διοίκηση πιθανόν να θεώρησε ότι η υπεράσπιση της Νοβογκροντόβκα δεν άξιζε τις πιθανές απώλειες», πιστεύει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατιωτικό αναλυτή Oleksandr Kovalenko, η Νοβογκροντόβκα θα μπορούσε να κρατήσει την άμυνά της για αρκετούς μήνες:

«Οι πρώτες επιθέσεις στα περίχωρα της Novohrodovka άρχισαν στις 21 Αυγούστου. Τα ρωσικά στρατεύματα εμβάθυναν 3,5 χιλιόμετρα κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι επιθέσεις στην περιοχή του σιδηροδρόμου ήταν πάντα δύσκολες για τον εχθρό και αυτό το τεχνητό εμπόδιο είναι συγκρίσιμο με τα φυσικά εμπόδια όπως τα ποτάμια και τα υδάτινα σώματα. Αλλά όχι αυτή τη φορά», συνεχίζει ο αναλυτής.

«Και δεν είναι ότι η Novogrodovka κατακλύζεται από επιλεγμένους ειδικούς του ROV, τίποτα τέτοιο. Και το πρόβλημα δεν είναι στους πολεμιστές μας, οι οποίοι κρατούν τις θέσεις τους εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πρόβλημα είναι διαφορετικής φύσης, για το οποίο αρχίζουν να μιλούν όλο και πιο δυνατά εκείνοι που, σε αντίθεση με εμένα, έναν πολίτη, έχουν περισσότερα δικαιώματα», γράφει ο Κοβαλένκο.

Η απόσπαση της ρωσικής προσοχής από το Ντονμπάς δεν έχει λειτουργήσει

Στο πλαίσιο της σχετικά ταχείας προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, οι επιτυχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εισέβαλαν στην περιοχή του Κουρσκ, φαίνονται πιο μετριοπαθείς τις τελευταίες ημέρες.

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να προσπαθεί να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου του, αλλά σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης, η ένταση των μαχών έχει μειωθεί αισθητά και η προέλαση έχει επιβραδυνθεί ή μηδενιστεί εντελώς.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το