«Δεύτερο πραξικόπημα» επικράτησε τελικά στη Νότια Κορέα μετά την αποτυχία της επιβολής στρατιωτικού νόμου, που κήρυξε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ. Οι εξελίξεις στη Σεούλ ήταν ραγδαίες. Με προεδρικό διάγγελμα ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται. Όλα τα μέσα ενημέρωσης και ο Τύπος τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού και απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται σαν απόπειρες ανατροπής του «φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος», καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας. Στο διάγγελμα αναφερόταν ότι στόχος ήταν «η εξάλειψη των φιλο-βορειοκορεατικών δυνάμεων και η προστασία της συνταγματικής τάξης», η σωτηρία της χώρας από τον «κίνδυνο του κομμουνισμού».

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ανακοινωθέν απαγορεύτηκαν επίσης οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος». Η διάταξη έχει άμεση εφαρμογή στο ιατρικό προσωπικό που βρίσκονταν σε απεργία και διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες.

Το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του, ενώ ο διοικητής των νοτιοκορεατικών ειδικών δυνάμεων έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας να «βγάλει σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου και ο πραξικοπηματίας πρόεδρος διέταξε τη σύλληψη πολιτικών ηγετών και βουλευτών.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Γιουν υποστήριξε ότι «η Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη». Χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς» και διαβεβαίωσε σε αντικομμουνιστικό ντελίριο ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μίουνγκ (ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022), χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.

Έξι μόλις ώρες μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ο Γιουν Σουκ Γιολ υποχρεώθηκε, κάτω από την πλήρη πολιτική απομόνωση και την άμεση κινητοποίηση του κόσμου, να ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο και ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν σοκ». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας υποστήριξε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου καθώς αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Ωστόσο αργότερα οι βουλευτές του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας καταψήφισαν την πρόταση μομφής που κατάθεσε η αντιπολίτευση. Η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ τελικά απέτυχε, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση. Η πρόταση μομφής συγκέντρωσε 192 ψήφους από τις απαιτούμενες 200 στο κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συζήτηση της μομφής στη βουλή χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν την καθαίρεση του πραξικοπηματία. Σύμφωνα με την αστυνομία 149.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1 εκατομμύριο.

Οι εξελίξεις αποτυπώνουν τα κίβδηλα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας που προβάλλει η δύση. Τη σάπια «δημοκρατία» που επιβάλανε στη διαιρεμένη χώρα οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές την οποία συνεχίζουν απαρέγκλιτα να διαφημίζουν σαν πολιτικό πρότυπο, σε αντιδιαστολή με το κομμουνιστικό καθεστώς του βορρά. Ο πραξικοπηματίας πρόεδρος αθωώνεται από τους «δημοκρατικούς θεσμούς» με μια «ειλικρινή συγγνώμη». Ο πρόεδρος, υποτιθέμενος υπερασπιστής της «συνταγματικής τάξης», βυσσοδομεί, είναι ο πρωτομάστορας της ανατροπής της. Και το κοινοβούλιο παρά τις διαπιστώσεις της εκτροπής απαλλάσσει τον υπονομευτή του και τον αποκαθιστά στον θεσμικό του ρόλο. Η Δημοκρατία της Σεούλ είναι δημιούργημα και προπύργιο της Ουάσιγκτον στους σχεδιασμούς της στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η χώρα δεν βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αμερικάνικες στρατηγικές επιλογές επανέρχεται στον ίσιο δρόμο είτε με πραξικοπήματα είτε με δολοφονίες πολιτικών. «Δημοκρατία» λάστιχο που αποτυπώνεται ανάγλυφα στη στάση των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τα γεγονότα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Αργότερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι «είμαστε ανακουφισμένοι που ο Πρόεδρος Γιουν ανέκρουσε πρύμναν» μετά την «ανησυχητική» απόφασή του «να κηρύξει στρατιωτικό νόμο» και ότι «σεβάστηκε την ψήφο του κοινοβουλίου για τον τερματισμό της». Και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν, δήλωσε «πεισμένος» για την «ανθεκτικότητα της δημοκρατίας» της Νότιας Κορέας, επαναλαμβάνοντας την «απαρέγκλιτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στη συμμαχία μας» και ότι «συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του Κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών επισημάνθηκε η άρση του στρατιωτικού νόμου, αλλά και ότι «σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας, η Κίνα δεν θα κάνει σχόλια» και έκφρασε δε την ελπίδα πως η Σεούλ «θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των θεσμών επιτόπου».

Την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκεπτόταν την Πιονγιάνγκ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο στρατιωτικός νόμος θέτει στο στόχαστρο «την εξάλειψη των φιλοβορειοκορεατικών δυνάμεων και την προστασία της συνταγματικής τάξης της ελευθερίας». Παράλληλα η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε σκωπτικά: «Τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία για αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ; Η Νότια Κορέα θα είναι πιο τυχερή από τη Γεωργία;».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, ανακάλυψε ότι… «η ανακοίνωση του τέλους του στρατιωτικού νόμου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Νότιας Κορέας απέναντι στο κράτος δικαίου»…

Η νέα επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Μάγια Κάλας, ανακοίνωσε ότι «η ΕΕ χαίρεται με την άρση του στρατιωτικού νόμου μετά την απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση», ενώ η εκπρόσωπός της, Χίπερ, ότι «επαναβεβαιώνουμε τη στενή στρατηγική σύμπραξή μας με τη Δημοκρατία της Κορέας, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις αξίες της δημοκρατίας που μοιραζόμαστε».

Με τον μανδύα της δημοκρατίας και την καραμέλα της κομμουνιστικής απειλής οι πραξικοπηματίες στρέφονται συνολικά κατά του Κορεατικού λαού.
Η κρίση ωστόσο του καθεστώτος της Ν. Κορέας δεν τελείωσε και δεν θα τελειώσει με τη «συγνώμη» του πραξικοπηματία Προέδρου, ούτε ακόμα και αν αυτός τελικά καθαιρεθεί από τον θώκο του, συλληφθεί ή φυλακιστεί. Ήδη φαίνεται ότι σε επικείμενη νέα συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα τεθεί ξανά σε ψηφοφορία η αποπομπή και δίωξή του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το