Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν τη Δευτέρα 27/3 πως υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Λίβυων και μεταναστών στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που εξαναγκάζονται σε σεξουαλική δουλεία.
Οι εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν την έρευνα κατηγόρησαν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποστολή υποστήριξης στις λιβυκές δυνάμεις που -όπως λένε- συνέβαλαν σε εγκλήματα κατά μεταναστών και Λίβυων, καλώντας τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους προς τη Λιβύη.
Τα ευρήματα περιέχονται σε μια νέα εκτενή έκθεση, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με εκατοντάδες άτομα -συμπεριλαμβανομένων μεταναστών και μαρτύρων- και ολοκληρώνει μια διερευνητική αποστολή που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια για να διερευνήσει παραβιάσεις και καταχρήσεις δικαιωμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα που μαστίζεται από το χάος. Συγκεκριμένα, η αποστολή συστάθηκε το 2020 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στη Λιβύη από το 2016. Από τότε, η αποστολή έχει διενεργήσει περισσότερες από 400 συνεντεύξεις και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2.800 πληροφοριακά στοιχεία, περιλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο.
Η αποστολή του ΟΗΕ κοινοποίησε τα πορίσματά της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η πλούσια σε πετρέλαιο αλλά σε μεγάλο βαθμό άνομη Λιβύη έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το βασικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν «βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον Λίβυων και μεταναστών σε ολόκληρη τη Λιβύη» δήλωσε ο Μοχάμεντ Αουατζάρ, επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, είπε ότι η ομάδα του έφερε στο φως «πολυάριθμες περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, δολοφονίας, βασανιστηρίων, βιασμών, υποδούλωσης, σεξουαλικής υποδούλωσης και εξαναγκαστικής εξαφάνισης».
Η λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία έχει λάβει εκπαίδευση και εξοπλισμό από την ΕΕ, εργάστηκε «σε στενό συντονισμό» με τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη, αναφέρει η έκθεση.
«Η υποστήριξη που παρείχε η ΕΕ στη λιβυκή ακτοφυλακή όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις σε παραβιάσεις ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορείς να απωθείς ανθρώπους σε περιοχές που δεν είναι ασφαλείς και τα λιβυκά ύδατα δεν είναι ασφαλή» δήλωσε ο ερευνητής Τσαλόκα Μπεγιάνι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρωπαϊκό μπλοκ και τα κράτη μέλη του δεν βρέθηκαν να ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, αλλά «η υποστήριξη που δόθηκε βοήθησε και υποκίνησε τη διάπραξη των εγκλημάτων».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 27/3 ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί τη λιβυκή ακτοφυλακή «ούτε οποιαδήποτε άλλη οντότητα στη Λιβύη», προσθέτοντας ότι η βοήθεια της ΕΕ είχε ως στόχο να «βελτιώσει τις επιδόσεις τους».
«Παρέχουμε βοήθεια για να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους όταν πρόκειται για έρευνα και διάσωση, είτε πρόκειται για σκάφη, είτε πρόκειται για εξοπλισμό, είτε προηγουμένως για εκπαίδευση με έμφαση ακριβώς στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.
πηγή: tvxs.gr
e-prologos.gr