Την αντίθεσή τους στις περικοπές στην παιδεία, αλλά και στην ακροδεξιά πολιτική του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, εξέφρασαν χιλιάδες διαδηλωτές στη Βραζιλία, που βγήκαν στους δρόμους 80 πόλεων της χώρας.
Είναι η τρίτη κινητοποίηση κατά των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό που κατέθεσε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση με στόχο τον ισοσκελισμό των δημοσίων ταμείων.
Στο Σάο Πάολο, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, φοιτητές και εργατικά συνδικάτα συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στη λεωφόρο Παουλίστα, την κύρια οδική αρτηρία της πόλης.
Στα συνθήματά τους εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις περικοπές των πόρων για την παιδεία, αλλά και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει εγκριθεί από τη Βουλή και συζητείται στη Γερουσία.
Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, εργατικά συνδικάτα και εκπρόσωποι των ιθαγενών μετέβησαν στην πλατεία των Υπουργείων, με συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής του ακροδεξιού Μπολσονάρο.
Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Ρεσίφε, το Μπέλου Οριζόντε, το Κάμπου Γκράντζι, το Πόρτο Αλέγκρε, το Σαλβαντόρ ντζι Μπαΐα και άλλες πόλεις.
Πάντως, αν και οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τα κέντρα των πόλεων, οι κινητοποιήσεις ήσαν σαφώς μικρότερες από τις δύο προηγούμενες. Στις 15 Μαΐου είχαν διοργανωθεί σε πάνω από 200 πόλεις και στις 30 του ιδίου μηνός σε πάνω από 130.
Ο υπουργός Παιδείας Αμπραάμ Βέιντραουμπ δεν έχει σχολιάσει τις κινητοποιήσεις. Τον Μάιο, είχε ανακοινώσει περικοπές σε τρία πανεπιστήμια που κατηγορούσε ότι αποτελούν «θύλακα της αριστερής ιδεολογίας», όμως μετά τις αντιδράσεις, επεξέτεινε τη διάταξη για μείωση του προϋπολογισμού και σε όλα τα κρατικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει υποσχεθεί πως θα κάνει «σταυροφορία» για την εκρίζωση του «πολιτιστικού μαρξισμού», όπως τον αποκαλεί, από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
e-prologos.gr