Μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν συνεχώς έδαφος και ελέγχουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της επικράτειας
Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν έπειτα από παρουσία 20 ετών, δημιουργώντας κενό προς πλήρωση και δίνοντας την ευκαιρία στις δυνάμεις των Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας επαναφέροντας τις συνθήκες του τέλους της δεκαετίας του ΄90.
Η ισλαμιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι ελέγχει το 85% της χώρας, ενώ οι δυνάμεις των Ταλιμπάν συνεχίζουν να προελαύνουν χωρίς να συναντούν ιδιαίτερη αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι στιγμής.
Οι Ταλιμπάν, ωστόσο, στέλνουν και το δικό τους μήνυμα προς όποιες εξωτερικές δυνάμεις επιχειρήσουν να εμπλακούν στη νέα αντιπαράθεση, ενώ στο στόχαστρο μπήκε αυτή τη φορά η Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει προσφερθεί να αναλάβει την ασφαλή λειτουργία και την φρούρηση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Καμπούλ, όμως οι Ταλιμπάν απαντούν στον Ερντογάν με προειδοποιήσεις.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει αυτή την αξιόμεμπτη απόφαση», υπογραμμίζουν οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους, αναφερόμενοι στο σχέδιο της Τουρκίας.
«Αν οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους και συνεχίσουν την κατοχή της χώρας μας, το Ισλαμικό Εμιράτο … θα στραφεί εναντίον τους».
Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσαν οι Ταλιμπάν, η ευθύνη για τις συνέπειες θα πέσει στους ώμους αυτών που επεμβαίνουν.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία ναυλώνει ειδική πτήση που θα αναχωρήσει το Σάββατο 17 Ιουλίου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να μεταφέρει όσους Γάλλους Πολίτες επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας, δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες τέτοιες πτήσεις και η Γαλλία συνιστά στους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν «λόγω των εξελίξεων αναφορικά με την ασφάλεια στη χώρα». Οσοι επιλέξουν να παραμείνουν μετά την 17η Ιουλίου «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί μετά την ημερομηνία αυτή η ασφαλής μεταφορά τους».
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του επισημαίνει ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος μιας ακόμη ανθρωπιστικής κρίσης, κάνοντας έκκληση κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.
«Μια αποτυχία να καταλήξουμε σε ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν και να σταματήσουμε την παρούσα βία θα οδηγήσει σε περαιτέρω εσωτερικούς εκτοπισμούς, καθώς και σε εκτοπισμούς σε γειτονικές χώρες και σε πιο μακρινές» ανέφερε εκπρόσωπος της UNCHR.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, περίπου 270.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας από τον Ιανουάριο ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό πληθυσμό, που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του, σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το χρεώνουν στην κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, στα περιστατικά με εκβιασμούς από ένοπλες ομάδες και στην παρουσία αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε κεντρικούς δρόμους καθώς και στην απώλεια εισοδήματος και στη διακοπή της λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών, πρόσθεσε ο Μπάλοχ.
Η κατάσταση έχει ωθήσει εκατοντάδες μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να διαφύγουν διασχίζοντας τα σύνορα προς το γειτονικό Τατζικιστάν, δημιουργώντας ανησυχίες στην Μόσχα και σε άλλες πρωτεύουσες ότι οι δυνάμεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών θα περάσουν τα σύνορα προς την Κεντρική Ασία, μία περιοχή που η Ρωσία θεωρεί «πίσω αυλή» της.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της μεθορίου με το Τατζικιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα δύο τρίτα της μεθορίου με το Τατζικιστάν και κάλεσε όλες τις πλευρές του Αφγανιστάν σε αυτοσυγκράτηση και να εμποδίσουν την μεταφορά της έντασης εκτός των συνόρων της χώρας τους.
e-prologos.gr