Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προχωρούν στην υλοποίηση του απεργιακού τους προγράμματος που έχουν ψηφίσει (απεργίες στις 21 και 29 Μαΐου). Παράλληλα προχώρησαν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων στην Αθήνα και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και απεργία στις 15 Μαΐου διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το Φεβρουάριο.
Διεκδικούν την επαναφορά της ΛΑΡΚΟ σε πλήρη λειτουργία και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία απόλυση και διαθεσιμότητα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μέσω του ειδικού διαχειριστή της εταιρείας προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αποστέλλοντας εξώδικο με το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για τον κίνδυνο άμεσης αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων των πρώτων υλών και προειδοποιεί για τον κίνδυνο άμεσης και αιφνίδιας απώλειας του συνόλου των θέσεων εργασίας της εταιρείας.
Χαρακτηρίζει την κατάληψη πράξη παράνομη διότι εμποδίζεται η ανάληψη εργασίας τόσο από το προσωπικό που επιθυμεί να εργαστεί όσο και από την ομάδα του ειδικού διαχειριστή και θεωρεί ότι οι ανωτέρω ενέργειες αυτεπάγγελτα διώκονται σαν ποινικά αδικήματα.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι 2,5 μήνες από το διορισμό του ειδικού διαχειριστή και την εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης το εργοστάσιο της Λάρυμνας λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του. Το μεταλλείο σιδηρονικελίου στην Καστοριά έχει σφραγιστεί έχοντας 1 εκ. τόνους ετοιμοπαράδοτο μετάλλευμα για τον αγοραστή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να σφραγίσει και το μεταλλείο της Εύβοιας και να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ με προίκα εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου μεταλλεύματος, χωρίς εργαζόμενους ή με λίγους ή άεργους εργαζόμενους στα μεταλλεία και στο εργοστάσιο, ώστε ο επενδυτής να διαλέξει όσους θέλει, με τους όρους που θα θέσει.
Αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει στο υπέδαφός της το 90% των κοιτασμάτων κοβαλτιούχου νικελίου σε όλη την ΕΕ και ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο με δικά της μεταλλεύματα.
Έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία πειράματα μεταποίησης του νικελίου σε ανοξείδωτο χάλυβα, σε διαχωρισμό νικελίου και κοβαλτίου, σε παραγωγή νικελίου με την μέθοδο της υδρομεταλλουργίας κ.ά.
Με εντολές της ΕΕ οι κυβερνήσεις αποφάσισαν η ΛΑΡΚΟ να μην αναπτύξει αυτές και πολλές άλλες ακόμη δυνατότητες που έχει. Η απαξίωση και υπερχρέωση της εταιρείας ήταν συνειδητή επιλογή.
Οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ τονίζουν ότι έχουν δώσει 80 νεκρούς στη διάρκεια της εργασίας και εκατοντάδες από επαγγελματικές ασθένειες, ώστε να μένει η επιχείρηση σε λειτουργία επί 6 δεκαετίες τώρα.
Ζητούν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr