Καθώς η περιοχή αναμένει ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν στις δολοφονίες του Ισραήλ, οι ΗΠΑ μετακινούν δυνάμεις στην περιοχή
*Φωτογραφία από το USS Abraham Lincoln που μεταφέρεται εσπευσμένα στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα [Αρχείο: Φωτο του Ναυτικού των ΗΠΑ από τον Daniel Kimmelman/Handout μέσω Reuters]
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια ναυτική ομάδα κρούσης στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω αυξημένων εντάσεων μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη.
Οι δολοφονίες έγιναν μέσα σε λίγες ώρες η μία από την άλλη, στις 30 και 31 Ιουλίου, με το Ισραήλ να κατηγορείται για τον θάνατο του Χανίγιε, αν και επίσημα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Η ανάπτυξη της δύναμης κρούσης έρχεται μετά από τηλεφωνική κλήση την Κυριακή μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ εν αναμονή ιρανικής αντεπίθεσης.
Ποια είναι τα διακυβεύματα;
Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι οποιαδήποτε αντίποινα στις δύο δολοφονίες, είτε από το Ιράν είτε από τη σύμμαχό της Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και ενδεχομένως να προσελκύσει τις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν το σύμμαχό τους Ισραήλ.
Η ανάπτυξη της δύναμης κρούσης έρχεται σε μια στιγμή που οι επικριτές της αμερικανικής κυβέρνησης την καλούν να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να επιβάλει εκεχειρία, ανέφερε το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNBC. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε επίσης τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον θύλακα ως «υπερβολικές» τον Φεβρουάριο και λέγοντας επανειλημμένα ότι «πάρα πολλοί» άμαχοι σκοτώθηκαν. Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε σε καμία πιεστική προσπάθεια να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα, όπως απαγόρευση πωλήσεων όπλων ή άλλες κυρώσεις.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και ορισμένων δυτικών κρατών, προέτρεψαν τους πολίτες τους να εκκενώσουν τον Λίβανο, φοβούμενοι ότι η χώρα θα μπορούσε να δεχθεί σφοδρή επίθεση από το Ισραήλ εάν το τελευταίο χτυπηθεί από απευθείας πλήγματα. Ταυτόχρονα, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς το Ισραήλ, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Τι ελπίζουν να επιτύχουν οι ΗΠΑ με την ανάπτυξη της ναυτικής ομάδας εργασίας στην περιοχή;
Σύμφωνα με τον Γκόρντον Γκρέι, καθηγητή και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, «η ανακοίνωση της ανάπτυξης της ομάδας κρούσης των αερομεταφορέων έχει σκοπό να αποτρέψει το Ιράν παρά να κλιμακώσει την κατάσταση».
Ο Μπάιντεν διέταξε παρόμοια ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο, το USS Gerald R Ford, έφτασε στην περιοχή, όπου ενώθηκε με πλοία και κατασκοπευτικά αεροπλάνα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνη την εποχή, Αμερικανοί αξιωματούχοι πλαισίωναν την ανάπτυξη ως μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν από το να «εκμεταλλευτούν» τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που τότε ήταν στα πρώτα του στάδια. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τώρα σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους στον πόλεμο.
Ο Omar Rahman, συνεργάτης στο Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, είπε ότι πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ με το να επισημαίνουν ξεκάθαρα στο Ιράν ότι θα είναι μέρος οποιουδήποτε αγώνα μπροστά, πιθανόν να αποτρέψει το Ιράν από σημαντικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ».
Ποια πλοία έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ;
Η ομάδα κρούσης, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-35C, κατευθυνόταν ήδη προς την περιοχή, όπου ήταν προγραμματισμένο να αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt. Ο Όστιν το διέταξε τώρα να αυξήσει την ταχύτητά του. Επιπλέον, το USS Georgia, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που μετέφερε κατευθυνόμενους πυραύλους που ήταν ήδη παρόν στη Μεσόγειο, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.
Πρόκειται για κλιμάκωση;
Η HA Hellyer του Royal United Service Institute (RUSI) πιστεύει ότι η επίδειξη δύναμης έχει σκοπό να περιορίσει τις πιθανότητες κλιμάκωσης, χωρίς οι ΗΠΑ να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τη συμπεριφορά του συμμάχου τους Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο, ο περιορισμός των πιθανοτήτων οποιασδήποτε κλιμάκωσης, ενώ παράλληλα ακολουθεί μια προσέγγιση σε διαπραγματεύσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, μοιάζει να είναι πρόκληση, ιδίως όταν αντιμετωπίζουμε ένα κράτος που έχει αποδειχθεί «απίστευτα απερίσκεπτο», σημείωσε ο Hellyer.
«Η έλλειψη λογοδοσίας διασφαλίζει την ατιμωρησία και ο Νετανιάχου έχει σπάσει σχεδόν κάθε ρητορική κόκκινη γραμμή που έχει θέσει ο Μπάιντεν, και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι να σκεφτεί ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνέπειες», είπε.
πηγή: aljazeera.com
e-prologos.gr