Η παρέλαση το προηγούμενο διάστημα όλων αυτών των μεγαλόσχημων δυτικών κομισάριων, υπουργών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στα Σκόπια, αν δεν έγινε «μπούμερανγκ», δεν έφερε πάντως το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Παγερή αδιαφορία έως απαξίωση από τον λαό της γειτονικής χώρας, με μια πρωτοφανή αποχή που άγγιξε το 64 %. Το δημοψήφισμα βέβαια αυτό, που δεν ήταν απλά μια προσπάθεια για την επίλυση μιας ετυμολογικής διαμάχης, αλλά αφορούσε την ενίσχυση των σφαιρών επιρροής της Δύσης και την εξασθένιση των παραδοσιακών δεσμών της Μόσχας, φανερώνει την οξυμμένη αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας, στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Ευρώπης, στο πλαίσιο του γενικότερου ιμπεριαλιστικού τους ανταγωνισμού. Φαίνεται ότι, αν η Ελλάδα αποτελεί κατά τον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ «μεντεσέ», η γειτονική χώρα αποτελεί σημαντικό γεωγραφικό «κλειδί» επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Οι αντιδράσεις μετά το δημοψήφισμα επιβεβαίωσαν αυτό ακριβώς το συμπέρασμα, με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να βλέπουν μόνο το «ναι» και τη Μόσχα την αποχή.
ο Στέιτ Ντιπάρμεντ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως θετικό (!) και κάλεσε την κυβέρνηση Ζάεφ να προχωρήσει στην επικύρωση μέσω της Βουλής της συμφωνίας των Πρεσπών και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ασκεί εκβιασμούς και πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή. Αν βέβαια το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος προέκυπτε σε μια χώρα από τον «άξονα του κακού» των ΗΠΑ (Βενεζουέλα, Κορέα, Ιράν, Ουκρανία κλπ), τότε θα προέβαινε σε καταγγελίες για «παραβίαση της δημοκρατίας», στη λήψη μέτρων από τον ΟΗΕ, μέχρι και «πορτοκαλί επαναστάσεις». «Απογοήτευση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επικρατεί στο Βερολίνο», σημειώνει και η «Ντόιτσε Βέλλε», που κάνει έκκληση «για επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό».


Το_Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, από την άλλη, είδε ότι «τα δύο τρίτα των Μακεδόνων (!) δεν υποστήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών», ερμηνεύοντας διαφορετικά, όπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το θεώρησε, λόγω χαμηλής προσέλευσης, άκυρο, κατηγορεί ανοιχτά τη Δύση για_απροκάλυπτη παρέμβαση_στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, δηλώνοντας ότι θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ζήτημα μάλιστα βρέθηκε και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Ρωσίας,_Βλαντιμίρ Πούτιν,_με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως επίσης και οι εξελίξεις στο Κόσοβο.
Οι τίτλοι εφημερίδων είναι χαρακτηριστικοί: «Times»: «Ο Πούτιν κέρδισε στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ», Wall Street Journal: «Η εξέλιξη συνιστά πλήγμα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ», Washington Post: «Σε πολιτική κρίση η “Μακεδονία”».
Φάνηκε επίσης από το δημοψήφισμα αυτό, αλλά και από ανάλογες περιπτώσεις (Κύπρος -Σχέδιο Ανάν, Ελλάδα-Ιούλιος 2015), ότι οι λαοί είναι «υποψιασμένοι» και οι ιμπεριαλιστές δεν κατάφεραν να επιβάλλουν τη θέλησή τους «με δημοκρατικές διαδικασίες». Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα επιδιώξουν να το κάνουν υπογείως, ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις, εκβιάζοντας οικονομικά, εξαγοράζοντας συνειδήσεις πολιτικών (θα αναζητηθούν σίγουρα 11 αποστάτες για να στηρίξουν τον Ζάεφ στη Βουλή των Σκοπίων) και ΜΜΕ για κατάλληλη διαμόρφωση-χειραγώγηση της «κοινής γνώμης».
Το δημοψήφισμα αποκάλυψε ταυτόχρονα τον χαρακτήρα των πολιτικών ηγεσιών των δυο χωρών, σηματοδοτεί εξελίξεις και επιπτώσεις στο εσωτερικό τους.


Από τη μια έχουμε στις δύο χώρες τις δύο κυβερνήσεις που ενεργώντας ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ – ΕΕ προχώρησαν στη γνωστή συμφωνία, με βασικό στόχο την ένταξη της πΓΔΜ στους δυο αυτούς αντιδραστικούς οργανισμούς, για τον πλήρη έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων, που τώρα μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος βρίσκονται σε δεινή θέση και από την άλλη έχουμε τις δυνάμεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης που πανηγυρίζουν, όπως συμβαίνει στη χώρα μας με τη ΝΔ και στη γειτονική χώρα με το VMRΟ, που γίνονται κήρυκες του αντιδραστικού εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Πρόκειται για τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, της υποτέλειας και του τυχοδιωκτικού εθνικισμού, που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών. Μια πολιτική που καλλιεργεί την υποταγή στους ξένους δυνάστες από τη μια πλευρά, την εχθρότητα και το δηλητήριο του εθνικισμού ανάμεσα στους δύο λαούς από την άλλη.


Η κυβέρνηση Ζάεφ, παρά την ήττα της, έχοντας αναγορεύσει σε «Μεγάλη Ιδέα» την ένταξη σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία με κάθε τρόπο και με ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές, να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι απλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα, με τις έντονες εσωτερικές αντιθέσεις και τους εθνικισμούς και τις ωμές εξωτερικές παρεμβάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση,_με δηλώσεις στελεχών της, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει μέχρι τέλους τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας,_είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζάεφ και τον «επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας». Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, «βασιλικότερος του βασιλέως», σε συνέντευξή του, με διάφορες «αναλύσεις» και υπολογισμούς, προσπάθησε να μας πείσει ότι ο λαός της_πΓΔΜ ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνησή του, «κυβέρνηση των λύσεων».
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα, με το επιχείρημα ότι αφού ο συμβιβασμός είναι επώδυνος για την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, προσπαθώντας να εμφανίσει ανεπιτυχώς ότι η συμφωνία δεν έχει σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι μια καθαρά διμερής υπόθεση! (εφημερίδα «Αυγή», 30/9/2018).
Βέβαια στο εσωτερικό της υπάρχει πρόβλημα, με τον υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, να προβαίνει σε αλλοπρόσαλλες τυχοδιωκτικές δηλώσεις, για «ακύρωση της συμφωνίας» κλπ, να επιχαίρει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ευελπιστώντας ότι θα καθυστερήσει ή θα μπλοκάρει η διαδικασία στη γειτονική χώρα και θα απομακρυνθεί έτσι η ανάγκη κύρωσής της από την ελληνική Βουλή, παρατείνοντας τη ζωή της συγκυβέρνησης και την παραμονή των ΑΝΕΛ στους υπουργικούς θώκους και τον λαλίστατο Ν. Κοτζιά να περιγράφει τη διαφωνία αυτή με τους ΑΝΕΛ ως «καβγαδάκι εντός γάμου» (!).


Η ΝΔ, με την εκπρόσωπο Τύπου Μ. Σπυράκη,_δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα». Κατήγγειλε την κυβέρνηση για παραχωρήσεις, για να ικανοποιήσει – εν όψει και εκλογών – την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός της, αλλά και ένα ανάλογο ακροατήριο σε όλη τη χώρα. Δεν χάνει την ευκαιρία πάντως να επαναλαμβάνει τη σταθερή δέσμευση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ενώ είναι σαφής η δήλωση Μητσοτάκη ότι «από τη στιγμή που η συμφωνία κυρώνεται, το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη διεθνής συμφωνία παράγει δυστυχώς για τη χώρα έννομα αποτελέσματα που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε».
Ο γερμανικός τύπος αποκαλύπτει εξ άλλου μυστικές συναντήσεις του του Ζάεφ με την εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, και πρακτικά συσκέψεων της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, που δεν έχουν διαψευστεί, από τα οποία προκύπτει ότι η ΝΔ θα στήριζε μια συμφωνία, αν έκανε το ίδιο ο Καμμένος και κρίνονται «συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί», με τον Ζάεφ να ξεμπροστιάζει τους αντιπάλους του με το επιχείρημα, «αν χάσει ο Τσίπρας δεν θα γίνει συμφωνία».
Απάντηση στον αντιδραστικό συμβιβασμό των δύο κυβερνήσεων κάτω από την μπαγκέτα των ιμπεριαλιστών, δεν μπορεί να είναι το πατριδεμπόριο και η μισαλλοδοξία που καλλιεργεί η ΝΔ, οι διάφοροι ακροδεξιοί παράγοντες και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. «Απάντηση μπορεί να δώσει ο αγώνας των λαών ενάντια στους ξένους δυνάστες και τον εθνικισμό για να μπει φρένο στην αλυτρωτική προπαγάνδα, με αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών, με στόχο την υπεράσπιση της ειρήνης, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ανακοίνωση του Μ- Λ ΚΚΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το