Οι νίκες του Κόκκινου Στρατού είναι και δικές μας νίκες -Ο Μάο Τσετούνγκ για το Στάλινγκραντ

2 Φεβρουαρίου 2022

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Στις 2 Φλεβάρη κλείνουν 79 χρόνια από την ιστορική μέρα της νίκης του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ. Η περιφανής νίκη του σοβιετικού λαού και στρατού με επικεφαλής τον Ιωσήφ Στάλιν, στο Στάλινγκραντ στις 2 Φλεβάρη του 1943, υπήρξε το σημείο στροφής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που καθόρισε την πορεία του. Ήταν η αρχή για τη ραγδαία ήττα των χιτλερικών στρατευμάτων, για το τέλος του γερμανικού φασισμού, η αρχή για το ορμητικό ξεδίπλωμα του αντιφασιστικού αγώνα των λαών όλου του κόσμου. Στις 2 Φλεβάρη του 1943, ο στρατάρχης της χιτλερικής γιγάντιας στρατιωτικής δύναμης που πολιορκούσε το Στάλινγκραντ από το καλοκαίρι του 1942, φον Πάουλους, παρέδωσε τα όπλα και το στράτευμά του, στους ηρωικούς υπερασπιστές της πόλης, που διεξήγαν γιγάντιο αγώνα στις μάχες που έγιναν σώμα με σώμα, κτίριο το κτίριο για περίπου 200 μερόνυχτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για STALIGKRANT ΝΙΚΗ

Στη διάρκεια της σοβιετικής αντεπίθεσης καταστράφηκαν δύο γερμανικές, μια ιταλική και δύο ρουμανικές στρατιές. Καταστράφηκαν ολοκληρωτικά 32 γερμανικές μεραρχίες και 3 ταξιαρχίες. Άλλες 16 μεραρχίες έχασαν το 50%-75% της δύναμής τους και έπαψαν να είναι αξιόμαχες. Οι απώλειες των φασιστικών στρατευμάτων στην περίοδο της σοβιετικής αντεπίθεσης ξεπέρασαν τους 800 χιλιάδες νεκρούς. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές πολεμικού υλικού, πράγμα που επέδρασε και στην ίδια την αποτελεσματικότητα των χιτλερικών στρατευμάτων συνολικά. Η επιχείρηση του Στάλινγκραντ για την κύκλωση και εξόντωση των στρατευμάτων του εχθρού είναι η πιο εξαιρετική νίκη στην ιστορία των πολέμων. Η ταπεινωτική ήττα του μέχρι τότε αήττητου γερμανικού στρατού, ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού παγκόσμια.

Η λέξη «Στάλινγκραντ», έγινε από τότε το σύμβολο της ανδρείας και του ηρωισμού του σοβιετικού λαού και στρατού. Η λέξη αυτή αντηχούσε και αντηχεί ακόμα με απέραντη συμπάθεια στις καρδιές των τίμιων ανθρώπων, όσες προσπάθειες κι αν έχουν καταβάλλει οι ρεβιζιονιστές και οι αντιδραστικοί όλου του κόσμου. Των ρεβιζιονιστών του Χρουστσώφ που άλλαξαν όνομα στην ηρωίδα πόλη μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και την ονόμασαν Βόλγκογκραντ. Των αντιδραστικών πανταχού του κόσμου, που τολμούν να ισχυριστούν πως μια τόσο ηρωική αντίσταση έγινε “με το όπλο στον κρόταφο”.

Ο Μάο Τσετούνγκ για το Στάλινγκραντ

Για το Στάλινγκραντ ο Μάο Τσετούνγκ θα προβλέψει στις 12 Οκτωβρίου 1942, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας του Γενάν «Τσεφαντζιμπάο»: «Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του, ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ζωή ενός φασιστικού κράτους, τέτοιου σαν το χιτλερικό κράτος, είναι θεμελιωμένη πάνω στην επίθεση. Το τέλος της επίθεσης σημαίνει επίσης και το τέλος της ύπαρξής του. Η μάχη του Στάλινγκραντ θα σταματήσει τη φασιστική επίθεση. Η μάχη αυτή παίρνει αποφασιστικό χαρακτήρα και αυτός ο αποφασιστικός χαρακτήρας που τη χαρακτηρίζει θα καθορίσει την πορεία του παγκοσμίου πολέμου στο σύνολό του»…. «Η πολιτική ζωή του Ναπολέοντα τελείωσε στο Βατερλώ, αυτό όμως το γεγονός είχε προκαθοριστεί από την ήττα του στη Μόσχα. Σήμερα ο Χίτλερ ακολουθεί το δρόμο του Ναπολέοντα και η μάχη του Στάλινγκραντ προκαθορίζει την καταστροφή του».

Για το άνοιγμα του Δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, που αρνούνταν να ανοίξουν το 1942 οι αγγλο-αμερικάνοι για να βοηθηθεί το μέτωπο στη Σοβιετική Ένωση, θα γράψει στο ίδιο άρθρο: «Στη δύση η Αγγλία και οι ΗΠΑ, μπορεί να επιμένουν στο να περιμένουν ακόμη, για να τραβήξουν τα πράγματα μάκρος. Όταν όμως θα σημάνει η ώρα και θα έχουν τη δυνατότητα να «σκοτώσουν» τον πεθαμένο πια τίγρη, τότε θα ανοίξουν επίσης το δεύτερο Μέτωπο».

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα για τα 25 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, στις 6 Νοέμβρη 1942, ο Μάο Τσετούνγκ θα αναφερθεί πάλι στο Στάλινγκραντ: «Οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, πραγματοποίησαν ένα ηρωικό κατόρθωμα που θα έχει τις αντανακλάσεις του στην τύχη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι μαχητές αυτοί είναι παιδιά του Οκτώβρη. Η σημαία της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι ανίκητη. Οι δυνάμεις του φασισμού είναι καταδικασμένες σε όλεθρο. Οι νίκες του Κόκκινου Στρατού που γιορτάζει ο κινέζικος λαός, είναι επίσης και νίκες μας».

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top