Από πολλές φάσεις φαίνεται πως θα περάσει το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, της πΓΔΜ, μέσα από τις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών, τις αντιθέσεις και τους εθνικισμούς μεταξύ των εξαρτημένων εγχώριων αστικών τάξεων της περιοχής, αλλά και στο εσωτερικό τους. Η όλη υπόθεση κινείται με άγρυπνο πανεπόπτη τη Δυτική Συμμαχία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που φαίνεται να προδιαγράφει και την έκβασή της, χωρίς βέβαια να αποκλείονται καθυστερήσεις ή και εκπλήξεις.
Φαίνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων, κάτω από το σκληρό «πρέσσινγκ» Δυτικών αξιωματούχων, καταφέρνει να ολοκληρώνει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Έτσι ψηφίστηκαν σε δεύτερη φάση, με απλή πλειοψηφία, οι τέσσερις βασικές τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της χώρας, με βάση τη ΝΑΤΟϊκής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και απαιτείται τώρα στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στα μέσα Γενάρη, ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120), για να έρθει μετά η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.
Στο σημείο αυτό και στην προσπάθειά του να πείσει ή να πιέσει την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που θ’ ανοίξουν το δρόμο για ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Ζάεφ προέβη σε προκλητικές δηλώσεις που άναψαν φωτιές σε Αθήνα αλλά και Σόφια:
«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η “μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα… Η ταυτότητα του μακεδονικού λαού προστατεύεται. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ταυτότητα… Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά και κανείς δεν θα το αμφισβητήσει ξανά αυτό… Έχουμε ένα πρόθεμα, το “Βόρεια”, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα… Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία…».
Οι δηλώσεις αυτές σίγουρα θέτουν ζητήματα από την πίσω πόρτα, τα οποία σήμερα μπορεί να ξεπερνιούνται με δηλώσεις ανασκευής ή με στρουθοκαμηλισμούς, αλλά μπορεί να φανταστεί κανένας πως μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθούν από τους ιμπεριαλιστές, όταν θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να ανάψουν το φυτίλι στην περιοχή.
Η Βουλγαρία αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές και με τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, ηγέτη του BMRO και υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απείλησε με βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ, λόγω «μακεδονικής γλώσσας».
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας ότι «ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών».
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμιζόμενη με τις επιθυμίες Ουάσιγκτον-Βρυξελλών, αντιμετώπισε με ήπιο, ψύχραιμο και …ευγενικό τρόπο τις δηλώσεις, με το μήνυμα του Αναπλ. Υπ. Εξ. Κατρούγκαλου «Αναμένουμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών» και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Ζάεφ που «εξαιτίας τού γεγονότος ότι δίνει μία πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλλει ως προς τις ερμηνείες».
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την «πυροσβεστική» παρέμβαση προς τα Σκόπια, του εντολέα, εγγυητή και ακοίμητου φρουρού της Συμφωνίας, του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Αμερικανού Μάθιου Νίμιτς, περί «τήρησης των συμφωνηθέντων» και «χαμηλών τόνων».
Η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να χαϊδέψει δημαγωγικά τα αυτιά του εθνικιστικού ακροατηρίου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία στη χώρα μας της μακεδονικής γλώσσας απαράδεκτες, γιατί προκαλούν τους Έλληνες, ζητώντας, ξανά, να μην κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκχώρηση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας και για ανταλλαγή του Σκοπιανού με τις μειώσεις των συντάξεων.
Μοχλός διεργασιών το «Μακεδονικό»
Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, που να ακροβατεί μεταξύ 149-153 βουλευτών, όμηρος των Καμμένου-Θεοδωράκη. Οι δηλώσεις Ζάεφ ενόχλησαν τον αρχηγό του «Ποταμιού», που εμφανίστηκε στην αρχή να τάσσεται κατά της Συμφωνίας, προσεγγίζοντας τις απόψεις της ΝΔ, για να πιεσθεί στη συνέχεια από το Μαξίμου και τα υπολείμματα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να τριχοτομούνται, αποδεικνύοντας τον καιροσκοπικό χαρακτήρα του κόμματος αυτού σαν συμπληρωματικής δύναμης των μεγαλοαστικών κομμάτων και σαν πολύφερνης νύφης απαραίτητης για το πέρασμα των επιλογών τους.
Ο γνωστός για τους σαλτιμπαγκισμούς αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένος, ενώ τη μια μέρα δηλώνει ότι «αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία εάν η Συμφωνία περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων», την άλλη ότι «αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία εάν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή», θέλοντας να παρατείνει όσο το δυνατόν, ανάλογα και με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, την παραμονή του στους κυβερνητικούς θώκους. Στρέφει τα πυρά του κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Κοτζιά, αφήνοντας αιχμές για «άλλη συμφωνία Ζάεφ “κάτω από το τραπέζι” με τον Κοτζιά», με τον τελευταίο να ζητάει από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τη δήλωση Καμμένου για μυστική Συμφωνία.
Έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα, χωρίς να αποκλείεται τίποτε, να εξασφαλίσει τους 151 ψήφους, φθάνοντας στο σημείο να αλιεύει ψήφους από «ραμολιμέντα» και «ανεξάρτητους» της «Ένωσης Κεντρώων» (Σαρίδης κλπ.), ενώ καταγγέλλει τη ΝΔ ότι επί διακυβέρνησής της «αναγνωρίστηκε η ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας” το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ».
Αποκαλύπτοντας σε ποιους λογοδοτούν και σε ποιους «αναφέρονται», κατεβάζοντας το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο επίπεδο μικρών παιδιών που αλληλοκαρφώνονται, ο Τσίπρας έφθασε στο σημείο να «αναφέρει» στον «μπαμπά» (!), στους εταίρους και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει η ΝΔ, τις καταγγελίες Μητσοτάκη περί συναλλαγής της κυβέρνησης με την ΕΕ στο Σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων.
Έτσι η ΝΑΤΟϊκή συμφωνία, που υπαγορεύτηκε και προωθεί τον σχεδιασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μπορεί στις αρχές του νέου έτους να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε αντιδραστικές κατευθύνσεις.
Συνεχίζονται οι τριβές και οι παρεμβάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια
Επιχειρώντας να εκτονώσει τη νέα όξυνση στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών, με αφορμή τους δασμούς 100% που πριν από λίγες μέρες επέβαλε η Πρίστινα στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μετέβη σε Βελιγράδι και Πρίστινα, ζητώντας την άρση των δασμών, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις περιφερειακές συμφωνίες και τις πρακτικές της ΕΕ για το εμπόριο.
Μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος Βούσιτς με τους πρεσβευτές ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας στο Βελιγράδι, θορυβημένος από την απόφαση της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο να φέρει στις 14 Δεκέμβρη στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για τη μετατροπή των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου» σε τακτικό στρατό, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Σκοτ παραδέχτηκε ότι οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα «παραβιάζουν» την εμπορική συμφωνία CEFTA και «διακυβεύουν το μέλλον της περιοχής» και εμφανίστηκε να αποθαρρύνει, το διάστημα αυτό, το σχέδιο δημιουργίας στρατού στο Κόσοβο, με τη δικαιολογία πως γίνεται «σε λάθος χρόνο»!
Εν τω μεταξύ 10 Σέρβοι βουλευτές της «Λίστας Κοσσυφοπεδίου», έχουν κλειστεί από το βράδυ της Κυριακής σε αίθουσα του Κοινοβουλίου του προτεκτοράτου, απαιτώντας άρση των δασμών.
Η ατζέντα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στην κόντρα με τη Ρωσία, έθεσε μεταξύ των άλλων σε υψηλή προτεραιότητα το ζήτημα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, να δηλώνει ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων είναι πρωταρχικής σημασίας για το ΝΑΤΟ… οι συνομιλίες για την ένταξη της πΓΔΜ έχουν ήδη αρχίσει. …Ανυπομονώ να τους καλωσορίσω ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες».
Η Ρωσία από την άλλη πλευρά, με δηλώσεις του Υπ. Εξ. Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έθεσε εκ νέου το θέμα επιβολής των αλλαγών στην πΓΔΜ, με εκβιασμούς και χρηματισμό βουλευτών, με την εμπλοκή ξένων διπλωματών και του Αμερικανού πρέσβη, κατηγορώντας ευθέως ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι εντείνουν τις απόπειρες να “χωνέψουν” την περιοχή.
Την ίδια περίοδο από τις χώρες της περιοχής γίνονται διάφορες κινήσεις με στόχο τη διαμόρφωση συμμαχιών. Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της 9ης «Συνόδου του Βοσπόρου», με επίτιμους προσκεκλημένους της φετινής Συνόδου τον Πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, εκπροσώπους περιοχών, όπου κορυφώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, με επίκεντρο την επαναχάραξη δρόμων μεταφοράς ενέργειας, αλλά και ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Αλλά και οι Τετραμερείς με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, ή με Βουλγαρία, πΓΔΜ , Αλβανία, με τη συμμετοχή της Ελλάδας ως προπομπού των ΗΠΑ-ΕΕ, η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», μέσα από την προσέγγιση Αλβανίας-Κοσσόβου, κινούνται στα πλαίσια του συνεχιζόμενου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία, αλλά και άλλους, για σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο αγορών, πηγών και οδών ενέργειας.
Οι εξελίξεις αυτές, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα διαδικτυακά καλέσματα για καταλήψεις σε σχολεία με σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», οι δολοφονίες Κατσίφα στην Αλβανία και Πετρίτ Ζίλφε στην Κέρκυρα, δείχνουν ότι ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις καλλιεργούν αλληλοτροφοδοτούμενους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και πΓΔΜ και όχι μόνο, με τους κινδύνους να μεγαλώνουν για τους λαούς της περιοχής.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr