Ελλείψεις, ολιγωρία, έλλειψη συντονισμού των υπευθύνων φορέων και απροθυμία για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων έφερε στην επιφάνεια ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα, που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της Λάρισας, των Τρικάλων και σε μικρότερο βαθμό στην Καρδίτσα. Μόνα θύματα, για δεύτερη φορά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι σεισμόπληκτοι.
Δύο εβδομάδες μετά τα έξι Ρίχτερ όσοι κάτοικοι, από τα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι, αλλά και αλλού, έχασαν τα σπίτια τους, εξακολουθούν να κοιμούνται σε σκηνές μέσα σε γήπεδο ή σε συγγενείς, ενώ οι θερμοκρασίες «αγγίζουν» ακόμα και τους 0 βαθμούς. Μόνο ένα μέρος των οικογενειών έχει μεταφερθεί σε ξενοδοχείο.
Την ίδια ώρα, ακόμα και το ισχνό επίδομα ενοικίου που υποτίθεται ότι δίνει η κυβέρνηση φαίνεται ότι κολλάει στην… έλλειψη προσωπικού, τουλάχιστον στο δήμο Τυρνάβου, χωρίς να έχει βρεθεί λύση έως την ώρα που γράφονται αυτές οι σειρές.
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε κατά τις πρώτες ώρες μετά το μεγάλο «χτύπημα» του Εγκέλαδου η απόφαση να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα στο νομό Λάρισας ενάντια στον κορονοϊό, απόφαση που άρον άρον πήρε πίσω η κυβέρνηση, καθώς καλούσε τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να μείνουν στα… σπίτια που δεν είχαν!
Ερωτήματα όμως εγείρει και η διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην περιοχή, με το δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι να καταρρέει κυριολεκτικά από το σεισμό, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης και τους ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, αφού έστησε μια επικοινωνιακή τηλεοπτική φιέστα με τον διευθυντή που έσωσε τα παιδιά και τους συναδέλφους του, τηλεφώνησε στον επικεφαλής της… μεγαλοκατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά του για να… χτιστεί νέο σχολείο, επικαλούμενος την… εταιρική ευθύνη! Και όλα αυτά την ώρα που η στέγαση του δημοτικού και των κατοίκων φαίνεται να στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα… κοντέινερ που δωρίζουν ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρηματίες.
Παράλληλα, κατά τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό και μέχρι την επόμενη ημέρα, σύγχυση επικράτησε με τη διεξαγωγή της τηλεκπαίδευσης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλούν μαθητές και εκπαιδευτικούς να μείνουν εντός των κτιρίων της περιοχής και να κάνουν εξ αποστάσεως μάθημα, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη έντονη μετασεισμική ακολουθία. Μόνο μετά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών δόθηκε εντολή για αναστολή της τηλεκπαίδευσης.
Διαμαρτυρίες όμως έρχονται και από τους κατοίκους σε Δαμάσι και Μεσοχώρι εξαιτίας αρκετών επανεκτιμήσεων που έγιναν από συνεργεία μηχανικών, αφού πολλοί σεισμόπληκτοι δηλώνουν ότι αδικούνται από τις επανεκτιμήσεις με δεδομένο ότι αρκετά σπίτια που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί κόκκινα και προς κατεδάφιση, χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, κάποια άλλα χαρακτηρίστηκαν κίτρινα στο ισόγειο και κόκκινα στον όροφο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποια με εμφανέστατες ρωγμές και προβλήματα στον φέροντα οργανισμό χαρακτηρίστηκαν ακόμη και πράσινα. Αυτές οι εκτιμήσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για αρκετούς σεισμόπληκτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες από το Δαμάσι, σε κάποια περίπτωση ελεγκτές που είδαν τη γνωμάτευση συναδέλφων τους διαφώνησαν, θεωρώντας ότι κτίριο που χαρακτηρίστηκε “κίτρινο” θα έπρεπε να παραμείνει “κόκκινο” και άρα κατεδαφιστέο.
Τέλος, ήδη εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων.
Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση είναι ανάγκη:
-Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους κατοίκους που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους.
-Να βρεθεί άμεση λύση για το σχολείο στο Δαμάσι και τα υπόλοιπα κτίρια σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς και να εξασφαλιστεί η στέγαση των οικογενειών που μένουν ακόμα σε σκηνές και κοντέινερ με ευθύνη του κράτους.
-Οι κάτοικοι να στηριχθούν στην συλλογική οργάνωση και στο συλλογικό αγώνα τους για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και όλη την αναγκαία στήριξη που απαιτείται μετά τη σεισμική καταστροφή για να αποκαταστήσουν τις κατοικίες τους και τις λειτουργίες της κοινωνίας τους..
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr