Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αν δεν αναγνωρίζετε την ταβέρνα της φωτογραφίας, ίσως θα πρέπει να ξαναδείτε τη σχέση σας με τα Μουσεία του τόπου μας. Εν προκειμένω τα τραπεζοκαθίσματα στρώθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και Πολιτισμού, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και μπορεί να σερβίρει παραδοσιακά πιάτα δίπλα στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, και ως συνέχεια αυτού. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει βρεθεί στην πρωτοπορία των γευστικών σύγχρονων αρχαίων δείπνων, οργανώνοντας, ήδη από το 2021, δείπνα γαστρονομικού ενδιαφέροντος με φόντο τα αρχαιολογικά εκθέματα τα οποία είναι -υποτίθεται- κτήμα του ελληνικού λαού. Η διαφήμιση του εστιατορίου είχε ως εξής:
«Η μοναδική εμπειρία βασίζεται στη θεματική του κρασιού και στα συμπόσια, τα οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αρχαία Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια εμπειρία γεύσεων ανάμεσά σε 142 αρχαιότητες της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου.
Οι πρώτες ύλες και τα πιάτα, σε επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Γιάννη Βαξεβάνη, έχουν επιλεχθεί με επιρροές από τις διατροφικές συνήθειες της αρχαιότητας. Η μόνιμη έκθεση στην οποία πραγματοποιείται το θεματικό δείπνο, επιχειρεί να μεταφέρει τους επισκέπτες με τρόπο ζωντανό στον κόσμο της αρχαιότητας».

Η σύλληψη είναι πραγματικά κα-τα-πλη-κτι-κή, και είναι κρίμα που τα συμπόσια προορίζονται περισσότερο για τους οικονομικά πιο εύρωστους συμπολίτες μας, αλλά, θυμηθείτε, και στην αρχαιότητα έτσι ήταν!
Προς το παρόν, σε επίπεδο ντεκόρ έχουν υποβαθμιστεί αρχαία αντικείμενα κλασικής και ελληνιστικής χρονολόγησης. Τα πιο ευκατάστατα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας τη σύνδεση κλασική Αθήνα – Πλάτωνας – συμπόσιο, με τα σάλια τους να τρέχουν, προσβλέπουν σε μελλοντικές βραδιές με ρωμαϊκά εκθέματα στο φόντο, κάνοντας τον συνειρμό ρωμαϊκή αυτοκρατορία – Λούκουλος – όργια.

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Για τους φίλους των γκουρμέ εστιατορίων που θέλουν να πλουτίσουν τις γευστικές εμπειρίες τους, θέτουμε υπόψιν τους ότι το εστιατόριο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), έχει κατακτήσει την 5η καλύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε εστιατόρια που λειτουργούν εντός Μουσείων. Ακόμη μια επιτυχία!

Στο πιο πολυδιαφημισμένο Μουσείο της Ελλάδας, δίπλα στα 14.000 τ.μ. εκθεμάτων, κατακτώνται περίπου 1.000 τ.μ. για καφέ και εστιατόριο. Το ευχάριστο είναι ότι μπορεί κανείς να επισκεφτεί κατευθείαν το εστιατόριο, παρακάμπτοντας τα εκθέματα, και χωρίς να πληρώσει εισιτήριο γι’ αυτά. Αυτή η διαδικασία παράκαμψης κωδικοποιημένα ονομάζεται «κατευθείαν στο ψητό». Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει, με θέα την Ακρόπολη, «μανιτάρια πλευρώτους μπουρδέτο με ταλαγάνι, λιαστή ντομάτα και μπέικον βινεγκρέτ» ή «παραδοσιακό τραχανά με χειροποίητο λουκάνικο κόκκορα που θυμίζει την παστιτσάδα, με μια πινελιά από ανεβατό τυρί Γρεβενών». Όλα αυτά, σε μια καθημερινή. Φανταστείτε τι γίνεται στις αργίες και σε άλλες εορταστικές συγκυρίες. Περίφημες είναι οι Τσικνοπέμπτες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στις οποίες το λαϊκό κοψίδι στολίζεται, επιχειρεί να κλέψει λίγη από την αίγλη της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Η αναζητούμενη νέο-γκλαμουριά (σε βάρος των σπουδαιότατων σταθερών και κινητών ευρημάτων) συνοδεύει όλο το μενού του Νέου Μουσείου, από το πιο σύνθετο πιάτο που θα μαριναριστεί λίγα μέτρα μακριά από τις Καρυάτιδες, μέχρι την κρέπα ή το πιο απλό φλυτζάνι καφέ που θα σερβιριστεί πάνω σε σουπλά και δίπλα στους τιμοκαταλόγους οι οποίοι για διακόσμηση έχουν την αρχιτεκτονική κάτοψη του Παρθενώνα! Αυτό θα πει «ντιζαϊνιά».

Γρηγόρης μικρογεύματα

Λουκέτα στις πόρτες και σημειώματα δικαστικής επιμελήτριας βρήκαν, πριν λίγες ημέρες, δεκάδες εργαζόμενοι σε αναψυκτήρια, καφέ, και κυλικεία που -ως τώρα- λειτουργούσαν σε κήπους αρχαιολογικών Μουσείων και οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, σε όλη την επικράτεια. Για την ακρίβεια, έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε ο λεγόμενος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης ΟΔΑΠ Πολιτιστικών Πόρων, (πρώην ΤΑΠ) μια 60αριά αναψυκτήρια που βρίσκονται στη λίστα του οργανισμού, άλλαξαν με βίαιο τρόπο χέρια, και με απότομο και άκομψο τρόπο (η Δικαιοσύνη θα πει αν ο εν λόγω τρόπος είναι, επιπλέον, παράνομος) πέρασαν στη «Γρηγόρης μικρογεύματα». Οι μέχρι πρότινος, επί σειρά ετών, εκμισθωτές των αναψυκτηρίων αποβλήθηκαν από αυτόν, με τη λεπτομέρεια ότι δεν θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσουν την παραμονή τους σε αυτόν, καθώς οι όροι του απαιτούσαν επενδυτές της ταχυ-εστίασης οι οποίοι μπορούν να παρουσιάσουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια. Μια δύο τέτοιες φρασούλες στους όρους του διαγωνισμού τον μετέτρεπαν πρακτικώς σε φωτογραφικό, διότι λίγες είναι οι αλυσίδες του κλάδου που μπορούν να παρουσιάσουν τέτοια νούμερα.

Ευτυχώς, για τα επόμενα 6+6 χρόνια, τα αναψυκτήρια – κυλικεία – καφέ των Μουσείων δεν θα προσφέρουν τα σεσημασμένα προϊόντα ταχυ-εστίασης, και μάλιστα η επωνυμία και τα χαρακτηριστικά του «Γρηγόρη» δεν θα εμφανίζονται στα νέα καταστήματα (ασχέτως του ότι θα είναι ακριβώς αυτό). «Δεν έχει νόημα να έχουμε ένα προϊόν τύπου “Γρηγόρη” στα αναψυκτήρια και τα εστιατόρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Γρηγόρης», προσθέτοντας: «Στους χώρους που θα λειτουργήσουμε εκπονούνται μελέτες για την αρχιτεκτονική τους και τα προϊόντα που θα προσφέρουμε, οι οποίες θα περάσουν από την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού». Αυτό θα πει, «μη φάτε, έχουμε ψαρόσουπα».

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το