Συνεχίζουμε, οργανώνουμε, συντονίζουμε τον αγώνα

Αλλεπάλληλες ανάλογες αποφάσεις από Δ.Σ. Δήμου Ρόδου, Σαμοθράκης και αντιδράσεις από κατοίκους της Μάνης

Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα ο μύθος της «πράσινης μετάβασης»

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 21/8, επί της ΜΠΕ του έργου Α/Γ Σκαλοπούλας Ηγουμενίτσας, με την μαζική παρουσία και παρέμβαση πολιτών και φορέων, μια θετική κατ’ αρχήν εξέλιξη.

Στο Δ.Σ. και στα τοπικά ΜΜΕ είχε κατατεθεί κείμενο Γραπτών Απόψεων που είχε υπογραφεί από αρκετούς συμπολίτες, μετά από συγκέντρωση που έγινε την προηγουμένη στο «ΠΑΝΘΕΟΝ». (Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το κείμενο και την τοποθέτηση του σ. Π. Αλεξίου στο Δ.Σ.).

Βέβαια είναι συνηθισμένο το φαινόμενο κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών, Δήμοι και Περιφέρειες να παίρνουν σχετικά «εύκολα» αρνητικές γνωμοδοτήσεις, για να «νίπτουν τας χείρας τους», χωρίς να κάνουν τίποτε στην συνέχεια, αφού ξέρουν ότι τις τελικές αποφάσεις -την «βρόμικη δουλειά»- τις παίρνουν άλλοι (κυβέρνηση, μέσω Υπουργείου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

Χωρίς να έχουμε καμιά αυταπάτη για τις αποφάσεις αυτών των οργάνων, αλλά και χωρίς να τις υποτιμούμε, όσο πιο πλατιά και μαζική είναι η απόρριψη και σε αυτό το επίπεδο της συγκεκριμένης επιλογής και η ενημέρωση του κόσμου, τόσο πιο πολύ θα διευκολύνει τον αγώνα μας, που σε τελευταία ανάλυση θα κριθεί από τη δική μας μαζική κινητοποίηση.

Από αυτούς που συγκεντρώθηκαν και συνυπέγραψαν το κείμενο συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών και σχεδιάζονται κι άλλες ενέργειες για το πλάτεμα, το συντονισμό και τη συνέχεια που θα προκύψει μέσα από νέα συγκέντρωση.

Η τοποθέτηση του σ. Π. Αλεξίου στο Δ. Σ.:

Γραπτές απόψεις επί της ΜΠΕ έργου (συνημμένο)

Αντίστοιχα παρεμφερή μηνύματα προκύπτουν και από άλλες περιοχές της Ελλάδας

Ομόφωνο ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες

https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/omofwno-oxi-apo-to-dhmotiko-symboylio-samo8rakhs-stis-8alassies-anemogennhtries/post52366

Ρόδος :Όχι στις ανεμογεννήτριες από το Δημοτικό Συμβούλιο

https://www.rodiaki.gr/article/517585/oxi-stis-anemogennhtries-apo-to-synolo-toy-dhmotikoy-symboylioy

37 Ανεμογεννήτριες στη Μάνη: Πώς οι κάτοικοι προσπαθούν να σταματήσουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Καθολικό όχι από την Ηγουμενίτσα στους τέσσερις αιολικούς σταθμούς

Ταυτόχρονα προκύπτουν συνέχεια καινούργια επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των Α/Γ, εκτός των άλλων, στο κλίμα της περιοχής εγκατάστασης, όπως φαίνεται από μερικές από τις παρακάτω δημοσιεύσεις

α. Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι Α/Γ προκαλούν περισσότερη θέρμανση στην περιοχή επέμβασης https://techmaniacs.gr/meleti-toy-charvarnt-deichnei-pos-oi-anemogennitries-prokaloyn-perissoteri-thermansi/

β.Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της, όπου, όπως αναφέρει Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης, «τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γένεση μιας βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα»

https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries-epiptoseis-ston-ydroforo-orizonta

https://ophioussa.blogspot.com/2014/06/blog-post_16.html

γ. Επιθεώρηση Nature Climate Change: Διαφορετικό μικροκλίμα γύρω από ανεμογεννήτριες

δ. Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών – Δρ. Νικόλαος Σκουλικίδης : Επιπτώσεις στο Υδρολογικό ισοζύγιο της Σαμοθράκης από την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Σταθμών

https://www.ekke.gr/projects/estia/Cooper/samothraki.pdf

ε. Πρόσφατα έχει υπογραφεί ΥΑ για την περιβαλλοντική κατάταξη των χερσαίων ΑΠΕ, στις παρατηρήσεις της οποίας (με μικρά γράμματα!) αναφέρονται σημαντικές επισημάνσεις, όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων σύνδεσης κ.α. 

https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/07/FEK-2024-Tefxos-B-03867-downloaded-04_07_2024.pdf

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το