Με τα χρόνια και τις δεκαετίες το περίφημο κλίμα της Αττικής που σχηματιζόταν από τον συνδυασμό βουνού, δάσους και θάλασσας, από τα εκατοντάδες ποτάμια, ρέματα και ρυάκια άλλαξε διότι η κλιματική αλλαγή εξαφάνισε τεράστιες εκτάσεις γης, δασών, εκατοντάδες ποτάμια και ρέματα μετατρέποντάς τα σε οικόπεδα, πολυκατοικίες, βίλες, εργοστάσια, μάντρες κάθε είδους, γήπεδα, αεροδρόμια και δρόμους, άπλωσε άναρχα πόλεις και χωριά ενοποιώντας τα με άφθονο τσιμέντο και άσφαλτο, ενώ η κλιματική αλλαγή που επηρέασε κι άλλες περιοχές της χώρας ανάγκασε το μισό και βάλε πληθυσμό της χώρας να έρθει σε αυτή.
Δύο τρία απλά παραδείγματα σχετικά πρόσφατων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής:
Εξαιτίας της αναδύθηκε το αεροδρόμιο (με καταγωγή από Γερμανία) με τ’ όνομα «Ελ. Βενιζέλος», του οποίου οι ρίζες απλώθηκαν σχεδόν σε όλη την Αττική -γι΄ αυτό και ονομάστηκαν «Αττική Οδός»- και δημιουργούν πολλά προβλήματα κυρίως πλημμυρικά από τις περιοχές που περνούν, πέρα από το ότι με την ανάπτυξή τους σε πολλές περιπτώσεις ξεράθηκαν στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σημείο αυτό θεωρείται σημείο φυσικού εξαερισμού του λεκανοπέδιου και το «κλείσιμό» του μόλυνε κι άλλο τον αέρα ενώ αύξησε τη θερμοκρασία της Αττικής συνολικά.
Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής εξαφανίστηκε οριστικά και ο Κηφισός ποταμός με αποτέλεσμα να σχηματισθεί μια τεράστια ασφάλτινη λουρίδα που την ονομάσανε «Λεωφόρος Κηφισού» ή κατ’ άλλους «Εθνική Οδό». Οι απόψεις διίστανται. Οι επιστήμονες, αλλά και οι κάτοικοι που κάνανε ότι μπορούσαν για να αποτρέψουν το φαινόμενο, εκτιμούσαν -όπως και αποδείχτηκε- ότι αυτή η εξαφάνιση θα ανέβαζε τη θερμοκρασία των περιοχών που διασχίζει κατά 2 με 3 βαθμούς κελσίου.
Η κλιματική αλλαγή εξαφάνισε και το Δέλτα του Φαλήρου όπου εκβάλανε ο Κηφισός και ο Ιλισσός (ο οποίος έχει εξαφανιστεί πολύ πριν τον Κηφισό για να εμφανιστούν στη θέση του η Μιχαλακοπούλου, η Βας. Κων/νου και η Καλλιρόης κατά βάση) δημιουργώντας ένα σπάνιο υγροβιότοπο όπου άραζαν πολλά είδη αποδημητικών πουλιών. Εκεί πλέον η κλιματική αλλαγή σχημάτισε κάτι τέρατα που τα ονομάσαν ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και άλλα τέτοια φαινόμενα μαζί φυσικά με μπόλικο τσιμέντο και άσφαλτο που εκτίνονται από τη μια πλευρά παραλιακά μέχρι και το …Σούνιο μαζί με αυτά που λέγονται κέντρα «διασκέδασης», μαρίνες, ξενοδοχεία και φυσικά άφθονες πολυκατοικίες. Ενώ από την άλλη μεριά εκτός από αυτά εμφανίστηκαν και τα λεγόμενα καζάνια που περιέχουν καύσιμα τα οποία φτάνουν μέχρι το Πέραμα. Να μην επαναλάβουμε και εδώ τα περί ανόδου της θερμοκρασίας.
Γενικά η κλιματική αλλαγή πιο εντατικά μετά τη ταραχώδη δεκαετία του ’40 εξαφάνισε δάση, βουνά και λόφους στην Αττική. Τα δε λίγα, μετρημένα στα δάχτυλα άλση που άφησε σχετικά ανέγγιχτα, όπως το Πεδίο του Άρεως, το Πάρκο Τρίτση, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, το Άλσος Φιλαδέλφειας και κάτι λοφάκια δεξιά και αριστερά στη πόλη τώρα τα επιβουλεύεται και αυτά. Ενώ κάποιες άλλες εκτάσεις, όπως ο Ελαιώνας ή το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού που τις είχε επηρεάσει πλέον περνούν σε νέα φάση αναβαθμισμένης καταστροφής! Πως τό ‘πε ένας μεγάλος του έθνους, πάλαι ποτέ και της οικολογίας, προχθές; Περνάνε στη φάση της κλιματικής κρίσης!
Λόγω της κλιματικής αλλαγής πριν καμιά 35αριά χρόνια στην Αττική εμφανίστηκε το φαινόμενο που το λέγανε νέφος. Αυτό στην έξαρσή του οδήγησε μερικές χιλιάδες ανθρώπων (παρά το ευπροσάρμοστο του είδους) να λιποθυμούν σαν τα κοτόπουλα, αρκετοί χάθηκαν οριστικά από προσώπου γης μπαίνοντας μέσα της και άλλοι έμειναν με κουσούρια. Τότε αποφάσισαν να παρέμβουν οι θεοί από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και με τη συνεπικουρία των ντόπιων ημίθεων αυτό άλλαξε. Πλέον κάμποσα εργοστάσια που εμφανίστηκαν εξαιτίας της δεν υπάρχουν και στη θέση τους υπάρχουν εμπορικά κέντρα και πάρκα διασκέδασης ενώ οι ρύποι από τα αυτοκίνητα δεν φαίνονται πια!
Το περίεργο είναι ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται ακάθεκτη προς το χειρότερο. Παρά το ότι το νέφος δεν φαίνεται πια οι πλημμύρες και οι φωτιές αυξάνουν!
Κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτή την άτιμη την κλιματική αλλαγή. Τα πρώτα βήματα έγιναν πάντως. Οι πλαστικές σακούλες έπαψαν να είναι δωρεάν ενώ τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια καταργήθηκαν. Καιρός να πάμε μερικά βήματα παραπέρα. Μήπως να τιγκάρουμε τα βουνά της με ανεμογεννήτριες;
Υ.Γ.1: Στις φωτογραφίες όπως ήταν ο Κηφισός στο ύψος της γέφυρας Κολοκυνθούς (πλέον γνωστότερη ως γέφυρα Λένορμαν) προ και μετά κλιματικής αλλαγής!
Υ.Γ.2: Η κλιματική αλλαγή και η επίκληση σε αυτή είναι κάτι σαν την παγκοσμιοποίηση και την προσωπική ευθύνη. Δεν έχει σημασία αν είναι πραγματικά ή όχι φαινόμενα, αν είναι κατασκευές για να καλύψουν άλλες καταστάσεις. Χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση για να δικαιολογηθούν τα πάντα. Κυρίως να συγκαλυφθεί η ευθύνη του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος για την κάθε είδους καταστροφή της φύσης, του πλανήτη για την καταστροφή λαών, χωρών και του κάθε εργαζόμενου χωριστά. Η κλιματική αλλαγή ως φυσικό φαινόμενο μπορεί να είναι υπαρκτή και φυσική δεν είναι όμως φυσικός και μοιραίος ο βιασμός της φύσης στην Αττική, στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη για χάρη των κάθε είδους κερδών (γεωπολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών) των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων καπιταλιστών. Οι καταστροφές και οι θάνατοι έρχονται από αυτόν τον βιασμό. Ο μόνος τρόπος υπεράσπισης της φύσης μπορεί να έρθει μόνο από την κινητοποίηση των λαών κόντρα σε θεωρίες που τελικά απενοχοποιούν τους εγκληματίες και τους αναγάγουν σε πολέμιους του εγκλήματος!
Πηγή: antigeitonies3.blogspot.com
e-prologos.gr