Νέα ρωσικά χτυπήματα σε Λβοβ και Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Νμίτρο Κουλέμπα παραιτήθηκε την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Βολοντίμρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα ότι επίκειται ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος, ωστόσο, επιταχύνθηκε ραγδαία, μετά το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα της Ρωσίας σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην Πολτάβα και τις μαζικές παραιτήσεις υπουργών που το ακολούθησαν.

Το αίτημα παραίτησης του Κουλέμπα θα συζητηθεί από τους βουλευτές στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, ανέφερε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ στη σελίδα του στο Facebook.

Οι παραιτήσεις συμβαίνουντην ώρα που ασκείται σκληρή κριτική, από το εσωτερικό της χώρας, στην στρατιωτική ηγεσία, για το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα της Ρωσίας σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην Πολτάβα και με νέες ρωσικές φονικές επιθέσεις το πρωί της Τετάρτης, στο Λβοβ.

Αν και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ήταν γενικά αναμενόμενος, ωστόσο, ξεκίνησε την Τρίτη, την μέρα του χτυπήματος στην Πολτάβα, καθώς αρκετοί υπουργοί παραιτήθηκαν ενόψει της αναμενόμενης αντικατάστασής τους, ενώ ένας προεδρικός σύμβουλος απολύθηκε.

Η Iryna Vereshchuk, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός για την επανένταξη των περιοχών του Ντονμπάς, έγραψε στο διαδίκτυο: «Επανεκκίνηση … μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην κυβέρνηση, [υπέβαλα] την παραίτησή μου σήμερα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του, ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης για τη συνεργασία τους … Ευχαριστώ την ομάδα του υπουργείου επανένταξης για το έργο και την αφοσίωσή τους!».

Ο Oleksandr Kamyshin, υπουργός παραγωγής όπλων, παραιτήθηκε επίσης εν αναμονή ενός άλλου ρόλου στην άμυνα. Η Olha Stefanishyna, μια άλλη αναπληρώτρια πρωθυπουργός, παραιτήθηκε, μαζί με άλλους. Ο Ζελένσκι με διάταγμα απέλυσε τον Rostyslav Shurma, έναν από τους αναπληρωτές προσωπάρχες του, ο οποίος κατείχε οικονομικό χαρτοφυλάκιο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην απογευματινή του ομιλία ότι θα γίνουν αλλαγές για την ενίσχυση της κυβέρνησης. «Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί πρέπει να δημιουργηθούν έτσι ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε … Πρέπει να ενισχύσουμε ορισμένους τομείς στην κυβέρνηση και οι αποφάσεις για το προσωπικό έχουν προετοιμαστεί».

Ο Νταβίντ Αρακάμια, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού», δήλωσε την Τρίτη: «Όπως είχε υποσχεθεί, μια σημαντική κυβερνητική ανασύνταξη μπορεί να αναμένεται αυτή την εβδομάδα. Περισσότερο από το 50% του προσωπικού του υπουργικού συμβουλίου θα αλλάξει. Αύριο θα έχουμε ημέρα απολύσεων και μεθαύριο ημέρα διορισμών».

Επίθεση σε Λβοβ και Κίεβο

Στο μεταξύ, ουκρανικές πηγές αναφέρουν, ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και κτίρια κατοικιών πήραν φωτιά στο Λβοβ, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το πρωί της Τετάρτης εναντίον της πόλης της δυτικής Ουκρανίας, καθώς και της πρωτεύουσας Κίεβο.

Η γειτονική Πολωνία ενεργοποίησε αεροσκάφη την Τετάρτη για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες «λόγω της παρατηρούμενης δραστηριότητας της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιεί πλήγματα», ανέφερε η στρατιωτική της διοίκηση.

Έρευνα για το χτύπημα στην Πολτάβα

Αυτό συνέβη καθώς οι Ουκρανοί είναι σοκαρισμένοι από τους ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την Τρίτη ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό ινστιτούτο και ένα κοντινό νοσοκομείο στην πόλη Πολτάβα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 51 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 200 άλλους.

Κυβερνητικοί βουλευτές θυμίζουν ανάλογα χτυπήματα, τονίζοντας ότι ο στρατός δεν πήρε το μάθημά του και εξακολουθεί να συγκεντρώνει έμψυχο υλικό σε μεγάλους αριθμούς, σε έναν σημείο.

Στο μεταξύ, ο στρατός ξεκίνησε έρευνα για το χτύπημα στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πολτάβα.

«Η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν έγιναν αρκετά για να διασφαλιστεί η ζωή και η υγεία των στρατιωτών που βρίσκονταν στην εγκατάσταση. Και για να διαπιστωθεί εάν η εγκατάσταση λειτούργησε σωστά εν όψει μιας διαρκούς εχθρικής πυραυλικής απειλής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Διοίκηση του στρατού σημείωσε ότι τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού στις εγκαταστάσεις θα ενισχυθούν, «όπως και οι απαιτήσεις για την πειθαρχία και τη διοίκηση των μονάδων μας».

Κάλεσε τους διεθνείς εταίρους να επιταχύνουν τη βοήθεια που «θα επιτρέψει τη μετακίνηση των θανατηφόρων ρωσικών όπλων μακριά από τα ουκρανικά σύνορα».

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική υπηρεσία επιβολής του νόμου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συμμετείχε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην άμεση διερεύνηση αυτού του γεγονότος.

Να σημειωθεί, ότι, όπως γράφουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, μεταξύ του αντιαεροπορικού συναγερμού και του πλήγματος μεσολάβησε ελάχιστος χρόνος, με το προσωπικό να μην προλάβει να κρυφτεί στα καταφύγια.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το