Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται μεταξύ των 15 σημαντικότερων ανακαλύψεων για το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του naftemporiki.gr που βασίζεται σε αναφορά του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης «Artsy». 

Tο «Artsy» ειδικεύεται σε θέματα τέχνης, ωστόσο, δείχνει να εκτιμά τις αρχαιολογικές ειδήσεις.    Εκτός από τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας, της πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα, αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, δηλαδή, του ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.

Τα Αρχαιολογικά ευρήματα

Στην αρχαία Τενέα εντοπίστηκαν το 2018,  τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία αποτελούν πλέον αποδείξεις για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης, η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή μόνον μέσα από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών.

Έπειτα από έξι χρόνια συστηματικής ανασκαφής και έρευνας, πέρα από τα πλούσια και σημαντικά κινητά ευρήματα, πολλά εκ των οποίων είναι χρυσά, η αποκάλυψη σταθερών κατασκευών, τάφων, μνημείων, οικιών, έργων υποδομής, δεξαμενών, νεκροταφείων, της μεγάλης λεωφόρου που συνέδεε την Κόρινθο με την Τενέα και το Άργος, διαγράφουν πλέον την ύπαρξη, τον σχεδιασμό και τη χωροταξία μιας μεγάλης πόλεως με συνεχή ιστορία, από της ιδρύσεώς της μέχρι την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Η μοναδική Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου από τον τόπο της εύρεσης της, που φυλάσσεται στην αίθουσα των Κούρων στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, πιστοποιεί τον πλούτο της πόλεως και την ευδαιμονία των κατοίκων της.

Οι κάτοικοι της Τενέας, οι Τενεάτες, έλκοντας την καταγωγή τους από τους κατοίκους της Τενέδου, αιχμάλωτοι των Ελλήνων της Τροίας, εγκαταστάθηκαν με την άδεια του Αγαμέμνονα στον δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Άργος, στο σημερινό Χιλιομόδι. Θέση σημαντική με μεγάλη αγροτική περιοχή που έλεγχε τον δρόμο προς το Άργος -το  δε επίνειο αυτής, το λιμάνι των Κεγχρεών, της εξασφάλιζε στενές  εμπορικές σχέσεις με την Ανατολή. Από την ανασκαφή προκύπτουν περίοδοι περισσότερης  ή  λιγότερης ευμάρειας, με δικό της νόμισμα, και με ιδιαίτερη άνθιση την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, λόγω σχέσεων με τη Ρώμη.

Η ανασκαφή έχει αγκαλιασθεί από το χωριό με τον καλύτερο τρόπο, ενώ αρκετοί κάτοικοι παραχωρούν τις ιδιοκτησίες τους για την ανασκαφή.

Όπως είχε αναφέρει η Δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, «το κομμάτι το οποίο εμείς σκάβουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν είχε μια τεράστια ευμάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το