Με φόντο τις εκατόμβες των θυμάτων του κορονοϊού στην “αναπτυγμένη Δύση”, η επανακάμπτουσα Ρωσία (εκμεταλλευόμενη τις αντιθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ και τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν ήδη από τις αρχές του Μάρτη κυρίως οι εταίροι της Μεσογείου), πλειοδότησε στη “διπλωματία της αλληλεγγύης”, ιδιαίτερα προς την πληττόμενη Ιταλία με την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού και ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος επέκτασης της οικονομικοπολιτικής της επιρροής με πρόσχημα την πανδημία, η ηγεσία του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ανάλογες πρωτοβουλίες με αποδέκτες τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, της γειτονικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, αλλά και το χειμαζόμενο Ιράν, τη Μογγολία και τη Ν. Κορέα.
Ωστόσο, παρά τις αρχικές προβλέψεις περί “επιτυχούς αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού” (είναι χαρακτηριστικό πώς, ήδη από τα μέσα Μάρτη, ο Πούτιν είχε απαγορεύσει για “προληπτικούς λόγους” τις δημόσιες συγκεντρώσεις), η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, απότοκο της κατεδάφισης του πάλαι ποτέ κραταιού συστήματος υγείας, οδήγησε το ρώσο πρόεδρο σε επικοινωνιακή αναδίπλωση. Ήδη από τις 25 Μάρτη, ανακοινώθηκε η αναβολή του δημοψηφίσματος με την επίμαχη τροπολογία που θα του επέτρεπε την εδραίωση στο υπέρτατο αξίωμα για (τουλάχιστον) μια ακόμα τετραετία.
Ο απολογισμός 13.584 επίσημων κρουσμάτων και εκατοντάδων νεκρών σε λίγες μόνο μέρες ανάγκασαν τον Πούτιν, σε επόμενο διάγγελμά του στις 11 Απρίλη, να προειδοποιήσει για “επερχόμενη μεγάλη κρίση”, επιδιώκοντας να αντιρροπήσει τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική της εξαθλίωσης και της τρομοκρατίας. Πράγματι, οι αναλυτές κάνουν λόγο για ύφεση 5-6% και εκτόξευση των ανέργων κατά 8 εκατομμύρια. Την κατάσταση της οικονομίας αναμένεται να επιδεινώσει και η καταβύθιση της τιμής του πετρελαίου, παρά την πρόσφατη συμφωνία με τη Σ. Αραβία για αμοιβαία μείωση της παραγωγής τα επόμενα δύο χρόνια.
Η επέλαση του κορονοϊού (με τη Ρωσία να φτάνει τα 87.147 κρούσματα και τους 800 νεκρούς στις 27 /4) οδήγησε εξάλλου και στη ματαίωση της πανηγυρικής φιέστας με αφορμή τα 75χρονα της νίκης ενάντια στο χιτλερικό φασισμό. Ο Πούτιν επιδίωκε φέτος με την πρόσκληση των Τράμπ και Μακρόν να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους αμερικανονατοϊκούς που επιχειρούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία σε όλα τα μέτωπα. Τελικά και οι εν λόγω εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού κατά τις πρόβες ήδη μολύνθηκαν πάνω από 15.000 στρατιώτες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μετατεθούν για την 3η Σεπτέμβρη.
Ο ρώσος πρόεδρος βλέποντας τη χώρα του να μετατρέπεται από παράγοντα λύσης σε μέρος του προβλήματος, (στις 5 Μάη ο αριθμός νοσούντων ξεπέρασε τις 155.000, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 1451), φρόντισε να αποσυρθεί από το προσκήνιο, αφήνοντας στη θέση του τον πρωθυπουργό και δήμαρχο Μόσχας Μισούστιν, ο οποίος σημειωτέον προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Επιβεβαίωσε έτσι τους ντόπιους διαμορφωτές της κοινής γνώμης ότι “η πανδημία επιδρά πιο καταλυτικά από ό,τι η αντιπολίτευση”.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr