Ο υποκριτικός περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στην ιστορία σαν ένα συμβόλαιο θανάτου για την προστατευόμενη φύση και την ποιότητα ζωής των γενεών που θάρθουν. Ο νόμος αντίκειται σε περιβαλλοντικά άρθρα του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ θίγοντας τη δημόσια περιουσία της χώρας, απειλώντας με καταστροφή τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, τους υγρότοπους, τις θάλασσές μας υπέρ των συμφερόντων αιολικών, εξορυκτικών, υδροηλεκτρικών, μεταλλευτικών βιομηχανιών. Αίρει την προστασία των περιοχών natura, των εθνικών πάρκων, την προστασία της βιοποικιλότητας, των ζωνών διαχείρισης οικοτόπων, τα θεσμοθετημένα καταφύγια άγριας ζωής (ΚΑΖ). Αφαιρεί από τους δήμους και την τοπική κοινωνία το δικαίωμα να ορίζουν τον τόπο τους καθώς δεν ζητείται η έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραδίδει τον άμεσο έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος κατά το δοκούν, δηλ. κατά τα συμφέροντα των ημετέρων και των εταιρειών οι οποίες πια μπορούν να δείξουν ένα βουνό, ένα Natura και με πολύ συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης να το καταστρέψουν στο όνομα της ανάπτυξης. Οι επιτροπές ελέγχων περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κατασκευών ορίζονται και πληρώνονται από την ίδια την εταιρεία. Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σε ρέματα. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών περιοχών και προστατευόμενων υγροτόπων. Σε αυτό το παράλογο ποιος είναι ο λόγος; Η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι πράσινη, διότι είναι στη φύση και εις βάρος της φύσης. Κατ’ ουσίαν εξυπηρετεί την αλόγιστη επέκταση και υπερκερδοφορία των εξορυκτικών και βιομηχανιών ΑΠΕ ιδίως των αιολικών. Αυτή είναι με λίγα λόγια η φιλοσοφία του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ που με όποια φτιασίδια και αν χρησιμοποιηθούν δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο.
Όπως είναι φυσικό και η πρόταση της ΣΜΠΕ είναι προσαρμοσμένη στη φιλοσοφία αυτή και με τίποτε δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο. Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Ιούλη ο εκπρόσωπος της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Γιώργος Σόφης στην τοποθέτησή του αποκάλυψε την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα καθώς και τα σχέδια που κρύβονται πίσω απ’ το νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη.
Στο συμβούλιο αυτό εγκρίθηκε επίσης απόφαση του Δ.Σ. που ζητούσε πρώτον να απορριφθεί η ΣΜΠΕ και δεύτερον να εφαρμοστεί άμεσα η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για την οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ απ’ την Β΄ ζώνη Υμηττού.
Η παρέμβαση όμως στη διαβούλευση απ’ τη μεριά της δημοτικής αρχής άναψε μεγάλες φωτιές που οδήγησαν σε σοβαρή ένταση στο νέο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 31/8. Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή έστειλε ένα κείμενο στο οποίο «ξέχασε» να βάλει σαν θέση την εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας η οποία απαιτούσε πέρα απ’ την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ απ’ την υπάρχουσα Β΄ ζώνη του Υμηττού και την απόρριψη της επιθυμίας της δημοτικής αρχής για δημιουργία νεκροταφείου δημοτικού ή διαδημοτικού (με τον Δήμο Αλίμου) μέσα στην Β΄ ζώνη. Να τονίσουμε εδώ ότι στην εισήγηση της ΣΜΠΕ αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο ΑΔΜΗΕ (τμήμα της παλιάς ΔΕΗ), ήταν σε συνεννόηση με τους δύο δημάρχους έτσι ώστε όχι μόνο να μην απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ απ’ την περιοχή, όπως προβλέπεται από τελεσίδικες αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά να προχωρήσει και σε αναβάθμιση του υπάρχοντος Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) των 150 ΚV σε ΚΥΤ υπερύψηλης τάσης των 400ΚV με υπογειοποιημένες εγκαταστάσεις και σαν αντάλλαγμα η ΔΕΗ θα παραχωρούσε μέρος απ’ τον χώρο που είναι σήμερα εγκατεστημένη για τη δημιουργία νεκροταφείου.
Η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου που τελικά και μετά από μια έντονη αντιπαράθεση όπου η δημοτική αρχή επιχείρησε με διάφορα τρυκ να υφαρπάξει τη ψήφο των συμβούλων, αποφάσισε με νέο ψήφισμα να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου Ηλιούπολης στα σχέδια τόσο για την παραμονή και αναβάθμιση του ΚΥΤ, όσο και τη δημιουργία νεκροταφείων μέσα στο προστατευόμενο τμήμα του Υμηττού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το