Κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μέλη του διοικητικού προσωπικού των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ ξεκίνησαν επ’ αόριστον απεργία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απόφαση που υπερψηφίστηκε από το 95% των μελών του Συνδικάτου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μαζική πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με βασικά αιτήματα αυξήσεις μισθών και κρατικής χρηματοδότησης των σχολείων, καθώς και εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Πρόκειται για την πρώτη απεργία των εκπαιδευτικών του Σιάτλ από το 2015.
Την περασμένη βδομάδα απήργησαν επίσης οι εκπαιδευτικοί στο Κολόμπους του Οχάιο, αποσπώντας δεσμεύσεις όπως αύξηση μισθών, σχέδια βελτίωσης της κτιριακής υποδομής των σχολείων κλπ.
Ακόμα, στις 5 Σεπτέμβρη εργάτες των Amazon, Starbucks και άλλων κλάδων οργάνωσαν μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Τα σωματεία οργάνωσαν διαμαρτυρίες στα σπίτια των μεγαλομετόχων των πολυεθνικών, Μπέζος και Σουλτς, πραγματοποιώντας πορεία στην Times Square.
Σε τριήμερη απεργία κατέβηκαν στις 12 του Σεπτέμβρη και οι νοσηλεύτριες της Μινεσότα. Η κινητοποίηση, μία από τις μεγαλύτερες απεργίες νοσηλευτριών στην ιστορία των ΗΠΑ, επηρέασε 16 νοσοκομεία της Πολιτείας, με 15.000 νοσηλεύτριες να απεργούν.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους βρίσκονται σε απεργιακή ετοιμότητα, λόγω «αφόρητων εργασιακών συνθηκών». Παρόλο που οι σιδηροδρομικές εταιρείες και οι πελάτες τους πιέζουν το Κογκρέσο να καταστείλει τις προσπάθειες για απεργία, αυτό δεν φαίνεται να υλοποιείται. Τα συνδικάτα από την πλευρά τους ζητούν να μην υπάρξει παρέμβαση, τονίζοντας ότι η απεργία είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθούν οι «αφόρητες εργασιακές συνθήκες».
Συνεχίζεται ο απεργιακός αναβρασμός στην Ευρώπη
Στη Βρετανία, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στα κολέγια, με 10ήμερη απεργία. Συγκεκριμένα, το προσωπικό 26 αγγλικών κολεγίων σχεδιάζει κινητοποιήσεις από τις 26 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο University and College Union (UCU).
«Το κολεγιακό προσωπικό ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου απεργιακή κινητοποίηση επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνεται τόσο λίγα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UCU, Τζο Γκρέιντι.
«Ο πληθωρισμός αυξάνεται και τα αφεντικά των κολεγίων έχουν περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους απ’ όσα είχαν εδώ και χρόνια, ωστόσο αρνούνται να προστατεύσουν το προσωπικό τους από την κρίση του κόστους ζωής», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία από την άνοιξη οι εργαζόμενοι σε κλάδους, όπως ΜΜΜ, λιμάνια και ταχυδρομικές υπηρεσίες, πραγματοποιούν τις μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δεκαετίες στη χώρα, με βασικό αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς.
Στη Γαλλία, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9/9 απεργία, με το συνδικάτο SNCTA να ζητά αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τον πληθωρισμό και προσλήψεις προσωπικού. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν στο μισό τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους την Παρασκευή.
Οι αυξήσεις στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έφεραν επίσης τις πρώτες διαδηλώσεις στη Γερμανία. Ήδη κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για λαϊκή δυσαρέσκεια, και «χειμώνα της οργής», ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα. Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λειψία η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών απαίτησε (!) από τους διαδηλωτές να διαχωριστούν από «εξτρεμιστικές ομάδες».
Στην Τσεχία, περίπου 70.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν στις 3 Σεπτεμβρίου στην Πράγα πορεία κατά της κυβέρνησης, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.
Πτώση – ρεκόρ της αξίας των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, αναλύοντας στοιχεία της Εurostat, κάνει λόγο για «πτώση ρεκόρ της αξίας των κατώτατων μισθών».
Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είδαν την αξία των μισθών τους να μειώνεται έως 19% φέτος, «γεγονός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα».
Μάλιστα, «οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια».
Ελλάδα: Δύο επιπλέον μισθούς στο ρεύμα «θυσιάζουν» οι χαμηλόμισθοι
Στο ίδιο πλαίσιο, οι Έλληνες εργαζόμενοι «θυσιάζουν» δύο επιπλέον μηνιαίους κατώτατους μισθούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της πρόσφατης «εκτόξευσης» των τιμών.
Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία είναι, μετά την Τσεχία, οι δύο χώρες όπου οι εργαζόμενοι χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.
Πλέον, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.
Επικεφαλής ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη
«Καμπανάκι» όμως κρούει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι αν ο χειμώνας είναι βαρύς, υπάρχει κίνδυνος για κοινωνική αναταραχή σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη κατά του πληθωρισμού για «να μην σταματήσει η οικονομία».
«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», επισημαίνει η Γκεοργκίεβα.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr