Συγκλονίζει ο 32χρονος Abu Abdul Fatah, ο οποίος έφτασε την περασμένη Τρίτη 12/7 στη Χίο ταξιδεύοντας από τη Γαλλία όπου διαμένει, αναλαμβάνοντας το βαρύτατο φορτίο της αναγνώρισης της σορού της αδερφής του, ενώ τώρα έχει μπροστά του την περιπέτεια της αποστολής της σορού στη Σομαλία για την κηδεία και το τελευταίο αντίο.

Στη φωτ. ο Αμπού Αμπντούλ Φατάχ, αδερφός της 24χρονης κοπέλας που πέθανε από εξάντληση στα χωράφια της Χίου, και ο δικηγόρος Αλ. Γεωργούλης – Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του.

Το ρεπορτάζ από το Kounoupi.gr:

Ο Αμπού Αμπντούλ Φατάχ μαζί με τον δικηγόρο του Αλέξη Γεωργούλη βρέθηκαν στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Χίου, όπου διαπιστώθηκε ότι  η 24 χρονών αδερφή του, η Χάουντα Αλί Άχμεντ, ήταν η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε αγροτική περιοχή των Καρδαμύλων στις 8 Ιουλίου.

«Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια αυτό που ένιωσα αντικρίζοντας την αδερφή μου…δύσκολο», ανέφερε ξεσπώντας σε κλάματα, λίγες ώρες μετά την επώδυνη διαδικασία της αναγνώρισης ο 32χρονος.

Ο Abu κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία. Εκεί ήθελε να φτάσει και η αδερφή του, όμως δεν τα κατάφερε. Στη Σομαλία μένει ακόμα μια αδερφή του 26 χρονών. Η μικρότερη, η Houda αποφάσισε να φύγει εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων και για λόγους ασφαλείας. Προκειμένου, όπως μας μετάφερε ο αδελφός της, “να αναζητήσει ασφάλεια και προστασία”.

Να σημειωθεί ότι επίσημα δεν τους έχει δοθεί ακόμα καμία εξήγηση για τα αίτια του θανάτου της Houda, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν η κοπέλα φαίνεται να πέθανε από εξάντληση, δίψα και πείνα.

Ο Abu παρουσία του δικηγόρου του και με τη βοήθεια μεταφραστή από τη μητρική του γλώσσα στα αγγλικά μας μετέφερε τι έμαθε για το ταξίδι της αδερφής του στη Χίο:

«Κρύφτηκαν γιατί φοβήθηκαν μην απωθηθούν στην Τουρκία»

«Όπως έχω ακούσει, όταν έφτασαν οι μετανάστες, χωρίστηκαν σε ομάδες των έξι ή και περισσότερων ατόμων, οπότε η αδελφή μου ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα με έξι άτομα, τέσσερα κορίτσια και δύο αγόρια και ανέβηκαν στο βουνό. Η βάρκα είχε περισσότερους ανθρώπους. Νομίζω ότι ήταν σχεδόν 30 άνθρωποι όπως ακούσαμε…. Φοβόντουσαν να μην απωθηθούν στην Τουρκία, οπότε χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και κρύφτηκαν στους θάμνους για αρκετές ημέρες. Με αυτό το είδος ζεστού καιρού, οι θάμνοι ήταν τόσο ζεστοί…». Και καταλήγει:

«Ήταν δύσκολο για αυτούς να κρυφτούν περισσότερες από μία ημέρες και δυστυχώς η αδελφή μου έμεινε στο βουνό επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν μπορούσε καν να κουνήσει το δάχτυλό της λόγω αφυδάτωσης και πείνας, επειδή κρυβόταν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες».

Πότε επικοινώνησες με την αδερφή σου τελευταία φορά;

«Την ημερομηνία που έφτασε εδώ στη Χίο και αυτό ήταν στις 30 Ιουνίου. Η αδελφή μου είπε επίσης ότι αυτοί που την άφησαν στο βουνό τελικά με κάποιο τρόπο συνελήφθησαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε κέντρα Υποδοχής.
Έτσι, ανέφεραν ότι άφησαν τα κορίτσια στο βουνό. Και οι τρεις τους ήταν από τη Σομαλία.
»

Ο Abu δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το ταξίδι από Τουρκία – Χίο, αν δηλαδή η βάρκα στην οποία επέβαιναν βούλιαξε και πως έφτασαν στην ακτή. Δεν του είχε πει κάτι η αδερφή του πέρα από το ότι «έσπευσαν στα βουνά, φοβούμενοι ότι θα πιαστούν από τις αρχές».

Να μεταφερθεί η σορός στη Σομαλία

«Το πιο σημαντικό τώρα για όλη την οικογένεια είναι να θαφτεί η αδερφή μου σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο», ανέφερε ο Abu, συμπληρώνοντας ότι θα προσπαθήσει να δει ποια είναι η διαδικασία για να την μεταφέρει η σορός στη Σομαλία, ώστε να κηδευτεί εκεί.  «Δεν ξέρω πώς συμβαίνει αυτό ή πώς γίνεται αυτό ή τι ζητάνε οι αρμόδιες  αρχές και τι λέει ο νόμος για κάποιον που έχει μπει σε αυτή τη χώρα παράνομα και τώρα ταυτόχρονα πέθανε εδώ», αναφέρει.

Το μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές

Καταρρακωμένος από την τραγική εξέλιξη της αδερφής του, ο Abu αρχικά μας μεταφέρει περεταίρω πληροφορίες που είχε για την υπόθεση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Δύο από τις κοπέλες που βρίσκονταν μαζί με την αδερφή του και ήταν από τη Σομαλία μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής. Από την ομάδα είχε μείνει ένα ακόμη άτομο. Ονομάζεται Abdahaman και παρέμεινε με την αδελφή μου. Κρύφτηκαν στο βουνό για αρκετές ημέρες και την άφησε για να πάει να βρει λίγο νερό γι αυτήν. Κατάφερε να πάρει το νερό, αλλά κατά την επιστροφή του, η αστυνομία τον έπιασε, τον πήραν και τον έδιωξαν  πίσω στην Τουρκία”.

Όπως υποστηρίζει ο Abu, επικοινώνησε μαζί του από την Τουρκία. «Ο άνδρας αυτός του είπε ότι μίλησε για την αδερφή του πως κρυβόταν στο βουνό…», αναφέρει, καταλήγοντας:

«Δεν το έλαβαν ποτέ υπόψη… οπότε πώς μπορώ να στείλω ένα μήνυμα στις αρχές αυτής της χώρας ενώ ήξεραν ότι η αδελφή μου υπέφερε σε ένα βουνό, στο έδαφός τους, και δεν τη βοήθησαν όταν ήταν σε τόσο μεγάλη ανάγκη;», καταλήγει ο Abu.

Αλέξης Γεωργούλης: Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να πεθαίνουν άνθρωποι από πείνα και δίψα

«Είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις μια κοπέλα 24 ετών να χάνει τη ζωή της με αυτό τον τραγικό τρόπο. Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι αυτό το άτομο έχει όλη τη ζωή μπροστά του», ανέφερε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Γεωργούλης, ο οποίος μαζί με τον Abu βρέθηκε στο Νοσοκομείο για την αναγνώριση της σορού της 24χρονης αδερφής του.

«Νιώθω ότι από το 2015 έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα. Έχουν αλλάξει τα πάντα. Ακόμα και το πώς αντιλαμβάνονται η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές όλο το ζήτημα το μεταναστευτικό. Αλλά θεωρώ σε ένα σημαντικό βαθμό και η κοινωνία μας», ανέφερε ο κ. Γεωργούλης, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η εικόνα που έχουν είναι ότι τόσο η θανούσα, όσο και  οι υπόλοιποι που ήταν μαζί της στην ίδια άφιξη «φοβόταν το ενδεχόμενο της παράνομης επαναπροώθησης τους».

«Θεωρώ ότι αυτός ήταν ίσως ο λόγος που κρύφτηκαν και δεν ήθελαν να γίνουν αντιληπτοί από τις αρμόδιες αρχές. Διότι τι θέλει κάποιος ο οποίος έρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα; Θέλει προφανώς να ζητήσει άσυλο να αιτηθεί διεθνή προστασία. Δεν είχαν κάποιο λόγο να κρύβονται υπό συνθήκες κανονικότητας», αναφέρει ο κ. Γεωργούλης, καταλήγοντας: «Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 να πεθαίνουν άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου από πείνα και δίψα. Σε ένα νησί που αγκάλιασε όλους αυτούς τους ανθρώπους το 2015».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το