Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ερντογάν και Μητσοτάκης επιδόθηκαν σε μια «επίθεση» ειρηνικών προθέσεων και διάθεσης επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Συμφωνούν στον διάλογο, αλλά στο «μενού» του διαλόγου διαπιστώνονται αντιδιαμετρικές θέσεις, με την Άγκυρα να διευρύνει τον κατάλογο των απαιτήσεών της από Ελλάδα και Κύπρο. Την ίδια ώρα και οι δυο πλευρές εντείνουν τις προετοιμασίες για πολεμικές περιπέτειες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Αναζητούν «συμμαχίες», η Αθήνα με το «βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ» και κύριο κυβερνητικό εφόδιο την προβλέψιμη στάση της απέναντι στις Ευρωατλαντικές επιλογές και η Άγκυρα παζαρεύοντας σκληρά με τη Δύση, κλείνοντας το μάτι προς τους κύριους ανταγωνιστές της, Ρωσία και Κίνα. Αμερικανικά Πάτριοτ και ρωσικοί S 400, Γαλλικές φρεγάτες και Γερμανικά υποβρύχια, Drones και Ραφάλ συσσωρεύονται εκατέρωθεν απειλώντας και αφαιμάσσοντας τους δυο λαούς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόθυμος για «αμοιβαίες υποχωρήσεις προς το συμφέρον όλων» αναφερόμενος στη ΓΣ του ΟΗΕ μελιστάλαχτα στις «διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον κοντινό μας γείτονα, την Τουρκία» υπέδειξε σαν υπόδειγμα διευθέτησης ανάλογων διαφορών τις συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Συμφωνίες που υπέγραψε άρον άρον η κυβέρνηση της ΝΔ σαν αντίβαρο στο Τουρκολυβικό μνημόνιο και αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, ενώ εξαιρείται από τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών το Καστελόριζο και η μισή Ρόδος, «γκριζάροντας» και με την ελληνική βούλα την περιοχή.
Η συνεχής συμβιβαστική στάση δημιουργεί ρωγμές ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τον Σαμαρά, ο οποίος δεν συνομιλεί με ληστές, να διαφοροποιείται πάλι εγκαλώντας Αθήνα και Λευκωσία για χαλαρή στάση. Καλλιεργώντας την φρούδα ελπίδα για την ανάθεση της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας στους ξένους «προστάτες» υποστηρίζει ότι «θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας… Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Ωστόσο ανάμεσα στους «ληστές», Ερντογάν και Τατάρ, βρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, προκαλώντας αναταράξεις στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα μετά την ακύρωση της συνάντησής του από τον Κύπριο πρόεδρο και την έκφραση της δυσαρέσκειας της Αθήνας. Το πρόβλημα της συνάντησής του και με τον Μητσοτάκη «ξεπεράστηκε» μετά την έκφραση της λύπης του Ελπιδοφόρου για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας». Στο μεταξύ ο Βενιζέλος έσπευσε να υπερασπιστεί το Φανάρι μιλώντας για βαθιά ανιστόρητη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «που δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία». Σε ανάλογο μήκος κύματος, που αναδεικνύει τους πολυσχιδείς δεσμούς Πατριαρχείου, Τουρκίας και ΗΠΑ, και ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Κατρούγκαλος, που χαρακτήρισε ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Αμερικής, και προέτρεψε για την πραγματοποίηση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.
Και ενώ ο Ερντογάν υποστηρίζει από το βήμα του ΟΗΕ τη διατήρηση ήρεμου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί να κτίσει διαλλακτικό, φιλειρηνικό προφίλ με στόχο την επαναπροσέγγιση με τον Λευκό Οίκο, η Άγκυρα απλώνει τη βεντάλια των διεκδικήσεών της από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο.

Με δεκάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ακόμα και υπερπτήσεις οπλισμένων πολεμικών αεροπλάνων αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Απαιτεί τη διχοτομική λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Καταπατά με τη στρατιωτική ισχύ τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Πρόσφατα δείγματα των τουρκικών θέσεων η παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», που για λογαριασμό Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ επιχειρούσε έρευνες στα 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης (για τη χάραξη του αγωγού «East Med»). Και παρά την αναλυτική ενημέρωση του Δένδια προς τους Ευρωπαίους και τα «σαφή μηνύματα στήριξης, αλλά και κατανόησης, ακόμα και από τους πιο δύσπιστους εταίρους», τελικά «Nautical Geo» αναχώρησε για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα έστελνε δικό της ερευνητικό «Bilim-2» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου δείχνοντας πως εφαρμόζει «στο πεδίο» την απειλή του casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Στο μεταξύ σαν να μην συνέβη τίποτε στα Βαρώσια και ενώ η Άγκυρα ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία ναυτική βάση και αεροδρόμιο εξυπηρέτησης drones, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη γεύμα εργασίας υπό τον Γκουτιέρες με τη συμμετοχή των Αναστασιάδη, Τατάρ, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες επανέναρξης διαλόγου. Η άτυπη τριμερής συνάντηση κατάληξε σε αδιέξοδο, διαιωνίζοντας την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και νομιμοποιώντας τις Τουρκικές θέσεις για λύση δύο κρατών.

Στη συνάντηση καταγράφηκαν οι διαφορές των δυο πλευρών, με τον Αναστασιάδη να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση και τον Τατάρ να επιμένει ότι χωρίς αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ και του ίσου διεθνούς καθεστώτος δεν είναι εφικτό να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες.
Παράλληλα ενισχύονται οι επικίνδυνες εντάσεις στην περιοχή καθώς με τις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανανεώνεται και το ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών. Αυτό έδειξε η συνάντηση που είχε ο Κύπριος πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο της «ExxonMobil», με στόχο «στις περαιτέρω δράσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το