Δεν πρόλαβε να σβήσει ο απόηχος των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, μι­λώντας με στόμφο για «φιλόδοξους στό­χους» και για το άνοιγμα «μιας εποχής μεγάλων αλλαγών», και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησής του ήλθαν, πριν κλείσει ένας μήνας από την εκλογή της, να αποκαλύψουν πώς και ποιο θα είναι, στην πράξη, το «πρόγραμμα» που «θα προχωρήσει».

Το πρώτο νομοθετικό μέτρο της, στις αρχές Ιούλη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης» του ΕΚΑΒ, που προ­βλέπει όχι ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις εργαζομένων και περισσότερα ασθενοφόρα αλλά κάποια ψευτομπαλώματα των τεράστιων ελλείψεων σε αυτό τον τομέα, με τη μερική χρησιμοποίηση προσωπικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτέλεσε την πρώτη επιβεβαίωση πως, και στη νέα θητεία της, η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική άρνησης στήριξης του καταρρέοντος συστήματος της Δημόσια Υγείας, πάρα τα αντίθετα ηχηρά λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο, που έθεσε σε διαβούλευση με τον, επίσης, ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», δείχνει ότι η εισοδηματική πολιτική της για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους θα εξακολουθήσει να είναι κάποια ελάχιστα, πενιχρά ψίχουλα και η απόρριψη της αποκατάστασης των μεγάλων μειώσεων που έχουν υποστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε καν των απωλειών από τον τρέχοντα πληθωρισμό.
Η ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», επαναλαμβάνοντας σε διευρυμένη κλίμακα μια παρόμοια κίνηση που είχε κάνει η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, σηματοδοτεί την έναρξη νέων αντιδημοκρατικών επιδιώξεών της, με τη θέσπιση ρύθμισης αλλοίωσης του εκλογικού σώματος που θα νοθεύει ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική έκφραση στο μέλλον, σε κατεύθυνση που την ευνοεί.
Στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, στοιχήθηκε με την επιδίωξη που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «να πετύχει μια συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ»: Άνοιξε το κεφάλαιο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» με «ενδεχομένως κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, κάνοντας φανερό πως το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής θητείας του περιλαμβάνει και το να γίνουν νέα βήματα ενδοτισμού απέναντι στις τούρκικες αξιώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην κατεύθυνση που επιθυμεί και πιέζει και ο ευρωατλαντικός άξονας.
Τέλος, η εξοργιστική αποδιοργάνωση και παραλυσία του δήθεν «ισχυρού επιτελικού κράτους» της ΝΔ απέναντι στις νέες τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, μετά τα όσα είχαν γίνει και το 2021 στην Εύβοια και την Αττική, όπως και τα προηγούμενα χρόνια στο Μάτι και αλλού, αλλά και μετά τις προκλητικές δηλώσεις Μητσοτάκη, πριν λίγες μέρες, για τον «πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο», καταγράφουν με τον πιο τραγικό τρόπο την επαναλαμβανόμενη αθλιότητα της πολιτικής κοινωνικής προστασίας της κυβέρνησης της Δεξιάς και ποια είναι η «νέα εποχή» που φέρνει και διατυμπάνισε στη Βουλή ο αρχηγός της. Μια εποχή που αφήνει και θα αφήσει πίσω της, όπως τώρα οι πυρκαγιές, αποκαΐδια και καπνούς μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής.

***

Ακολουθώντας μια παλιά τακτική των κυβερνήσεων της οικονομικής ολιγαρχίας, πριν ξεκινήσουν το αντιλαϊκό έργο τους να προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, έτσι και τώρα στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησής του προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως το πρόγραμμά της που το βάφτισε «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» θα είναι ένα πρόγραμμα με «κοινωνικό», «αναπτυξιακό» και «πατριωτικό» πρόσωπο. Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για την «Παραγωγική Ελλάδα» που δήθεν «σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα καλύτερες αμοιβές» για τους εργαζόμενους. Για την «Κοινωνική Ελλάδα» που δήθεν «σημαίνει πριν και πρώτα από όλα στήριξη των πιο αδύναμων, αξιοπρεπή δωρεάν υγεία, παιδεία». Για τη «Δίκαιη Ελλάδα» της «λογοδοσίας και της διαφάνειας». Για την «Ισχυρή Ελλάδα», «πυλώνα σταθερότητας και δυναμικό ενεργειακό κόμβο».

Κάτω από αυτές τις παραπλανητικές εκφράσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να κρύψει την πραγματική πολιτική που θα εφαρμόσει, όπως θα γίνει πιο καθαρό από το φθινόπωρο, κάτι που, όμως, έγινε ορατό, ήδη, από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησής του αλλά και από τα ίδια τα λόγια του στη Βουλή:
-Ως «Παραγωγική Ελλάδα» ο αρχηγός της ΝΔ περιέγραψε την «ανάπτυξη μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις», την «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έως το τέλος του έτους», την «πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου», τα «πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Με άλλα λόγια τη διαμόρφωση μιας οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα ακόμα πιο ευνοϊκής, πιο κερδοφόρας και αποδοτικής για τα κεφάλαια των μεγάλων ξένων και ντόπιων «επενδυτών» και δανειστών, η οποία, όπως μπορεί να καταλάβει καθένας που γνωρίζει πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, συνεπάγεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση και φορολογικό «στύψιμο» των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Συνεπάγεται, δηλαδή, λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών και αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων, στον αντίποδα ακριβώς των όσων ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το εισόδημα των εργαζομένων και των «αδύναμων». Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και το πρώτο του οικονομικό νομοσχέδιο αλλά και το σχέδιο που προωθείται για το «πιάσιμο της φοροδιαφυγής» όχι των μεγαλοκαρχαριών του κεφαλαίου, που είναι εν πολλοίς και νομοθετημένη από τις κυβερνήσεις, άλλα των ασθενέστερων επαγγελματικών στρωμάτων που δηλώνουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, προφανώς για να μην εκθέσει όλο το αντιλαϊκό πακέτο που θα προωθήσει στη νέα θητεία του, ήταν φειδωλός όσον αφορά τις αναφορές του στο Ταμείο Ανάπτυξης, στη χρηματοδότηση του οποίου στηρίζει την οικονομική «ανάπτυξη» που επαγγέλλεται, γιατί ήθελε να κρατήσει σε σιωπή τους όρους που θα απαιτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσει χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Απέφυγε, όπως είχε κάνει σε συνέντευξή του πριν τις εκλογές, να τους περιγράψει -όπως τότε- ως ένα νέο μνημόνιο με άλλη ονομασία. Μια παραδοχή που αυτοδιαψεύδει τους ισχυρισμούς των προγραμματικών δηλώσεών του, πως τάχα «η χώρα είναι τώρα ελεύθερη από εποπτείες»! Αλλά ακριβώς αυτό το νέο μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι και ο κορμός του αντιλαϊκού οικονομικού προγράμματος που θα εφαρμόσει.

-Ως «Κοινωνική Ελλάδα» ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε μια «αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τα πρώτα χαρακτηριστικά της οποίας, ήδη, μας τα έδωσε η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, η κοινή υπουργική απόφαση για «τη μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό, ελαφρών ελικοπτέρων τα οποία θα κάνουν διασώσεις» και οι δηλώσεις του ότι θα περιέχει τη «συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» και θα βλέπει ως τέτοια «βέλτιστη συνεργασία» οι ασθενείς να παραπέμπονται για ιατρικές υπηρεσίες σε «ιδιωτικές δομές». Ως «Κοινωνική Ελλάδα» ακόμα παρουσίασε τις «μεταρρυθμίσεις» για την Παιδεία. Σαν τέτοιες περιέγραψε τη θέσπιση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων που καθιερώνουν κοινωνικούς διαχωρισμούς των μαθητών, τον «πολύ καλύτερο συντονισμό της παιδείας με την αγορά εργασίας» μέσα από προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων, κατάρτισης και πιστοποίησης που θα εναρμονίσουν περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα με τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν οι κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις στην «αλλαγή των δημόσιων πανεπιστήμιων». Να ανοίξει, δηλαδή, ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16». Ζήτησε ευθέως από το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την «μεταρρύθμιση του άρθρου 16» για «να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», ενώ ανακοίνωσε πως «και βέβαια, αρχές του 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Η κατεύθυνση είναι ο εκσυγχρονισμός πολλών διατάξεων, όχι μόνο του αναχρονιστικού άρθρου 16».
-Ως «Δίκαιη Ελλάδα» ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε «πρωτίστως τη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης». Την επιβολή ενός συστήματος «αξιολόγησης» που θα λειτουργήσει όχι ως «δίκαιο», όπως ισχυρίζεται, αλλά ακριβώς αντίστροφα: ως μέσο του κυβερνώντος κόμματος που θα του δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα να καθορίζει και να φιλτράρει τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και, ταυτόχρονα, να ασκεί έλεγχο, πιέσεις, πειθάρχηση και καταστολή των αντιδράσεων των εργαζομένων σε αυτές, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του.

-Τέλος ως «Ισχυρή Ελλάδα» ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε την αντιμεταναστευτική πολιτική που -όπως είπε- «είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, θα ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο μέχρι το 2025» και θα συνεχίσει να ενισχύει την αντιμεταναστευτική δράση του Λιμενικού. Την πολιτική που θα συνεχίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και θα τα αυξήσει παραπέρα με νέα «προμήθεια αμερικάνικων μαχητικών F-35». Την πολιτική που όχι μόνο θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και θεωρεί «μεγάλη ευκαιρία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» να «αξιοποιήσουν» αυτόν τον πόλεμο για να πουλήσουν πυρομαχικά! Την πολιτική που θέλει να προχωρήσει με υποχωρήσεις τη συζήτηση της διαφοράς της με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, φορώντας της το περιτύλιγμα του «να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και όπως ήδη ξεκίνησε να κάνει, δηλώνοντας πως η «απομείωση κυριαρχίας είναι μια σχετική έννοια καθώς «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
Σε αυτήν την αντιδραστική πολιτική που θα κλιμακώσει την επίθεση στα οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού, στην πολιτική που θέλει εμβάθυνση της πολιτικοστρατιωτικής εξάρτησης της χώρας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, επαινώντας το «ήπιο κλίμα» της και λέγοντας ότι ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» που προωθεί η κυβέρνησή του «πρέπει να είναι καθολικός και οικουμενικός» και να μην υπάρξει «κακοφωνία» στη Βουλή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει ένα ευρύτερο αστικό μέτωπο γύρω από την πολιτική που θα βάλει σε εφαρμογή με σκοπό να την προχωρήσει πιο δραστικά, πιο γρήγορα και με λιγότερες αντιδράσεις. Απέναντι σε αυτήν την επιδίωξή της ο ελληνικός λαός καλείται να υψώσει το αγωνιστικό ανάστημά του, και με την όσο το δυνατόν πιο μαζική κινητοποίησή του να συμπήξει το δικό του μέτωπο απόκρουσης και αναχαίτισης της κυβερνητικής επίθεσης που θα δεχθεί στο επόμενο διάστημα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το