Σταθερά, μεθοδικά και απρόσκοπτα προχωρεί η Άγκυρα στην καταπάτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κλιμακώνοντας την ένταση, λίγο διάστημα μετά την τριμερή συνάντηση της 25ης Νοέμβρη του Βερολίνου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα δια του υπουργού Ενέργειας, Ντονμέζ, είχε διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει «μια ενεργητική πολιτική με τα εθνικά (της) πλοία το 2020 να διεξάγουν πέντε γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου» διαβεβαιώνοντας ότι «είναι άσκοπη προσδοκία το να περιμένει κάποιος πως η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο», υπενθυμίζοντας επίσης ότι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκκουγιου, που κατασκευάζεται από τη Ρωσία.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, με πρόσφατη Navtex που έκδωσαν οι τουρκικές Αρχές, δεσμεύουν περιοχή που επικαλύπτει το Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 18 Γενάρη έως τις 24 Μάη για γεωτρήσεις, που θα διεξαχθούν από το Γιαβούζ και δυο συνοδευτικά σκάφη. Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει δοθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε TOTAL και ΕΝΙ. Το Γιαβούζ κατέπλευσε στην κυπριακή ΑΟΖ το Σάββατο 18 Γενάρη, προκειμένου να κάνει εργασίες στο νοτιότερο άκρο του τεμαχίου 8 στα σύνορα με το τεμάχιο 12, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «το πλοίο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει πως «και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα» καθώς είναι «συνιδιοκτήτες» του νησιού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενθαρρυνόμενο από στις χλιαρές αντιδράσεις των «εταίρων» της Κύπρου, διαμαρτύρεται κιόλας γιατί «Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης… Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στην περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο της κυπριακής ΑΟΖ, αν και εκεί έχουν προηγηθεί πολύμηνες σεισμογραφικές έρευνες από το Μπαρμπαρός. Μέχρι τώρα η Τουρκία έχει επιχειρήσει γεωτρήσεις είτε βορειοδυτικά της Πάφου, εντός κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στο βορειοανατολικό σημείο του οριοθετημένου Οικοπέδου 7, (όπου απέτυχε και αποχώρησε) και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά νότια της Καρπασίας, όπου και από εκεί το FΑΤΙΗ αναχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, επιστρέφοντας στο τουρκικό λιμάνι Φοινίκη.

Σε απάντηση η Λευκωσία έκδωσε δική της Navtex, που αναφέρει πως το γεωτρύπανο και τα υποστηρικτικά πλοία παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου για την ναυσιπλοΐα και πως η παρουσία τους εκεί συνιστά κίνδυνο και για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση, προσδοκώντας να αποσπάσει την υποστήριξη των «εταίρων» της, αναφέρει: «Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ε.Ε., για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL… Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε».

Η Λευκωσία τονίζει πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, στο πλαίσιο μίας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως αυτή προωθείται μέσω διαπραγματεύσεων.

«Σύμμαχοι», «εταίροι» και κάθε λογής προστάτες της Κύπρου, προκειμένου να ενισχύσουν το ρόλο και τα συμφέροντά τους στην περιοχή, προχωρούν σε ανέξοδες δηλώσεις «συμπαράστασης» προς τη Λευκωσία προσέχοντας να μην αντιπαρατεθούν και με την Άγκυρα.
Στις Βρυξέλλεςεπεξεργάζονται πλάνο για περικοπή των ενταξιακών κονδυλίων (336 εκατομμυρίων ευρώ) προς την Τουρκία, λόγω της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τις ενεργειακές έρευνες, αλλά και λόγω της ανάμειξης στη Συρία – χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα κονδύλια που λαμβάνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας με την ΕΕ για τους πρόσφυγες. Καταγράφουν τα ονόματα προσώπων και οντοτήτων, που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία αναβαθμίζοντας τις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αντίστοιχα η Ουάσιγκτον επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να αγκυρώσει την Άγκυρα στη Δύση, όπως το απόδειξε με τη στάση της απέναντι στους Κούρδους, τους πιο πιστούς συμμάχους της στην περιοχή, τηρώντας ίσες αποστάσεις, καλεί «όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», όπως το εφαρμόζει για δεκαετίες απέναντι στην τουρκική κατοχή του 37% της Κύπρου.

Στο μεταξύ η Λευκωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της σε αίτημα των ΗΠΑ για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης, με πρόσχημα την εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το