Ήδη από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις καταγγελίας της κυβέρνησης, κυρίως στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, η οποία αποδεικνύεται απρόθυμη και ανίκανη να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά τρόπο που θυμίζει και την περίπτωση της χώρας μας, η Παραγουάη φαίνεται να μη χτυπήθηκε ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, δίνοντας πάτημα για κομπασμούς, απραξία και εφησυχασμό στην κυβέρνηση.
Τώρα όμως που η χώρα βρέθηκε πράγματι αντιμέτωπη με το πρόβλημα, αποκαλύπτεται η γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μάριο Άμπντο Μπενίτεζ τρέχει και δε φτάνει, αλλά και αυτό θα ήταν κολακευτικό για αυτήν. Στην πραγματικότητα απλώς παρακολουθεί αμήχανη το χάος σε εξέλιξη, που η ίδια φρόντισε να δημιουργηθεί.
Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μόλις 4 χιλιάδες δόσεις του ρώσικου εμβολίου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά στο ελάχιστο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Δεν έχει υπάρξει ούτε μέριμνα για προμήθεια αντιικών φαρμάκων που φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα απέναντι στη νόσο από τον κορονοϊό. Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει προ πολλού και το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, με τα θύματα να αυξάνονται αλματωδώς.
Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε οργισμένες διαδηλώσεις έξω από το κτήριο της Βουλής, με συγκρούσεις με την αστυνομία και αρκετούς τραυματίες. Η πίεση πάνω στον πρόεδρο αυξάνεται, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν, ελπίζοντας να μειωθεί η αγανάκτηση του κόσμου, αλλά και να διατηρηθεί ο ίδιος στην προεδρία, καθώς το αίτημα για καθαίρεσή του κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Ο πρώτος υπουργός που παραιτήθηκε ήταν ο Χούλιο Ματσονέλι, υπουργός Υγείας. Σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής μέχρι στιγμής, υπουργοί Υγείας έχουν παραιτηθεί, λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, όπως στην Αργεντινή, το Περού και τον Ισημερινό.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr