Την παραίτηση του ιδίου, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σααάντ Αλ – Χαρίρι, μετά τις πολυήμερες και πολυπληθείς διαδηλώσεις στη χώρα.
Ο Χαρίρι έκανε λόγο για «αδιέξοδο», ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους για να προστατευθεί η δημόσια ειρήνη
Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις
Η χώρα τραντάζεται εδώ και πολλές ημέρες από άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις κατά τις λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση του Λιβάνου.
Αρχικά τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αλλά και πολλά δυτικά, έκαναν λόγο για «φορολογική επανάσταση», ενώ επικεντρώθηκαν στις διαμαρτυρίες για την επιβολή φόρου στη χρήση της εφαρμογής What’s App, όμως οι αιτίες που κινητοποίησαν τον κόσμο στον Λίβανο είναι βαθύτερες και «βράζουν» εδώ και χρόνια.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίας χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και θρησκειών ενώθηκαν για να πολεμήσουν κατά της λιτότητας και της διαφθοράς που μαστίζουν τη χώρα και εναντιώθηκαν ακόμη και στην πανίσχυρη Χεζμπολάχ που κυριαρχεί στον Λίβανο εδώ και πολλά χρόνια.
Προσπάθειες εκφοβισμού από τη Χεζμπολάχ;
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ επιτέθηκαν σε χώρο όπου συγκεντρώνονταν διαδηλωτές, βάζοντας φωτιά σε αντίσκηνα σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των διαμαρτυρόμενων.
Στο κέντρο της Βηρυτού, μαυροντυμένοι άνδρες κραδαίνοντας ραβδιά και σωλήνες κατέστρεψαν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ήταν το σημείο όπου συνέκλιναν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εναντίον μιας πολιτικής ελίτ που κατηγορείται για ασύστολη διαφθορά και ώθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση.
Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις κινητοποιήσεις εδώ και μέρες, αφήνοντας υπόνοιες ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από ξένους εχθρούς της Χεζμπολάχ.
e-prologos.gr