Δημοτικά σχολεία της 4ης και 2ης δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων παραχωρήθηκαν για τη λειτουργία κατηχητικών μετασχολικών προγραμμάτων σε 5 ενορίες του Κολωνού και μία του Νέου Κόσμου. Όπως φαίνεται, εκμεταλλευόμενοι την παραχώρηση σχολικών χώρων για την «κοινή ωφέλεια» και χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενορίες και παραλειπόμενοι χρησιμοποιούν τα δημοτικά σχολεία για δράσεις με στόχο τον προσηλυτισμό των μαθητών.
Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης και 2ης δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων παραχώρησαν σχολικούς χώρους για «χρήσεις κοινής ωφέλειας» και την υλοποίηση προγραμμάτων σε 5 ενορίες του Κολωνού και μία του Νέου Κόσμου.
Τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών αιθουσών ονομάζονται «Νεανικές & Παιδικές Συντροφιές» και «Ψυχαγωγία, Αθλητισμός & παιχνίδι» και αφορούν δημοτικά σχολεία των προαναφερθέντων δημοτικών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα, ωστόσο, με καταγγελίες δεν πρόκειται για δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα αλλά για μαθητεία στην κατήχηση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικά με αυτές τις δράσεις πριν από λίγες μόνο μέρες μέσω φυλλαδίων που μοιραζόταν έξω από τα σχολεία.
Αν κανείς σκανάρει το QR Code πάνω στο φυλλάδιο που μοιράστηκε σε δημοτικά σχολεία του Κολωνού από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τίτλο «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές», θα οδηγηθεί σε link με βίντεο που φέρει τον τίτλο: «Το κατηχητικό ξεκίνησε!» και τα παρεμφερή «το κατηχητικό μου» και «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό».
«Είναι υπόλογες τόσο οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Αθηναίων και οι διευθύνσεις των σχολείων, όσο και η Εκκλησία, που απυθύνεται μέχρι και σε παιδιά νηπιακής ηλικίας».
Οι γονείς των παιδιών δήλωσαν απορημένοι: «Ποιοι πήραν λοιπόν την απόφαση να επιτρέψουν τέτοιες δράσεις εκτός θεσμικού πλαισίου; Οι «εκπαιδευτές-ριες» τι πτυχία προσκόμισαν στη σχετική αίτηση; Και τι ακριβώς περιγράφεται στο πρόγραμμα των δράσεων που υποβλήθηκαν προς έγκριση;»
Τα προγράμματα δε, που κατά τα άλλα προάγουν «τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, την καλλιέργεια ανάπτυξης του κλίματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχή της διαφορετικότητας μεταξύ των παιδιών» θα υλοποιούνται ξεχωριστά για τα αγόρια και ξεχωριστά για τα κορίτσια, δηλαδή σαφής έμφυλος διαχωρισμός, που παραπέμπει σε άλλες εποχές !
Αυτό που κάνει αίσθηση, είναι το γεγονός πως σύμφωνα με το πλαίσιο για την παραχώρηση σχολικού χώρου για υλοποίηση μετασχολικών δραστηριοτήτων απαγορεύονται οι δραστηριότητες που έχουν πολιτικό, κομματικό ή προσηλυτιστικό χαρακτήρα. Άρα με βάση το ίδιο το πλαίσιο που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων, η απόφαση φαίνεται να είναι καταχρηστική.
Ανάμεσα στις πέντε εκκλησίες που έχουν ζητήσει και λάβει θετική γνωμοδότηση, είναι και ο Ιερός Ναός Αγ. Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ (εμφανίζεται ως φορέας του προγράμματος στο 127ο Δημοτικό σχολείο), εκκλησία στην οποία υπενθυμίζεται ότι υπήρξε επίτροπος ο 53χρονος που κατηγορείται για συστηματικό βιασμό και μαστροπεία του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια. Γονείς στη συγκεκριμένη γειτονιά ζητούν να υπάρξει άμεσος έλεγχος για την είσοδο των κατηχητικών στα σχολεία.
Γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος της υπόθεσης και να αναζητήσουν τις ευθύνες όλων για την «παράνομη εισβολή των κατηχητικών στα σχολεία»
«Στις φτωχές γειτονιές του Κολωνού δεν θα επιτρέψουμε άλλη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών» τόνισαν.
e-prologos.gr