Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις 5 Απρίλη, οπότε ξεκίνησε ο στρατηγός Χάφταρ την επίθεση στην Τρίπολη, σκοτώθηκαν πάνω από 250 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.200 και οι εκτοπισμένοι τις 32.000.
Όσον αφορά το τηλεφώνημα στήριξης του Προέδρου Τραμπ στον στρατηγό Χάφταρ, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως «εξήρε τον ρόλο του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και στην «εξασφάλιση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας». Συζήτησαν ακόμη «ένα κοινό όραμα για τη μετάβαση της Λιβύης σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα». Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χάφταρ ήταν πρώην αξιωματικός του Καντάφι, με σπουδές στην ΕΣΣΔ, που στη συνέχεια πέρασε στην υπηρεσία της CIA και έχει επαφές με τη Ρωσία.
Η κίνηση αυτή του Τραμπ προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και τριβές. Πριν από λίγες μέρες είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του στη στρατιωτική επίθεση του Χάφταρ, ενώ ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, Πατ Σάναχαν, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση Φ. Σάρατζ «συνεργάζονται καλά», προσθέτοντας ότι «μία στρατιωτική λύση δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Λιβύη». Η υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ στον Χάφταρ, που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο κ.ά., προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πρόεδρο του «Αμερικανικού Συμβουλίου Ξένων Σχέσεων», Ρίτσαρντ Χάας, που επέκρινε την πολιτική του Λευκού Οίκου στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «αποτέλεσμα κακής καθοδήγησης δίχως διαδικασία μακροπρόθεσμης πολιτικής». Την ίδια ώρα, η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει τον Σάρατζ και καλεί σε εξουδετέρωση του Χάφταρ.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr