Ο γιατρός Μ. Φραγκάκης εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό

Εγρήγορση και ψυχραιμία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που αναπόφευκτα θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα και προφανώς στην πόλη μας τα Χανιά, συνιστά ο παθολόγος και πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑΧ) Μανώλης Φραγκάκης.

Οπως εξήγησε στα “Χανιώτικα νέα” υπάρχει ανησυχία τόσο στους ασθενείς όσο και στον κοινωνικό περίγυρο κάθε γιατρού στα Χανιά, με τον ιατρικό κόσμο να ζητά ουσιαστικά από το Υπουργείο Υγείας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μέγιστη δυνατή πρόληψη του ιού και τη διαχείριση της κατάστασης βάσει πρωτοκόλλων.
Ο ίδιος επισημαίνει πως «όπως εύστοχα διάβασα κάπου, περιμέναμε τις ασθένειες από ανθρώπους μέσα σε βάρκες και μας ήρθαν σε business class», εξηγώντας πως και στην Κρήτη υπάρχει οργάνωση σε νοσοκομεία και κλινικές ώστε πιθανά κρούσματα να μεταφερθούν αμέσως στα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αντιμετώπισης, με το Νοσοκομείο Χανίων να είναι ένα από αυτά.Θέσαμε στον γιατρό τα βασικά ερωτήματα που έχει ο μέσος πολίτης και ο κ. Φραγκάκης μας απάντησε.

• Για τι ιό μιλάμε;

Με τους κορωνοιούς ζούμε χρόνια, καθώς τέτοιος ιός βρέθηκε πρώτη φορά το 1960. Είναι οι ιοί που μας προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Ο συγκεκριμένος υπότυπος προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα με κυριότερο την πνευμονία. Δεν γνωρίζουμε ακόμα στοιχεία για τη θνησιμότητά του. Είναι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και η συντριπτική πλειοψηφία θεραπεύονται.

• Πώς μεταδίδεται:Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα, έναν ιό πιο μεταδοτικό από αυτόν της γρίπης.
Μεταδίδεται με σταγονίδια. Δηλαδή όταν βήχουμε, γελάμε δυνατά, φταρνιζόμαστε. Πιθανότητα και μέσα από αντικείμενα που αγγίζουμε αφού έχουμε χρησιμοποιήσει το χέρι μας για να “κρύψουμε” ένα βήξιμο. Από πόμολα κλπ.

• Τι συμπτώματα έχει;

Έχει τα συμπτώματα της γρίπης, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, και πιο σοβαρά όπως η πνευμονία και τα ακόλουθά της, όπως η δύσπονοια.

• Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ίδιες με άλλες ασθένειες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, καριοδοπάθειες, ανοσοκοκαταστολή) αλλά και οι επαγγελματίες υγείας.
Από τα στοιχεία της Κίνας οι περισσότεροι θάνατοι έχουν να κάνουν με αυτές τις ομάδες ανθρώπων.

• Πότε πάμε στο γιατρό;

Οπως είπα το σκεπτικό μας πρέπει να είναι εγρήγορση και ψυχραιμία.
Όταν ένας ασθενής έχει συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό του και να μένει σπίτι.
Να μην παίρνει αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα, εκτός κι αν υπάρχει οδηγία και συνταγή γιατρού.
Ο γιατρός θα κρίνει αν θα κάνει το ειδικό τέστ ο ασθενής και ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει κάποιος να νοσηλευτεί.

• Τι μέτρα προστασίας μπορούμε να πάρουμε;

Γενικότερη οδηγία είναι η καλή υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών για παράδειγμα.
Ένα από τα μέτρα είναι ότι θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε χώρους με κόσμο. H χρήση απλής χειρουργικής μάσκας σε χώρους συνάθροισης, όπως τα αεροδρόμια είναι καλό μέτρο.
Το ζήτημα είναι να μην χαθεί το μέτρο και φτάσουμε στην αισχροκέρδια όπως έγινε στην Ιταλία, όπου μάσκες έφτασαν να πωλούνται έναντι 180 ευρώ στη μαύρη αγορά!

• Η Ανοιξη θα φέρει ύφεση;

Αν αρχίσει και ζεσταίνει ο καιρός θα έχουμε σίγουρα ύφεση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, για πρώτη φορά χτυπάει καμπανάκι για πανδημία. Εχει να κάνει με τις μεταλλάξεις του ιού.
Στην Ιταλία για παράδειγμα που είναι μια πολύ τουριστική χώρα, φοβάμαι ότι θα έχουμε ταχύτατη μετάδοση.

Πηγή: haniotika-nea 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το