Α Ε.Λ.Μ.Ε. Δυτικής Αττικής

Πετσοκόβουν 28 «ολιγομελή» τμήματα στα ΕΠΑΛ της Δυτικής Αττικής! Καταργούνται ολόκληροι τομείς και ειδικότητες!

Δημοσιεύτηκε στις 30-8 η απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ για την έγκριση ή μη των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Αττική Νικολόπουλου (2-8-2024), με την οποία τα μόνα τμήματα που είχαν εγκριθεί στα ΕΠΑΛ ήταν όσα ήταν «νόμιμα» δηλαδή είχαν συμπληρώσει 13 μαθητές στη Β και 10 μαθητές στη Γ΄. Έως και πέρσι η συνήθης πρακτική του ΥΠΑΙΘΑ ήταν να εγκρίνει τελικά κατ΄ εξαίρεση σχεδόν όλα τα τμήματα, ακόμα και με 4, 5, ή 6 μαθητές, και στη συνέχεια στα τμήματα αυτά είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν καθυστερημένα το Σεπτέμβριο όσοι μαθητές δεν είχαν εγγραφεί το καλοκαίρι, άρα να λειτουργούν κανονικά.

Φέτος όμως η απόφαση του υπουργείου ήταν διαφορετική. Με πλήρη εφαρμογή της λογικής των αιματηρών περικοπών, κόβει μαζικά όλα τα τμήματα που δεν τηρούν τα αριθμητικά δεδομένα που αναφέρθηκαν παραπάνω, στερώντας στους μαθητές τη δυνατότητα να ενταχθούν σε τομέα και σε ειδικότητα της επιλογής τους. Η πολιτική αυτή απόφαση πλήττει βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών των ΕΠΑΛ, αλλά στρέφεται ευθέως και εναντίον των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι με 28 λιγότερα τμήματα, τα κενά μειώνονται στα σχολεία και άρα και οι επιλογές για υπεράριθμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές.

Επισημαίνεται ότι όταν κλείνει ένα τμήμα στη Β αυτό σημαίνει ότι καταργείται όλος ο τομέας (αν το τμήμα αυτό είναι το μοναδικό) εφόσον δεν μπορούν μαθητές να το ακολουθήσουν και στη Γ!
Ας δούμε τα στοιχεία πιο αναλυτικά:

Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ελευσίνας κόπηκαν:
➢4 τμήματα στη Β (Μηχανολόγων, Ναυτιλιακών σπουδών, Πληροφορικής και Οικονομίας). Να σημειώσουμε ότι τα δύο από τα τμήματα αυτά είχαν 11 εγγραφές!!
➢5 τμήματα στη Γ (Ηλεκτρολόγων, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Οικονομίας, Νοσηλευτικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών). Εδώ να σημειώσουμε ότι για τα τμήματα του Ναυτιλιακού τομέα, είχε αγοραστεί για το σχολείο εξοπλισμός αξίας 50.000€ (!) ο οποίος τώρα πλέον θα καταλήξει στις αποθήκες!

Από το ΕΠΑΛ Ασπροπύργου κόβεται ένα τμήμα στη Β (Οικονομίας) και ένα στη Γ (Φυσικοθεραπείας, επίσης εξοπλισμένο με πανάκριβα και υπερσύγχρονα μηχανήματα!)

Από το (Πρότυπο) ΕΠΑΛ Ελευσίνας κόβονται:
➢5 τμήματα στη Β (Ηλεκτρολόγοι, Πληροφορικής, Οικονομίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Δομικοί)
➢8 τμήματα στη Γ (2 Μηχανολόγων, Οχημάτων, Νοσηλευτικής, Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Βρεφονηπιοκόμων, Ηλεκτρονικών)

Από το ΕΠΑΛ Μεγάρων κόβεται ένα τμήμα στη Γ (Μηχανολογίας). Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι ενώ κάθε χρόνο γίνονται περίπου 110 εγγραφές στην Α Λυκείου (4 ή 5 τμήματα), φέτος «κλείδωσε» το σύστημα με απόφαση Περιφέρειας στους 75 μαθητές (3 τμήματα)!! Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια όλα πρακτικά τα τμήματα ειδικοτήτων θα είναι ολιγομελή και δεν θα εγκρίνονται.

Από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μεγάρων κόβονται ένα τμήμα στη Β (Γεωπονίας) και 2 στη Γ τάξη.
Σύνολο: 28 τμήματα! Σήμερα, με την έναρξη εγγραφών Σεπτέμβριου τα τμήματα αυτά δεν είναι ανοικτά για να επιλεγούν το οποίο σημαίνει ότι το ΥΠΑΙΘΑ αποφάσισε τον ξαφνικό θάνατο των τμημάτων αυτών παρόλο που γνωρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες μαθητές που περιμένουν να εγγραφούν.

Είναι προφανές από την παραπάνω εικόνα ότι σαρώνονται κυριολεκτικά ολόκληροι τομείς ΕΠΑΛ ακόμα κι αν είναι μοναδικοί στην πόλη! Ένας μαθητής που δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει ένα κομμένο τμήμα έχει 3 επιλογές: α) να μετακομίσει σε άλλη πόλη αν βρει τον τομέα και την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει, β) να αλλάξει τομέα / ειδικότητα και να πάει σε τμήμα που λειτουργεί παρόλο που δεν το επιθυμεί, γ) να παρατήσει το σχολείο και να πάει σε ιδιωτική σχολή ή στις δημιουργούμενες ΕΣΚ (απλήρωτη δουλειά από τα 15 δίχως δικαιώματα). Όπως γίνεται φανερό η προώθηση αφενός της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και αφετέρου η δημιουργία διογκωμένων τμημάτων στη λογική των δημοσιονομικών περικοπών και προσαρμογών, υπηρετείται άμεσα με τις αποφάσεις αυτές.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες θα μπουν σε μια περιπλάνηση αναζήτησης ωρών, προφανώς πιο μακριά από τις περιοχές που θα προτιμούσαν να εργαστούν, και ανοίγει η προοπτική να αναγκαστούν να συμπληρώνουν ωράρια σε 3 -4 ακόμα και 5 σχολεία!!

Απαιτούμε:
→Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ. Να εγκριθούν τώρα όλα τα «ολιγομελή».
→Να σταλεί από τη ΔΔΕ συμπληρωματικό τεκμηριωμένο αίτημα προς περιφέρεια και υπουργείο με το οποίο να ζητείται η κατ΄ εξαίρεση έγκριση των «ολιγομελών», εφόσον καλύπτουν επιλογές των μαθητών και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μοναδικά τμήματα στην πόλη διαμονής τους.
Στον αγώνα αυτό συντονιζόμαστε με μαθητές και γονείς!
→Προχωρούμε σε παράσταση στη ΔΔΕ Δυτ. Αττικής Τρίτη 3-9-24 και ώρα 12 ώστε να σταλεί αίτημα προς το ΥΠΑΙΘΑ επανεξέτασης των κομμένων τμημάτων. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε μαζική συμμετοχή.
→Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Ένωση Γονέων Ελευσίνας, την Τρίτη 3-9 στις 8:30 πμ στη ΔΙΠΕ Ελευσίνας για τις συγχωνεύσεις – περικοπές τμημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε κάθε άλλη αντίστοιχη δράση.
→Συντονιζόμαστε με όλους τους συλλόγους γονέων, τα 15μελή, τις Ενώσεις Γονέων της Δυτικής Αττικής ώστε με κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα να προωθηθούν τα αιτήματά μας από κοινού στη ΔΔΕ, ΠΔΕ Αττικής και στο Υπουργείο.
→Συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση ΟΛΜΕ – ΔΟΕ – ΑΣΓΜΕ στο ΥΠΑΙΘΑ στις 3-9-24 και ώρα 2μμ για να απαιτήσουμε έγκριση ΟΛΩΝ των ολιγομελών!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Πρόεδρος – Η Γραμματέας
Ιωαννίδης Τάσος – Γκούμα Ιωάννα

Γ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το