γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Σε δυσθεώρητα επίπεδα έχουν ανεβεί οι τιμές των υλικών κατασκευής, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα παγώσουν τα έργα στον κατασκευαστικό κλάδο!

Η άνοδος των τιμών των υλικών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020, ωστόσο τους τελευταίους μήνες, λόγω και της ανόδου του ενεργειακού κόστους, την οποία επέτεινε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια υλοποίησης νέων εργασιών στις αναδόχους εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, η τιμή της ασφάλτου έχει καταγράψει μέχρι σήμερα αύξηση 140%.

Ειδικότερα, από τα 262 ευρώ ο τόνος που ήταν στις 25.9.2020, στις 9.3.2021 σκαρφάλωσε στα 380 ευρώ ο τόνος, στις 29.12.2021 στα 432 ευρώ ο τόνος, στις 4.2.2022 στα 512 ευρώ ο τόνος και στις 8.3.2022 έφτασε στα 627 ευρώ ο τόνος, τιμή σχεδόν τριπλάσια της αρχικής.

Αυξήσεις περίπου 47% καταγράφουν και οι τιμές του οικοδομικού σιδήρου. Τον Ιούνιο του 2021 η τιμή του ήταν στα 760 ευρώ ο τόνος, τον Νοέμβριο του 2021 στα 820 ευρώ ο τόνος, τον Φεβρουάριο στα 860 ευρώ ο τόνος και σήμερα στα 1.115 ευρώ ο τόνος.

Μεγάλες είναι και οι ανατιμήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες υλικών, με το σκυρόδεμα να σημειώνει αύξηση 20% (μέχρι τώρα η τιμή παρέμενε σταθερή), ενώ τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των πλαστικών αυξήθηκαν κατά 120%, τα χυτοσιδηρά υλικά κατά 60% και τα ηλεκτρολογικά κατά 30%.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι πιέσεις των μεσαίων και μικρών τεχνικών εταιρειών στο υπουργείο Υποδομών ώστε να παρέμβει για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα οικοδομικά υλικά και το πετρέλαιο, που διευρύνουν τις ζημιές σε δεκάδες εργοτάξια ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, με την οποία θα ζητεί να επιτρέπεται ακόμα και εξαμηνιαίο πάγωμα εργοταξίων! Έτσι, οι εργολάβοι δεν θα προχωρούν σε παραγγελίες υλικών για το επόμενο εξάμηνο με την ελπίδα πως στη συνέχεια θα υποχωρήσουν οι τιμές.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες μεταξύ των μελών του ΣΑΤΕ και των άλλων εργοληπτικών οργανώσεων που εκπροσωπούν κατασκευαστές οι οποίοι αναλαμβάνουν έργα σε δήμους και περιφέρειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα με τεράστιες εκπτώσεις (άνω του 45%), με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους.

Μετά τις νέες αυξήσεις τιμών στα υλικά κατασκευών, με αφορμή και την εκτίναξη του πετρελαίου, οι συγκεκριμένες εταιρείες εγκαταλείπουν τα εργοτάξια, αφού έχουν τεράστιες ζημιές.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το