Δύο σημαντικές κινήσεις, μία στην Αμερική, οι «Καλλιτέχνες υπέρ της κατάπαυσης πυρός – ΗΠΑ» («Artists 4 ceasefire – US») και οι «Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη – Ηνωμένο Βασίλειο» («Artists for Palestine – UK»), δραστηριοποιούνται ακατάπαυστα σε διάφορες κατευθύνσεις.
Η δεύτερη, είχε απευθυνθεί σε έντονο τόνο προεκλογικά προς τον Κιρ Στάρμερ, καλώντας τον «να πάρει θέση ενάντια στις εξελισσόμενες θηριωδίες που διεξάγονται από το Ισραήλ». Στην ίδια επιστολή, οι Βρετανοί καλλιτέχνες καλούσαν τον Στάρμερ, ως μέχρι πρότινος υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (με την ιδιότητα του νομικού), να δεσμευτεί πως θα σταματήσει το εμπόριο όπλων με το Ισραήλ σε περίπτωση εκλογής του.
Από τις 350 ωστόσο άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, η νέα κυβέρνηση των εργατικών ανέστειλε μόνο 30!, γεγονός που θεωρήθηκε ως κοροϊδία από την κίνηση των καλλιτεχνών (και όχι μόνο απ’ αυτήν).

Σε κάθε περίπτωση, οι καλ­λιτέχνες τόσο στην Αμερική όσο και στη Βρετανία αλλά και στον Καναδά, πιέζουν διαρκώς στην κατεύθυνση υπεράσπισης των φωνών που ξεσηκώνονται για την Παλαιστίνη, όπως και για τη σθεναρή υποστήριξη του Παλαι­στινιακού λαού στον αγώνα του για ελευθερία και πατρίδα.

Σε επιστολή τους προς τη Βασι­λική Ακαδημία Τεχνών, οι Βρε­τανοί καλλιτέχνες εξέφρασαν ο­λο­κάθαρα την αντίθεσή τους στην ενέργεια της Ακαδημίας να α­ποκλείσει δύο έργα τέχνης από την καλοκαιρινή Έκθεση των Νέων Καλλιτεχνών, σημειώνοντας με­τα­ξύ άλλων:

«Εμείς οι καλλιτέχνες και οι υ­περασπιστές των ανθρωπίνων δι­καιωμάτων, πολλοί από εμάς Ε­βραίοι, καταδικάζουμε την επαί­σχυντη απόφαση της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών να λογοκρίνει έργα τέχνης νέων καλλιτεχνών που απαντούν στη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. […]».

Πάνω από 700 επώνυμοι καλ­λιτέχνες του Χόλιγουντ ζητούν την προστασία φιλο-Παλαι­στι­νίων που έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα

Πρόσφατα, περισσότερα από 700 μέλη ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Χόλιγουντ προ­έ­τρεψαν τον σύλλογό τους να πάρει θέση για να προστατεύσει τις φω­νές «που αναγνωρίζουν την παλαι­στινιακή οδύνη» από τη μαύ­­ρη λί­στα του κλάδου.

Σε ανοιχτή επιστολή που κυκλο­φόρησε την περασμένη Τετάρτη, ηθοποιοί και επαγγελματίες του θεάματος κάλεσαν την ηγεσία του Screen Actors Guild – την Αμε­ρικανική Ομοσπονδία καλλι­τε­χνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώ­νου (SAG-AFTRA) να προβεί σε δημόσια δήλωση καταδικάζοντας τον συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως επίσης και «την Μακαρθικού χαρακτήρα καταστολή μελών που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή οδύνη» εντός του κλάδου της σχετικής βιομηχανίας. «Απαιτούμε [η ηγεσία μας]… να μιλήσει ανοι­χτά ενάντια στη στοχοποίηση και τη δολοφονία αθώων Παλαιστι­νίων πολιτών, εργαζομένων στον τομέα της υγείας και συναδέλφων μας δημοσιογράφων… και να εξαλείψει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους, τους καλλι­τέχνες και τους καταπιεσμένους ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο», αναφέρει η δήλωση. Μεταξύ αυ­τών που υπέγραψαν την επιστολή ήταν ο Μαρκ Ράφαλο, η Σύνθια Νίξον, ο Κόμμον, η Σούζαν Σάραντον, ο Ριζ Αχμέντ και η Ρόζι Ο’ Ντόνελ.

Η επιστολή αναφέρει πρόσθετα ότι η SAG-AFTRA συνέπραξε σε κοινή δήλωση καταδίκης της επιχείρησης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αλλά «παρέμεινε σιω­πηλή» παρά τις «σαφείς παραβι­άσεις των ανθρωπίνων δικαιω­μάτων από το Ισραήλ και την επί δεκαετίες κατοχή από το Ισραήλ παλαιστινιακής γης και ανθρώπι­νων ζωών».

Αρκετές διασημότητες του Χό­λι­γουντ δέχθηκαν πιέσεις ή απο­λύ­θηκαν από στούντιο και πρα­κτορεία επειδή επέκριναν την επί­θεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Τον περασμένο Νο­έμβριο, η Μεξικανή ηθοποιός Με­λίσσα Μπαρέρα απολύθηκε από την ε­ται­ρεία Scream για τις αναρ­τήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύ­ωσης που επέκριναν τους βομβαρ­δισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και κατηγόρησαν το Ισραήλ για «γενοκτονία και εθνοκά­θαρση», τις οποίες η εταιρεία πα­ραγωγής Spyglass Media Group χαρακτή­ρισε ως «αντισημιτικές». Την ίδια μέρα, η βραβευμένη με Όσκαρ η­θο­ποιός Σούζαν Σάρα­ντον απολύ­θηκε από πρακτορείο ταλέντων έχοντας τοποθετηθεί σε συγκέ­ντρωση υπέρ της Παλαι­στίνης, λέγοντας ότι οι άνθρωποι «παίρ­νουν αποστάσεις από την πλύση εγκεφάλου» όσον αφορά τη σύ­γκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Άνθρωποι της βιομηχανίας του θεάματος έχουν καταθέσει ότι «τιμωρούνται» επειδή μίλησαν υπέρ των Παλαιστινίων. Τα μέλη του συνδικάτου είπαν ότι έκαναν πολλές προσπάθειες να συνερ­γαστούν με την ηγεσία (του συν­δικάτου) για τη σύνταξη μιας κοι­νής δήλωσης, αλλά οι προσπά­θειες αυτές αγνοήθηκαν, σύμφω­να με το Hollywood Reporter. Ο Γκάμπριελ Κόρνμπλουχ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SAG-AFTRA και επικεφαλής α­περγίας, επέκρινε την ηγεσία του συνδικάτου, λέγοντας ότι η αδρά­νειά της υπονομεύει την αλλη­λεγγύη που χτίστηκε κατά τη δι­άρκεια της πολύμηνης απεργίας του περασμένου έτους. «Χάνω την πίστη μου στην ικανότητα της Προέδρου [Φραν] Ντρέσερ να ο­δη­γήσει την ένωσή μας σε ένα δίκαιο δρόμο», είπε. «Ως μέλος και ταυτόχρονα Εβραίος, λέω «όχι στο όνομά μου» στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και «όχι στο όνομα του σωματείου μου».

Θέμις Αμάλλου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το