Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν είναι έτσι, γιατί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που δεν επηρεάζονται από το ρωσικό φυσικό αέριο, έφθασε στο 7,5% – το υψηλότερο ποσοστό από το 1982; Γιατί έχουμε τεράστιο πληθωρισμό στην Αλγερία, στην Τυνησία, στο Λίβανο (+154%), στην Ιαπωνία και την Αργεντινή,(+50,9%);

 Η ραγδαία άνοδος των τιμών, σύμφωνα με αναλυτές, προκλήθηκε από ένα μείγμα ισχυρής ζήτησης, κρατικών δαπανών, καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και αυξήσεων μισθών λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αλλά γιατί έχουμε καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, συνωστισμό των πλοίων στα λιμάνια και έλλειψη εργατών; Είναι πασιφανές, εξαιτίας των απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.   

Η Amazon, η Netflix και η Procter & Gamble είναι μεταξύ των πολλών εταιρειών που έχουν αυξήσει τις τιμές τους τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενες υψηλότερο κόστος. Μιλούν, δηλαδή, για αύξηση του εργατικού κόστους εταιρείες όπως η Amazon, της οποίας τα κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν τεράστια. Για να αποδειχθεί ότι και στην παρούσα κρίση, η αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους και η χωρίς όρια απληστία των διαφόρων «Τζεφ Μπέζος».

Βέβαια, τα ελεγχόμενα συστημικά μίντια θα προσπαθούν πάντα να αποπροσανατολίζουν τον πληθυσμό για τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Φταίει λένε «η ιλιγγιώδης αύξηση της ζήτησης» μετά την πανδημία, και ο συνωστισμός των εμπορικών πλοίων στα λιμάνια, έτσι τα ράφια στα μαγαζιά μένουν αδειανά, οπότε λειτουργεί ο γνωστός νόμος της αγοράς «μικρή η προσφορά, μεγάλη η ζήτηση, αυξάνονται οι τιμές»! Φταίνε -λένε- οι εργάτες που πήγαν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τον Covid-19! Αυτό ισχυρίζονται οι άθλιοι («Η Καθημερινή» 3.11.2021). Η Washington Post, μάλιστα, η εφημερίδα του Τζεφ Μπέζος της Amazon έγραφε ότι «4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν (σ.σ. ναι, “εγκατέλειψαν”) τις δουλειές τους τον Αύγουστο και 10,3 εκατομμύρια κενές θέσεις ρεκόρ σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες…».

Η ευθύνη επιρρίπτεται στου εργαζόμενους, λοιπόν, που “εγκατέλειψαν τις θέσεις τους”. Άρα εμείς φταίμε για την ακρίβεια! Ιδού και πάλι η ατομική ευθύνη. Κι ας είναι γνωστό ότι εργαζόμενοι απολύθηκαν με πρόσχημα την πανδημία, ότι εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται, πάλι με πρόσχημα την πανδημία, με το επιχείρημα «να μη κλείσει η επιχείρηση», «να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας»!

Τα επιχειρήματα των κερδοσκόπων:

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός σήμερα επειδή ήταν πολύ χαμηλός πέρυσι»!, δηλαδή «τα προϊόντα είναι ακριβά γιατί πέρυσι ήταν φθηνά»! Κι όμως το λένε.

Άλλοι μιλούν για έναν «σπάνιο συνδυασμό της σωρευμένης λόγω πανδημίας ζήτησης, των οξύτατων ελλείψεων σε προμήθειες, του υψηλού κόστους ενέργειας, καθώς και ορισμένων εφήμερων παραγόντων».

Τα αίτια πίσω από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας είναι σύνθετα, λένε κάποιοι άλλοι, και περιλαμβάνουν «τις υποεπενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη και τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις της αγοράς μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα. Όλα αυτά επιδεινώνονται από τις εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, και μια ραγδαία αναβίωση της ζήτησης μετά την κατάρρευση της οικονομικής παραγωγής νωρίτερα κατά την πανδημία. Περικοκλάδες για να αποκρυβεί η βασική αιτία, η κερδοσκοπία.

«Φταίει η πανδημία», διατείνεται το CNΝ, φταίει η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δισεκατομμύρια για να στηρίξουν τις εταιρείες, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό, τα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση της ζήτησης, ενώ η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Και οι τιμές ανεβαίνουν.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναλύει το Politico

Στη  Γαλλία, το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης είναι ένα από τα σπάνια θέματα που έχει επιβληθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Κάθε υποψήφιος έχει τη δική του λύση. 

Το Politico γράφει: «Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα και ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την κοινωνική ισότητα, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί». 

Στο Βέλγιο, σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό. Το ίδιο έκανε και ο αριστερός συνασπισμός στην Ισπανία. Όμως, οι περισσότερες κυβερνήσεις αρκούνται σε έκτακτα μέτρα, στην Ιταλία , την Πολωνία , τη Ρουμανία και την Τσεχία, ο πρώτος στόχος είναι η μείωση του λογαριασμού ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επίσης στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση έχει βγάλει το βιβλιάριο επιταγών για να περιορίσει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες, γράφει η El País America. Στην Αργεντινή: «Η αύξηση των τιμών, [σήμερα] σχεδόν 1% την εβδομάδα κατά μέσο όρο, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αύξησης της φτώχειας τα τελευταία χρόνια».

Μακροπρόθεσμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια με κίνδυνο τον εκτροχιασμό της οικονομίας; ρωτά η ελβετική εφημερίδα Le Temps. Ή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό; «Προς το παρόν δεν υπάρχει προφανής απάντηση.», σημειώνουν τα συστημικά μίντια.

Μέχρι να ξεσηκωθεί ο λαός.

Γιατί και πάλι ο λαός θα δώσει την απάντηση.

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία