Μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία, επτά εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να παραλάβουν παραπεμπτικά σε πειθαρχικό ● Διώκονται για τρεις διαφορετικούς λόγους: οι τέσσερις, διότι έλαβαν μέρος σε κινητοποίηση, οι δύο γιατί στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου το 2020, όταν απαγορεύονταν οι διαδηλώσεις λόγω πανδημίας, αποπειράθηκαν να διαδηλώσουν και ακόμη ένας γιατί σε ηλεκτρονικό μήνυμα ασκούσε κριτική στον πρώην γ.γ. του υπ. Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση.
Στο πλευρό των συναδέλφων τους βρέθηκαν, χθες το μεσημέρι, αρκετές δεκάδες εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι παρατάξεων της πόλης του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για το μπαράζ διώξεων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε βάρος εκπαιδευτικών. «Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί / για δωρεάν παιδεία παλεύουμε μαζί», «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία / τους λαϊκούς αγώνες και την απεργία» κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στην Ελ. Βενιζέλου 35.
Μία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία, επτά εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία του Πειραιά κλήθηκαν από το αρμόδιο τμήμα της ΔΔΕ της περιοχής να παραλάβουν παραπεμπτικά σε πειθαρχικό. Οι εκπαιδευτικοί διώκονται για τρεις διαφορετικούς λόγους: οι τέσσερις, διότι στις 10 Μαΐου 2023 έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από το 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου όπου διεξάγονταν οι εξετάσεις PISA και πραγματοποίησαν συνδικαλιστική ενημέρωση, οι δύο γιατί στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2020, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαγόρευσε τις διαδηλώσεις με αφορμή την πανδημία, προσπάθησαν μαζί με άλλους να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.) – πρόκειται για τη γνωστή πολιτική δίωξη των 62 που σέρνεται από αναβολή σε αναβολή, αναβαθμιζόμενη! Τέλος, ακόμη ένας εκπαιδευτικός θα ελεγχθεί πειθαρχικά, γιατί σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απηύθυνε σε συναδέλφους του ασκούσε κριτική στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση την ημέρα που κατέρρευσε η Τράπεζα Θεμάτων. Ανησυχητικά πράγματα για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τη δημοκρατία την ίδια!
«Πολλές ΔΙΔΕ της χώρας έχουν μετατραπεί σε βιομηχανίες δίωξης εκπαιδευτικών. Ειδικότερα στον Πειραιά υπάρχει στοχοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών της παράταξης Ενότητα Αντίστασης και Ανατροπής. Δεν είναι τυχαίο ότι έξι από τους επτά που διώκονται ανήκουν σε αυτήν και ότι τρεις διαφορετικές κατηγορίες δίωξης αποδίδονται μέσα σε μία μέρα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν να κρυφτούν!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο διωκόμενος Γιώργος Καββαδίας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, που τη μέρα των εξετάσεων PISA έκανε συνδικαλιστική ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να μας κάμψουν, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εκφράζουμε την άποψή μας και να αγωνιζόμαστε».
Από την πλευρά του ο Πάνος Χουντής, που διώκεται πειθαρχικά για την απόπειρα συμμετοχής στην κινητοποίηση του 2020 για τον Γρηγορόπουλο, υπόθεση η οποία έχει φτάσει ώς τις δικαστικές αίθουσες χωρίς όμως να έχει τελεσιδικήσει, σχολιάζει: «Η κυβέρνηση και ο μηχανισμός της θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σιγής νεκροταφείου, ποινικοποιώντας την πολιτική και τη συνδικαλιστική δράση, ακόμη, όμως, και την προσωπική γνώμη. Τι μένει τώρα; Να ποινικοποιήσουν και τη σκέψη! Η επίθεση που δεχόμαστε έχει σκοπό να ασκήσει πιέσεις στα σωματεία και να αποδυναμώσει τον αγωνιστικό συνδικαλισμό».
Τέλος, ο Νεκτάριος Χατζηανδρέου, ο οποίος διώκεται για ένα ενδοεκπαιδευτικό μέιλ που έστειλε, μας λέει: «Παραπέμπομαι στο πειθαρχικό διότι σχολίασα δηκτικά την εγκύκλιο Κόπτση, την επομένη της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων, “άσκησα κακόβουλη κριτική” στο πρόσωπο του –σ.σ. πρώην, πλέον– γενικού γραμματέα και επέδειξα “ανάρμοστη, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά”. Ασκησα πολεμική στη στάση του Α. Κόπτση που, ως εφαρμοστής της πολιτικής του υπουργείου, απηύθυνε επιτακτικό λόγο στις σχολικές μονάδες, χωρίς να δείχνει ότι αναγνωρίζει τις ευθύνες τής διοίκησης για έλλειψη σχεδίου σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος. Μέμφθηκα τον αυταρχικό και απειλητικό τρόπο, όπως έχει φανεί από τα κατά καιρούς έγγραφά του, με τον οποίο απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Θεωρώ, πάντως, απαράγραπτη την ελευθερία λόγου και άσκησης κριτικής προς την προϊσταμένη πολιτική ηγεσία. Πέρα απ’ αυτό, φρονώ ότι όσα μου καταμαρτυρούνται έχουν προσχηματικό χαρακτήρα, με σκοπό τη φίμωση κάθε φωνής που δεν εγγράφεται στο κυβερνητικό αφήγημα και στο αυταρχικό – κατασταλτικό στιλ διοίκησης».
Η παράταξη «Ενότητα Αντίστασης και Ανατροπής Εκπαιδευτικών» της ΕΛΜΕ Πειραιά σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «θρασύδειλες διώξεις», επισημαίνει ότι η «βιομηχανία διώξεων και τρομοκρατίας» κλιμακώνεται και ότι δεν αφορά μόνο τη ΔΙΔΕ Πειραιά και τους εκπαιδευτικούς αλλά «όλο τον λαό», γιατί «είναι κομμάτι της τρομοκρατίας και της καταστολής που επιχειρείται να απλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όλα τα κομμάτια που θέλουν να αγωνιστούν!».
πηγή: Διαλεκτή Αγγελή – efsyn.gr
e-prologos.gr