Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα από το κλείσιμο του έτους, και στο οποίο εμπλέκονται πάνω από δέκα υπουργεία. Μάλιστα, εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ενώ προμετωπίδα του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα που φέρνει το υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικά, το διευρυμένο πλαίσιο της κυριακάτικης εργασίας, το πάγωμα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η ευκολότερη παραγραφή ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής, το έωλο πλαίσιο για τις συγκοινωνίες και η εργασιακή «εξόντωση» γιατρών – νοσηλευτών χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση, αποτελούν μερικά από τα σκιώδη σημεία του πολυνομοσχεδίου.
To πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, όπου και θα διεξαχθεί η συζήτηση και έπειτα ψήφιση του.
Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25) επιφυλάχθηκαν για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, το πρωί της Δευτέρας.
Νέο πάγωμα στον κατώτατο μισθό
Για μία ακόμη φορά παίρνει αναβολή η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από μια δεκαετία μειώσεων και διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ.
Τώρα με νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο μεταθέτει τις προθεσμίες και οι διαδικασίες προβλέπεται να ολοκληροθούν τον Ιούλιο του 2021. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής του μισθού το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου 2020.
Σημειώνεται ότι με ΠΝΠ τον Μάιο, η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού είχε μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2021.
Δώρο ευκολότερης παραγραφής ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε διάταξη σύμφωνα με την οποία η παραγραφή των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (πενταετία, δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά περίπτωση), εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής.
Όπως μεταδίδει η Naftemporiki.gr, η νέα αυτή διάταξη, η οποία ευνοεί όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα φοροδιαφυγής, θα εφαρμόζεται -σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στο εν λόγω άρθρο- στα εγκλήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.
Βάσει, ειδικότερα, της διάταξης αυτής, η πενταετής περίοδος παραγραφής των πλημμελημάτων φοροδιαφυγής και η δεκαπενταετής περίοδος παραγραφής των κακουργημάτων φοροδιαφυγής θα αρχίζει πλέον να «τρέχει» από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού επιβολής φόρου από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Δηλαδή η παραγραφή του ποινικού αδικήματος της φοροδιαφυγής δεν θα αναστέλλεται μέχρι η υπόθεση να περαιωθεί διοικητικά, είτε με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ είτε με οριστική και αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ή του ΣτΕ, όπως γίνεται σήμερα.
Πολλές φορές όμως, η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα διοικητικά δικαστήρια ή το Σ.τ.Ε. απαιτεί χρόνο μεγαλύτερο από τον χρόνο παραγραφής των πέντε ετών για τα πλημμελήματα ή ακόμη και των δεκαπέντε ετών για τα κακουργήματα, οπότε η παραγραφή των ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να επέλθει.
Λεωφορεια με leasing
Για τις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών και Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση:
— Επιτρέπει σε αστικά λεωφορεία που έχει μισθώσει (leasing) από ιδιώτες η ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ Αθήνας) να ταξινομούνται μόνο με την υποβολή ενός δελτίου Τεχνικού Ελέγχου, καθώς τα απαλλάσσει, για τέσσερις μήνες, «από την υποχρέωση υποβολής τεχνικής μελέτης», με μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.
— Ορίζει για τους εργαζόμενους της ΟΣΥ τη δυνατότητα αναστολής των κανονικών αδειών τους, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης με το ποσό των 500 ευρώ όσων ανασταλεί η άδεια.
— Αυξάνει το χρόνο εντός του οποίου ο ΟΑΣΑ μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις (έως 30 Ιούνη 2021), επιτρέπει στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για έξι μήνες να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις για παροχή συγκοινωνιακού έργου, παρατείνει (έως 31 Δεκέμβρη 2021) την απόσυρση οχημάτων που έχουν συμπληρώσει το χρονικό όριο, π.χ. 23 χρόνια για τα αστικά, 18 για τουριστικά λεωφορεία.
— Δίνει «ζεστό» χρήμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις μεταφορές (ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τουριστικά γραφεία κ.ο.κ.), με αντικατάσταση άρθρου νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και με βάση αυτό υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πρόβλεπε την καταβολή σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ (!) ως αποζημίωση (μόνο για τους μήνες Ιούλη – Αύγουστο), γιατί η κυβέρνηση τους απαγόρευσε να έχουν πληρότητα θέσεων. Με την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων παύει η ισχύς της ΚΥΑ και είναι προφανές ότι η επόμενη θα έχει αυξημένη αποζημίωση.
Πακέτο στήριξης σε εφοπλιστές
Επιπλέον, προβλέπεται η απευθείας ανάθεση δρομολογίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έως τις 31 Μάη του 2021, τα οποία πρέπει να αθροιστούν με τα περίπου 150 εκατ. ευρώ από το 2020 (για άγονες γραμμές και μεταφορικό ισοδύναμο), αλλά και με τα 55 εκατ. ευρώ που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση ως μία ακόμα έκτακτη επιχορήγηση από τον Μάρτη έως σήμερα.
«Μπαλώματα» στην Υγεία
Προβλέπεται η πρόσληψη επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και παρατείνει την πρόσληψη προσωπικού με 4μηνες συμβάσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα, παίρνει παράταση η επιλογή για μετακινήσεις παντός είδους επικουρικού προσωπικού ανάμεσα στα νοσοκομεία και τα ΚΥ.
Στη συνέχεια, παρατείνεται το καθεστώς απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς και τη «δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου» των γιατρών έως τον Νοέμβριο του 2022. Στο ίδιο μήκος κύματος, παράταση προβλέπεται και για τη μετατροπή χρήσης κλινών για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.
Τέλος, παρατείνονται και οι διατάξεις για την εξέταση δειγμάτων από τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως και για την αδειοδότηση ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).
e-prologos.gr