Κλιμακώνεται η απάνθρωπη αντιπροσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας το τελευταίο διάστημα. Από το νέο ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι μέχρι την τραγωδία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης και τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Βρετανία, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χτίζουν φρούρια απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους, οικογένειες και μικρά παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ρημαγμένες από τους ιμπεριαλιστές χώρες τους.
Στο Φαρμακονήσι, λέμβος γεμάτη πρόσφυγες βυθίστηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός είναι 5 νεκροί και 11 διασωθέντες στην τουρκική πλευρά και 5 διασωθέντες στην ελληνική. Πιθανότατα οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 10 άτομα. Σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων, η λέμβος παρουσίασε εισροή υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, κοντά στην οριογραμμή, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Ακόμα, ανοιχτά της Λιβύης σημειώθηκε νέο προσφυγικό ναυάγιο με δεκάδες αγνοούμενους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε ενώ έπλεε για την Ιταλία. Το σκάφος ανατράπηκε ενώ οι επιβαίνοντες προσπαθούσαν να ανέβουν σε εμπορικό πλοίο για να σωθούν από την κακοκαιρία. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνταν μέχρι και πριν λίγα 24ωρα, ενώ είχαν διασωθεί 17. Η ΜΚΟ Alarm Phone κατήγγειλε ότι οι ιταλικές αρχές προσπαθούσαν να αποφύγουν τη μεταφορά των προσφύγων στην Ιταλία, καθυστερώντας την παρέμβασή τους προκειμένου η λεγόμενη λιβυκή ακτοφυλακή να φτάσει και να αναγκάσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη Λιβύη. Η ιταλική Ακτοφυλακή απάντησε από την πλευρά της ότι το πλοιάριο βρισκόταν εκτός της περιοχής ευθύνης της και ότι δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από μέρους της Λιβύης και της Μάλτας. Υπενθυμίζεται ότι στο προσφυγικό ναυάγιο της 26ης Φλεβάρη, στα ανοιχτά της Καλαβρίας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 πρόσφυγες και μετανάστες.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προωθεί την «ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων επιστροφής μεταξύ των κρατών – μελών, συνεργασία μεταξύ αρχών που διαχειρίζονται το άσυλο και τις επιστροφές και κίνητρα για «οικειοθελή επιστροφή». Ουσιαστικά, ολόκληρη η ΕΕ σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, μετατρέποντας την επικράτειά της σε κανονικό φρούριο, όπου σχεδόν κανείς κατατρεγμένος δεν θα μπορεί να ζητά άσυλο, αντ’ αυτού θα έχει να αντιμετωπίσει τείχη και την κρατική βία και καταστολή.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr