Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΗΜΑ, το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτώβρη, με θέμα: «Το δικαίωμα στην υγεία στο στόχαστρο».

Ο Δημήτρης Κουφοβασίλης άνοιξε την εκδήλωση, τονίζοντας τα πολύ σοβαρά πλήγματα που έχει δεχθεί η δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Νίκη Πετράκη έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για να δείξει τις αντιδραστικές, νεοφιλελεύθερες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, μέσα από παραδείγματα για τα συστήματα υγείας άλλων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ, όπου το σύστημα υγείας είναι εντελώς ιδιωτικοποιημένο. Παρουσίασε τον αγώνα των υγειονομικών και κατέδειξε την αναγκαιότητα αυτός ο αγώνας να πάρει συνολικότερα και μαζικότερα χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Σαλαπάτας παρουσίασε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ψυχικής υγείας, έδειξε τι συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια, πώς άρχισαν να παρεισφρέουν στο χώρο ΜΚΟ, ποιες είναι οι στοχεύσεις του πρόσφατου νόμου για την ψυχική υγεία και τα προβλήματα που θα προκαλέσει και έδειξε την ανάγκη ο αγώνας που έγινε το καλοκαίρι να ενοποιηθεί με τον αγώνα για τη δημόσια υγεία συνολικά και να αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία.

Τέλος, ο Δημήτρης Κουφοβασίλης εστίασε στο ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ασθενείς που έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος και ενημέρωσε για της Τράπεζα Αίματος που έχει συστήσει η “Πολιτιστική Πορεία”.

Οι τρεις εισηγητές κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν οι πολλές τοποθετήσεις που έγιναν από το κοινό μετά το πέρας των εισηγήσεων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το