Ο ψυχρός πόλεμος Ανατολής-Δύσης ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα όριά του να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα, πλησιάζοντας το εφιαλτικό κρεσέντο μίας επικίνδυνης παγκόσμιας σύρραξης. Η Δύση δεν επιδιώκει διαπραγματεύσεις και υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες το Δεκέμβριο του 2021, όταν η Ρωσία πρότεινε αναθεωρημένες συνθήκες ασφάλειας για την Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον πόλεμο αλλά απορρίφθηκαν από τη Δύση. Επίσης οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Απριλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη απορρίφθηκαν από τη Δύση προκειμένου να «αποδυναμωθεί» η Ρωσία. Τα δυτικά ΜΜΕ επιδίδονται σε ψευδολογίες και προβοκάτσιες διασπείροντας πως τάχα η Ρωσία αποφεύγει κάποια ειρηνική διευθέτηση. Οι λαοί ξορκίζουν τον πόλεμο, οι πολεμοκάπηλοι τον ιερουργούν.
Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ λεπτή μεμβράνη που επικαλύπτει τον Ανατολικό συνασπισμό, η οποία είναι σκόπιμο να ξεσκεπαστεί ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και αποδίδοντας τα πραγματικά χαρακτηριστικά των BRICS ή και του Οργανισμού της Σαγκάης. Η μεμβράνη αυτή -ή αλλιώς οικονομικές σχέσεις παραγωγής- σκεπάζει την καπιταλιστική τους οικονομία, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών τους και τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις που επικρατούν σε όλο το φάσμα του Ανατολικού μπλοκ. Κι επειδή τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα πρωτοστάτησαν σε μεγαλειώδεις ιστορικές επαναστάσεις, ο συνειρμός των λαών είναι αυτονόητος. Άλλωστε, το πρόσωπο που εμφανίζουν προς το παρόν δεν μοιάζει με το απάνθρωπο πρόσωπο της Δύσης. Η ίδια η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδέχεται πολλές αμφισβητήσεις (συμμετοχή των Δυτικών στο πραξικόπημα του Μεϊντάν, εξοπλισμός του Κιέβου, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «σύμβουλοι» του αχυρανθρώπου Ζελένσκι, σύγχρονα οπλικά συστήματα, κλιμάκωση του πολέμου, εμπλοκή του ΝΑΤΟ κλπ). Όμως δεν παύει να είναι μία αυθαίρετη κατακτητική ενέργεια σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας του ουκρανικού λαού. Αυτή είναι η σωστή ερμηνεία. Όμως η Δύση φαίνεται ν’ ακολουθεί τους δικούς της «κανόνες δικαίου» χωρίς να ενδιαφέρεται για τις απόψεις κανενός άλλου. Αρκετές χώρες δέχθηκαν εισβολή κατά βούληση, κυρίως χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Συρία. Χωρίς να λογαριάζουμε τις δεκάδες επεμβάσεις και τα πραξικοπήματα που ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές σε βάρος κυρίαρχων χωρών.
Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, επιτάχυνε τις προτιμήσεις των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού απέναντι στις οξύτατες αντιθέσεις Ανατολής – Δύσης (οικονομικές, στρατηγικές), μετά και την απροκάλυπτη στάση της Κίνας και των χωρών του BRICS να ταχθούν στο πλευρό της Ρωσίας
***
Σύμφωνα με μία Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο για το Μέλλον της Δημοκρατίας (CFD), του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία μας δίνει κάποιες πληροφορίες για τις τρέχουσες απόψεις του 83% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, από τα 1,2 δισ. ανθρώπων που κατοικούν στις χώρες τις Δύσης, τα 900 εκατ. έχουν αρνητική θέση για Ρωσία-Κίνα. Σημειώνουμε ωστόσο, πως η δημοτικότητα της Κίνας στον δυτικό κόσμο έχει ανακάμψει, ειδικά μεταξύ των 4,6 δισ. ανθρώπων που συμμετέχουν στην κολοσσιαία «Πρωτοβουλία Belt and Road» με τα δύο τρίτα να έχουν τώρα θετική άποψη για την Κίνα.
Στην αντίθετη πλευρά, μεταξύ των 6,3 δισ. ανθρώπων που ζουν στις υπόλοιπες 136 χώρες του κόσμου, το 70% των ανθρώπων διάκεινται θετικά προς την Κίνα και τη Ρωσία. Οι λαοί αυτοί απορρίπτουν τις φιλελεύθερες ή νεοφιλελεύθερες «αξίες» της Δύσης, οι οποίες σχετίζονται με τις απαράδεκτες τακτικές κατά την εμφάνιση της πανδημίας, την κλιματική κρίση που καταστρέφει τις ζωές τους, τη φτώχεια κι την ανεργία, τις ελλείψεις τροφίμων και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Παράλληλα, βλέπουν τον πόλεμο της Ουκρανίας ν’ αφορά περισσότερο το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παρά το μέλλον ολόκληρου του κόσμου και θεωρούν ως δαπανηρή απόσπαση της προσοχής από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. Αυτά περιλαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και τροφίμων, το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τον υψηλότερο πληθωρισμό, τα οποία έχουν επιδεινωθεί περισσότερο λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Οι χώρες αυτές επικεντρώνονται στην Κίνα και τη Ρωσία, με συνδέσεις σε όλη την έκταση της ασιατικής ηπείρου προς την Κεντρική Ασία, το Ιράν και την Αραβική Μέση Ανατολή, καθώς και μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
***
Προφανώς οι προτιμήσεις των 136 χωρών, έχουν να κάνουν και με τις ιστορικές μνήμες από το βάναυσο, κτηνώδες, αποικιακό καθεστώς των Δυτικών. Οι λαοί αυτοί βλέπουν τους πρώην αποικιοκράτες τους να συντάσσονται στο σύνολό τους με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και να επιβάλλουν συνεχείς κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία ιστορικά σαν ΕΣΣΔ στήριξε τους εθνικοαπελευθερωτικούς τους αγώνες και πρωτοστάτησε την ανοικοδόμηση των ανεξάρτητων νέων κρατών.
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των παραπάνω χωρών, κατά την εποχή της πανδημίας της Covid-19, να μοιραστεί η πνευματική ιδιοκτησία στα εμβόλια με στόχο τη διάσωση ζωών, κανένα δυτικό έθνος και τα δυτικά μονοπώλια δεν ήταν διατεθειμένα να το κάνουν. Η Αφρική παραμένει μέχρι σήμερα η πιο ανεμβολίαστη ήπειρος στον κόσμο. Βοήθεια όμως ήρθε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Η Αλγερία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού τον Ιανουάριο του 2021, αφού έλαβε την πρώτη της παρτίδα των ρωσικών εμβολίων Sputnik V. Η Αίγυπτος άρχισε τους εμβολιασμούς αφού έλαβε το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας την ίδια περίπου περίοδο. Η Νότια Αφρική προμηθεύτηκε ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca από το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. Στην Αργεντινή, το Sputnik έγινε η ραχοκοκαλιά του προγράμματος εμβολιασμού της. Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ η Δύση χρησιμοποιούσε τους οικονομικούς της πόρους για να αγοράσει εκατομμύρια δόσεις εκ των προτέρων και συχνά τις κατέστρεφε όταν έληγαν.
Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ΗΠΑ, ΕΕ και τα εξοπλιστικά τους μονοπώλια (αμερικανικά, ευρωπαϊκά κ.ά.) θησαυρίζουν, αυξάνοντας κατακόρυφα το κρατικό χρέος της Ουκρανίας, δίχως να προτίθενται να δεχθούν κανένα ειρηνευτικό σχέδιο.
***
Ωστόσο, το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε από 21% το 1991 σε 15% το 2021, ενώ το μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε από 4% σε 19% κατά την ίδια περίοδο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και το ΑΕΠ της σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης υπερβαίνει ήδη αυτό των ΗΠΑ. Οι BRICS είχαν το 2021 συνδυασμένο ΑΕΠ 42 τρισ. δολαρίων έναντι 41 τρισ. δολαρίων στο G7. Ο πληθυσμός τους των 3,2 δισεκατομμυρίων είναι περισσότερο από 4,5 φορές ο συνολικός πληθυσμός των χωρών του G7. Και η μεν Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας και σιτηρών τροφίμων για αναπτυσσόμενο κόσμο, η δε Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής χρηματοδότησης μέσω της Πρωτοβουλίας «Belt and Road», με τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, αποφεύγοντας το σκόπελο της υπερσυσσώρευσης. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης επεκτείνεται, περισσότερες χώρες να επιθυμούν να ενταχθούν στις BRICS και πολλές χώρες πλέον διαπραγματεύονται σε νομίσματα που τις απομακρύνουν από το δολάριο, το ευρώ ή τη Δύση, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική κρίση, με εμφανή την αποφυγή εκτεταμένων επενδύσεων.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες, όσο σημαντικές και εάν είναι, δεν μεταφράζονται στην ίδια εκτίναξη της παραγωγικότητας που έφεραν προηγούμενα κύματα τεχνολογικών καινοτομιών, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του ποσοστού κέρδους. Οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων (187.000) από τις «Microsoft», «Google», «Meta», «Alphabet», «Amazon» κ.ά., αποδεικνύει για άλλη μία φορά την ορθότητα της μαρξιστικής σκέψης, ότι όταν στο άθροισμα του παρονομαστή του κλάσματος (Ποσοστό κέρδους=Σύνολο Υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι/ Σταθερό+Μεταβλητό Κεφάλαιο Χ100) αυξάνεται το Σταθερό Κεφάλαιο (νέες τεχνολογίες κλπ) και μειώνεται το Μεταβλητό κεφάλαιο (ημερ/σθια, μισθοί κ.ά), τόσο περισσότερο μειώνεται και το ποσοστό κέρδους. Οι επιχειρηματίες, προκειμένου να εξισορροπήσουν αυτή τη χασούρα, αυξάνουν την παραγωγή με αποτέλεσμα τα βουνά των απούλητων εμπορευμάτων είτε λόγω υπερεπάρκειας, είτε λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Πρόκειται λοιπόν για κρίση υπερπαραγωγής, απότοκο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και της αποφυγής επενδύσεων.
***
Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι (ρεπουμπλικάνου αντικαταστάτη της Ν. Πελόζι), και αντιπροσωπείας της με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στην Καλιφόρνια.
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, παρά την αναμφισβήτητη φθορά του, συνεχίζει να προκαλεί. Και δεν αρκείται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τα συμφέροντά του τον ωθούν και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στην Ασία στην οποία συνεχώς ανεβάζουν το στρατιωτικό τους επίπεδο, προκειμένου να αναχαιτίσουν την επέκταση της Κίνας. Θυμίζουμε τη Συμφωνία AUKUS με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και Αυστραλία ή την QUAD με ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία που οδηγεί στον αξιόμαχο εξοπλισμό αυτών των χωρών, και φυσικά της Ν. Κορέας και της Ταϊβάν. Σημειώνουμε πως η Ιαπωνία, από την ένατη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες, σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ήδη, η παλιά (από το 1945) απαγόρευση της Ιαπωνίας να εμπλέκεται σε υπερπόντιες συγκρούσεις, έχει ακυρωθεί στην πράξη. Αν αναρωτηθεί κανείς τι σπρώχνει τις χώρες αυτές σε αυτό τον παροξυσμό εξοπλισμών, η απάντηση είναι μία: Η Κίνα. Κι αυτό είναι απολύτως προφανές αν δει τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας την τελευταία εικοσαετία και την έκταση των εδαφικών διαφορών με τους γείτονές της. Η απειλή του Σι Τζινπίνγ να καταλάβει την Ταϊβάν, αν χρειαστεί, με τη βία, απασχολεί τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του στην Ανατολή. Γιατί σε μία κατά μέτωπο πολεμική σύγκρουση των ΗΠΑ με τους Ανατολικούς δεν είναι εύκολο να προδιαγραφεί η έκβασή της. Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να εμπλακεί σε πάνω από ένα μέτωπο όπως διατείνονταν τη δεκαετία του ’90. Η οικονομία τους δεν μπορεί να κόβει εσαεί νόμισμα, όταν το κρατικό τους χρέος έχει ξεπεράσει τα 31 τρισ. δολάρια και η τρέχουσα οικονομική κρίση οδηγεί σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο!
e-prologos.gr