Στη φωτογραφία: Οι Βενεζουελάνοι γιορτάζουν την ορκωμοσία του προέδρου Nicolas Maduro στους δρόμους του Καράκας

Φαίνεται πως η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική έχει βρει νέο εκλεκτό πρόσωπο στην περίπτωση της Βενεζουέλας, στην περίπτωση του αυτοεξόριστου «ηγέτη» της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Αυτός είχε γίνει γνωστός όταν είχε αποφασίσει να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 28ης Ιουλίου στη χώρα, με αφορμή την κατάρρευση του ψηφιακού συστήματος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου, υπεύθυνο για την έγκαιρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μια κατάσταση η οποία φαίνεται να ήταν μεθοδευμένη, αφού το σύστημα είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση την ημέρα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκολας Μαδούρο είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μετά από έρευνα εβδομάδων τον ανακήρυξε νικητή με 52%. Η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ ποτέ δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα. Ήδη από τα τέλη του Νοεμβρίου και ενώ η διοίκηση Μπάιντεν βρίσκεται σε αποδρομή, ο υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε μέσω Χ ότι πλέον οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως εκλεγμένο πρόεδρο τον Ουρούτια. Αυτό αποτελεί σαφώς ένα βήμα παραπέρα από τη μη αναγνώριση του Νίκολας Μαδούρο.

«Ο λαός της Βενεζουέλας εκφράστηκε με εκκωφαντικό τρόπο στις 28 Ιουλίου και ανέδειξε τον Εδμούνδο σε εκλεγμένο πρόεδρο. Η δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό της θέλησης των ψηφοφόρων». Αυτή ήταν η δήλωσή του στο Χ στις 19 Νοεμβρίου, για να τον ευχαριστήσει άμεσα ο Ουρούτια μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Αυτός είχε καταφύγει στην Ισπανία έχοντας αφήσει πίσω του τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Πρόσφατα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βράβευσε και τους δυο με το βραβείο Ζαχάρωφ, ως μαχητές της δημοκρατίας… Μοιάζει σαν η απερχόμενη διοίκηση να ετοιμάζει το κλίμα για την επόμενη του Τραμπ, ο οποίος επίσης είχε οξύνει το μέτωπο με τη Βενεζουέλα στην προηγούμενη θητεία του.

Από το προηγούμενο Σάββατο, μέρες πριν ορκισθεί η νέα κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο, ο Ουρούτια ξεκίνησε μια διεθνή περιοδεία, η οποία καταλήγει, πού αλλού, στην Ουάσιγκτον. Η πρώτη του επίσκεψη ήταν, σε ποιον άλλο, στον ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Εκεί βρέθηκαν μερικές εκατοντάδες αντιφρονούντες από τη Βενεζουέλα για να τον υμνήσουν. Ο ίδιος λέει ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Βενεζουέλα για να ορκισθεί πρόεδρος, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πώς θα το κάνει αυτό. Στο πρόγραμμά του ήταν και η Ουρουγουάη καθώς και ο Παναμάς με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Τώρα μία μέρα πριν την ορκωμοσία του Μαδούρο, ο 75χρονος Ουρούτια κατήγγειλε την απαγωγή του γαμπρού του, Ράφαελ Τουντάρες, στο Καράκας. Σύμφωνα με τη σύζυγο, ο ίδιος απήχθη από το αυτοκίνητό του, ωστόσο τα παιδιά του αφέθηκαν πίσω.

Η πλευρά της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο κάνει λόγο για «Γκουαϊδό 2» και δε φαίνεται να έχει άδικο. Βέβαια ο πάλαι ποτέ «ηγέτης» της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, ο 75χρονος Ουρούτια φάνηκε να θέλει λίγο σπρώξιμο από τους πάτρωνές του. Φαίνεται πάντως πως διαμορφώνονται συνθήκες για ένα νέο γύρο ισχυρής πίεσης στη Βενεζουέλα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και ειδικά επί θητείας Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν καλά καλά αναλάβει καθήκοντα έχει ξεκινήσει τις τρέλες περί προσάρτησης της Γροιλανδίας και του Καναδά, όπως και στρατιωτικής δράσης για τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά… Στη Βενεζουέλα θα κολλήσει;

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το