Δύο μήνες μετά την προαναγγελία 4.700 απολύσεων, η HSBC, η αρχαιότερη τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση άλλων 10.000 θέσεων εργασίας ως τα τέλη Οκτώβρη, στα πλαίσια του επιχειρούμενου «εξορθολογισμού των δαπανών» της.
Πρόκειται για το 6% του συνολικού προσωπικού της (238.000 σε όλο τον κόσμο).
Οι ευαγείς οίκοι αξιολόγησης – χρηματαγορές αξιολογούν την κίνηση αυτή ως «μάλλον ενδεδειγμένη, αφού η HSBC έχει διαρθρωτικό πρόβλημα κερδοφορίας σε Ευρώπη και Αμερική» (CITYGROUP).
Ήδη στο έδαφος της εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης, του εμπορικού πολέμου με πρωτοσύγκελο τον Τράμπ, αλλά και των συνεπειών του επικείμενου (άτακτου ή μη) Brexit, o χρηματοπιστωτικός κολοσσός της HSBC προσανατολίζεται σε ορμητικότερη επέκταση προς τις αγορές της Ανατολής, με επίκεντρο την Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το περιβόητο «επιθετικό σχέδιο» περικοπής του λειτουργικού κόστους (διάβαζε ισοπέδωσης ακόμα και των στοιχειωδέστερων εργασιακών δικαιωμάτων) που εφαρμόζεται ήδη από το 2013, έχει επιφέρει «την εξοικονόμηση 3δις δολαρίων το 2016», ενώ «το καθαρό κέρδος χρήσης της τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 18,6% σε σύγκριση με πέρυσι, για να φτάσει τα 8,5 δις δολάρια», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Την ίδια συνταγή με στόχο τη «βελτίωση των ισολογισμών τους» ακολουθούν βέβαια και οι ανταγωνιστές της HSBC.
Τον περασμένο μήνα η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, διακήρυξε την πρόθεση της για το κλείσιμο περίπου 200 υποκαταστημάτων της και την συνακόλουθη κατάργηση 4.300 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του εργατικού δυναμικού της.
Ντόμινο απολύσεων (18.000) έχει προαναγγείλει ως γνωστόν και η Deutsche Bank, ενώ σε ανάλογες μειώσεις προσωπικού προχωρούν η Societe Generale(1.600 άτομα), αλλά και η Barclays.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr