H δικαιοσύνη χρειάστηκε 11 χρόνια για να καταλήξει στην τελεσίδικη κρίση της για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Όπως συμβαίνει νομοτελειακά σε αυτές τις περιπτώσεις, η δικαστική διερεύνηση αποδείχτηκε πολυετής και οι ποινές αναντίστοιχες της βαρύτητας των αδικημάτων, πλήττοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε ομοφώνως το Μεικτό Ορκωτό Λαμίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Αυτό σημαίνει ότι δεν του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, καθώς και ότι μπορεί να αποφυλακιστεί συντόμως. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 15 ετών, με την τελική απόφαση του δικαστηρίου να είναι η ποινή των 13 ετών

Προδιαγεγραμμένη ήταν η ποινή μετά τη μεθόδευση που υπήρξε για αναβολή.

Επίσης έκανε λόγο για «σκανδαλώδη μεταχείριση που οπλίζει το χέρι τού επόμενου Κορκονέα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι θα ζητηθεί η αναίρεση της ποινής.

Η αθώωση και η ενοχή

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Βασίλη Σαραλιώτη. Αντίθετα, κήρυξε ένοχο τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή κατηγορητηρίου, ενώ απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί «ψυχικής ορμής και ασυνείδητης αμέλειας».

Σημειώνεται ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη επίσης χωρίς ελαφρυντικά. Ο Σαραλιώτης, αντίθετα από τον Κορκονέα που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους το 2012.

Η δολοφονία του Αλέξη

Ήταν βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 όταν ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. 

Η είδηση του θανάτου του Αλέξη διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα οργής της νεολαίας (και όχι μόνο) κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης Καραμανλή. 

Από εκείνο το βράδυ και για αρκετές ημέρες η Αθήνα φλεγόταν από κινητοποιήσεις και επεισόδια, ενώ πολλές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η κυβέρνηση απάντησε με σκληρή καταστολή, τόνους χημικά, ενώ υπήρξαν και αναφορές για πυροβολισμούς στον αέρα, αλλά και εμφάνιση παρακρατικών μεθόδων και επιθέσεων.

Η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου παραμένει ζωντανή, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανήμερα της 6ης Δεκέμβρη εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το