Όλα δείχνουν πως ένα ακόμα δώρο έχει στα σκαριά το Υπουργείο Εργασίας για τις επιχειρήσεις: αυτό της μείωσης ή και κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών στις υπερωρίες! Αν και μόλις στις αρχές του χρόνου εφαρμόστηκαν οι μειωμένες κατά 1% ασφαλιστικές εισφορές, τώρα συζητείται η περαιτέρω μείωση και συγκεκριμένα για τις υπερωρίες, ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες.

Αφορμή για αυτές τις συζητήσεις στάθηκε η χρήση της ψηφιακής κάρτας και, κυρίως, η προγραμματισμένη επέκτασή της από 1η Μαρτίου στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, αλλά και η απροθυμία των εν λόγω επιχειρήσεων να την υιοθετήσουν. Υπενθυμίζουμε ότι η ψηφιακή κάρτα ήδη εφαρμόζεται σε μια σειρά από κλάδους (σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, λιανεμπόριο, βιομηχανία), καταγράφοντας μόνο το περασμένο έτος 815.509 περισσότερες υπερωρίες απ’ ό,τι πριν, σε σύνολο 700.000 εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, στα σούπερ μάρκετ εμφανίζεται αύξηση υπερωριών κατά 60%, στη βιομηχανία κατά 34,3%, στο λιανεμπόριο κατά 28,1%!

Εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, οι εργοδότες του κλάδου, σε συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Εργασίας Ν. Κεραμέως, επεσήμαναν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο (δηλαδή καταγραφής και, κατ’ επέκταση, πληρωμής της υπερεργασίας) θα απειλήσει την εύρυθμη λειτουργία τους, ακόμα και τη βιωσιμότητά τους (!) Αν και, εμμέσως πλην σαφώς, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και επαγγελματικών φορέων οδηγήθηκαν στην παραδοχή της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στον τουρισμό μέσω των αναρίθμητων υπερωριών, αλλά και της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας, η Υπουργός φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους: κατάργηση ή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις υπερωρίες, προκειμένου αυτοί να εφαρμόσουν από 1η Μαρτίου την ψηφιακή κάρτα εργασίας! Επίσης, ζήτησαν να καλύπτεται το επιπλέον κόστος από την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού μέσω επιδότησης εργασίας από τη ΔΥΠΑ και να μειωθούν τα πρόστιμα.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητάνε είναι η κατ’ αρχήν σημαντική ελάφρυνση στη μηνιαία δαπάνη των επιχειρήσεων: σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς για μισθό 1.500 ευρώ μικτά, το όφελος για τον εργοδότη για μία ώρα υπερωρίας είναι 50,99 ευρώ τον μήνα ή 713,86 ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση προτίθεται, δηλαδή, να απαλλάξει κι άλλο τους εργοδότες από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ! Αν γίνει αυτό, ένα νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο – η ενδεχόμενη κατάργηση ή και μείωση εισφορών θα σημάνει και μείωση των εσόδων τους, μεγαλώνοντας την τρύπα που ήδη υπάρχει.

Μέχρι σήμερα, μόλις το 2,5% των επιχειρήσεων εστίασης έχει γραφτεί στην πλατφόρμα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, ενώ η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας είναι η 28η Φεβρουαρίου. Μένει να δούμε αν αυτό θα αυξηθεί με αντάλλαγμα, για μια ακόμα φορά, το χτύπημα μέσω της κυβέρνησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το