Η Πρωτοβουλία για τη Σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης καλεί στην εκδήλωση της στις 12 Μάρτη, με θέμα: “Το εργατικό δίκαιο στο οποίο παλεύουμε να υπαχθούμε: τι ισχύει, τι διεκδικούμε”, με ομιλητή τον Αβραάμ Γεωργόπουλο, υπ. διδάκτορα Εργατικού Δικαίου και Δικηγόρο.

Συνάδελφοι-ισσες, Ασκούμενοι και “συνεργάτες” βιώνουμε μια μαύρη πραγματικότητα. Εξαντλητικά ωράρια. Πενιχροί μισθοί, από 0 έως 250 ευρώ οι ασκούμενοι, οι “συνεργάτες” πολλές φορές δεν παίρνουν καν το βασικό. Ασφάλιση 180 ευρώ το μήνα και αυτά από την τσέπη μας! Καμιά προβλεπόμενη άδεια, ούτε κανονική, ούτε αναρρωτική, ούτε μητρότητας.

Για τους ασκούμενους, όχι μόνο 18 μήνες άσκηση, για να δικαιολογείται τόσο καιρό η απλήρωτη ή υποαμειβόμενη εργασία, αλλά εκ νέου εξετάσεις στη συνέχεια. Οι εργοδότες-δικηγόροι μας αναθέτουν πολλές φορές εργασία, όχι πάνω στο αντικείμενο μας, αλλά γραμματειακή υποστήριξη, εξωτερικές εργασίες μη νομικής φύσης κ.α. εξοικονομώντας δαπάνες του γραφείου τους στις πλάτες των ασκούμενων και των “συνεργατών” δικηγόρων και πολλά ακόμα σχετικά.

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με αυτές τις συνθήκες και για αυτό δεν είναι λίγοι, αυτοί που παρατούν το επάγγελμα. Με λίγα λόγια, ασκούμενοι και “συνεργάτες” υπαγόμαστε στο διευθυντικό δικαίωμα του δικηγόρου-εργοδότη μας, έχουμε τις υποχρεώσεις μισθωτού-υπαλλήλου, αλλά όχι τα αντίστοιχα δικαιώματα. Κυβερνήσεις, Δικηγορικοί Σύλλογοι και ιδιαίτερα οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες-γραφεία μας θεωρούν “αυτοαπασχολούμενους”, για να μην έχουμε κανένα δικαίωμα!

Πρέπει να παλέψουμε για να αναγνωριστούμε ως μισθωτοί και να διεκδικήσουμε τα αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα: στον αξιοπρεπή μισθό, στο 8ωρο, στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μας από τον εργοδότη, στις άδειες, στον συνδικαλισμό. Αυτά τα δικαιώματα θα κατακτηθούν μόνο εφόσον, όλοι εμείς οι μισθωτοί και οι ασκούμενοι οργανωθούμε και αγωνιστούμε. Εφόσον συγκροτήσουμε Σωματείο και στη Θεσσαλονίκη, όπως αντίστοιχα υπάρχει ήδη στην Αθήνα. Δεν μπορούν αυτήν την ανάγκη να την καλύψουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι είναι επιστημονικοί φορείς και όχι σωματεία, στους οποίους συνυπάρχουν μεγάλοι δικηγόροι, μικροί, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί.

Αντίστοιχα, δεν μπορεί ούτε η ΕΑΝΔΙΘ, καθώς αποτελεί Ένωση με κριτήριο την ηλικία (τα πρώτα 5 έτη) και όχι σωματείο που συγκροτείται στη βάση της μισθωτής σχέσης εργασίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σας καλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση της Πρωτοβουλίας, το Σάββατο 12 Μάρτη, στις 6.30μμ, στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), με τίτλο “Το εργατικό δίκαιο στο οποίο θέλουμε να υπαχθούμε: τι ισχύει, τι διεκδικούμε” και ομιλητή τον υποψήφιο δρ. Εργατικού Δικαίου Αβραάμ Γεωργόπουλο. Να ενημερωθούμε για τα δικαιώματα μας και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τα κατακτήσουμε. Πώς θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση Σωματείου. Ούτε μαθητευόμενοι, ούτε “συνεργάτες”! Είμαστε ΜΙΣΘΩΤΟΙ και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το