Με την εξέταση οργάνων νεκρών παιδιών από το Ιράκ που είχαν γενετικές ανωμαλίες, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η κατάστασή τους συνδεόταν άμεσα με τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ με βλήματα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο στις αρχές του πολέμου στο Ιράκ και κατά την επακόλουθη κατοχή.
Μια νέα μελέτη έχει συνδέσει άμεσα τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου από τον αμερικανικό Στρατό στον πόλεμο του Ιράκ και τις γενετικές ανωμαλίες που υπέστησαν παιδιά στην χώρα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα μαλλιά και τα δόντια των νεκρών παιδιών και βρήκαν το ραδιενεργό στοιχείο thorium – βασικό στοιχείο του ουρανίου του τύπου που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν βλήματα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα παραπροϊόν της βιομηχανικής διαδικασίας που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του ουρανίου-238 σε U-235, το οποίο είναι πιο κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Χιλιάδες βλήματα DU χρησιμοποιήθηκαν κατά των ιρακινών θέσεων στην διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος ξεκίνησε στις αρχές του 2003 επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, ο οποίος δικαιολογώντας τις ενέργειές του με ψευδείς πληροφορίες, ξεκίνησε μια ολοκληρωτική εισβολή στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είχε ένα μυστικό πρόγραμμα όπλων που σκόπευε να χρησιμοποιήσει εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μόλις ένα βλήμα με απεμπλουτισμένο ουράνιο χτυπήσει τον στόχο του, το βλήμα αρχίζει να καίει στο σημείο της κρούσης, δημιουργώντας μικροσκοπικά σωματίδια ραδιενεργού U-238», εξήγησε το Common Dreams. «Οι άνεμοι μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη ραδιενεργή σκόνη πολλά μίλια μακριά, ενδεχομένως να μολύνουν τον αέρα που αναπνέουν αθώοι άνθρωποι. Αυτή η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, νεφρική βλάβη, καρκίνο οστών και δέρματος, καθώς και γενετικές ανωμαλίες και χημική δηλητηρίαση».
Η Mozhgan Savabieasfahani, ανεξάρτητη ερευνητής με έδρα το Μίσιγκαν και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξέτασε τα μαλλιά και τα δόντια παιδιών από χωριά κοντά στην Αεροπορική Βάση Talil νότια της Βαγδάτης, την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σε αυτά ανακάλυψε θόριο, ένα στοιχείο που παράγεται από την ραδιενεργή αποσύνθεση του U-238.
«Βασικά βλέπουμε ένα αποτύπωμα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε αυτά τα παιδιά», δήλωσε η ίδια σε μια συνέντευξη στο TruthOut. Η μελέτη της, η οποία σύντομα θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Environmental Pollution, διαπίστωσε ότι τα παιδιά κοντά στο Talil είχαν 28 φορές μεγαλύτερη ποσότητα θορίου στο σώμα τους, από άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ έριξαν μέχρι και 2000 μετρικούς τόνους DU σε στόχους στο Ιράκ μόνο το 2003. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης το όπλο ενάντια στο Ιράκ το 1991 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πηγή εισόδου του στοιχείου στο Ιράκ: Διάφορα είδη αεροσκαφών και οχημάτων εδάφους που χρησιμοποίησαν οπλισμό με DU εισήχθησαν στη χώρα κατά χιλιάδες από τους Αμερικανούς.
Το TruthOut σημειώνει ότι μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού που καταστράφηκε στο πεδίο της μάχης ή σκουριάζει σε ολόκληρη τη χώρα, απελευθερώνει το ραδιενεργό υλικό στον αέρα και τα ύδατα, καθώς και στα κομμάτια του μετάλλου που πιθανώς συλλέχθηκαν από τους ντόπιους οι οποίοι τα πωλούν για σκραπ.
«Αυτό που βλέπουμε εδώ και αυτό που εννοούμε με αυτή τη μελέτη είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το ίδιο σενάριο γύρω από κάθε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ», δήλωσε η Savabieasfahani. «Η έκθεση των εγκύων στη μάστιγα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου και του θορίου, βλάπτει ανεπανόρθωτα τα αγέννητα παιδιά τους».
Επικαλούμενο τις ιρακινές κυβερνητικές στατιστικές, το MintPress ανέφερε το 2014 ότι το ποσοστό των Ιρακινών που κόλλησε καρκίνο κορυφώθηκε κατά τα έτη μετά την εισβολή των ΗΠΑ από 40 ανά 100.000 άτομα το 1991 σε 800 ανά 100.000 το 1995 και σε τουλάχιστον 1.600 ανά 100.000 το 2005.
Οι ιατροί του Ιράκ έχουν από καιρό εκφράσει ανησυχίες για το πρόβλημα. Μια μελέτη του 2013 της ολλανδικής ειρηνευτικής ομάδας IKV Pax Christi βρήκε πάνω από 300 τέτοιες τοποθεσίες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως από την ιρακινή κυβέρνηση ως μολυσμένες από DU και οι ΗΠΑ δαπάνησαν μεταξύ 30 και 45 εκατ. δολαρίων για τον καθαρισμό τους. Ωστόσο, ακόμη και αργότερα από τη μελέτη του 2013, οι παρατηρητές εξακολουθούν να βλέπουν τα παιδιά να παίζουν στους σωρούς αποβλήτων και να συλλέγουν απορρίμματα προς πώληση.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τον καθαρισμό όλων των τοποθεσιών που έχει μολύνει. Υπάρχει τεχνολογία για τον καθαρισμό της μόλυνσης από τις ακτινοβολίες», δήλωσε ο Savabieasfahani στο TruthOut. «Η απομάκρυνση και των στρατιωτικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν από τις ΗΠΑ θα πάρει πολύ καιρό ώσπου να οδηγήσει στον τελικό καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων από το ιρακινό περιβάλλον».
e-prologos.gr