Μια περίεργη “αποκάλυψη” κάνουν σήμερα “ΤΑ ΝΕΑ” και την συνδέουν απροκάλυπτα με τις συλλήψεις των δεκάδων φοιτητών τις προηγούμενες μέρες στο ΑΠΘ.
Γράφουν ότι έγινε απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας .
Γράφουν ότι πρόκειται για μια «εφιαλτική» επιχείρηση σε έναν από τους πιο ευαίσθητους και επικίνδυνους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Από εκεί και πέρα άρχισε το γαϊτανάκι της τρομολαγνείας: Μέχρι για ”Πυρηνικό ριφιφί” στο ΑΠΘ έγραψαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ενώ η κύρια προσπάθειά τους ήταν να νομιμοποιήσουν την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τις μαζικές συλλήψεις φοιτητών.
Ωστόσο σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στο MEGA πρόκειται για ένα περιστατικό που έγινε πριν από μήνες και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Βέβαια και ο υπουργός Παιδείας δικαιολογεί με όχημα την “αποκάλυψη” την επέμβαση της αστυνομίας.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
Όπως είπε «πρόκειται για περιστατικό που είχε γίνει προ μηνών και όχι τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένας αντιδραστήρας για πειράματα σε υποκρίσιμη κατάσταση, δεν μπορεί δηλαδή να προκληθεί έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Είναι εκεί από το 1971, πολύ καλά φυλασσόμενος. Έγινε παραβίαση ενός λουκέτου της πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο, πριν από λίγους μήνες, ωστόσο δεν υπήρξε παραβίαση χώρου όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας, καθώς βρίσκεται σε ένα πολύ καλά φυλασσόμενο χώρο με συναγερμό και πολλαπλές εισόδους.
Όλο αυτό, όμως δικαιολογεί αυτό που συμβαίνει δηλαδή η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όποτε και όπου χρειάζεται, διότι για εμάς η εποχή της ανομίας, χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια, έχει παρέλθει».
Λίγο αργότερα είχαμε δήλωση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ η οποία όχι μόνο κονιορτοποιεί την είδηση αλλά αναδεικνύει και τις πραγματικές προθέσεις των συντακτών της.
Πρύτανης ΑΠΘ για απόπειρα παραβίασης χώρου όπου φυλάσσεται αντιδραστήρας: «Δεν τίθεται θέμα διαρροής και δεν υπήρξε καμία παραβίαση του χώρου»
Δεν υπήρξε καμιά διαρροή ραδιενέργειας και δεν έγινε καμιά προσπάθεια παραβίασης της θωρακισμένης πόρτας στην οποία φυλάσσεται ένας «υποκρίσιμος» αντιδραστήρας στο ΑΠΘ ο οποίος χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Αυτό επισήμανε στο makthes.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας καθώς κι άλλοι διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα τη εφημερίδας «Τα Νέα», περί απόπειρας επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.
Όπως αναφέρει, δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού και λέει κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε καμία παραβίαση του χώρου όπου βρίσκεται ο τομέας πυρηνικής φυσικής και φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων.
«Ο αντιδραστήρας που υπάρχει είναι υποκρίσιμος εκπαιδευτικός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρός αντιδραστήρας. Επίσης δεν πρόκειται να να σημειωθεί ανάφλεξη διότι ποτέ δεν μπορεί να φτάσει σε κατάσταση κρισιμότητας. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την Ελληνική Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό και το μόνο που έγινε πριν από ενάμιση μήνα, από ότι μ’ ενημέρωσαν είναι πως η πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο είχε ένα παραβιασμένη λουκέτο. Αλλά δεν υπήρχε καμία παραβίαση του χώρου και φυσικά δεν τίθεται θέμα για διαρροές και αναφλέξεις» είπε ο κ. Φείδας.
Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ: «Δεν παραβιάστηκε ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται ο αντιδραστήρας»
Η Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους, Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ τόνισε κατηγορηματικά στο makthes.gr ότι «Δεν παραβιάστηκε ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται ο αντιδραστήρας. Επιπλέον, η υποκρίσιμη διάταξη του αντιδραστήρα που διαθέτουμε δεν προκαλεί ανησυχία για κίνδυνο ανάφλεξης διότι λόγω της φύσης της, δεν μπορεί να φτάσει σε κατάσταση κρισιμότητας».
e-prologos.gr