Σε καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας, το οποίο παραπέμπει ουσιαστικά σε στρατιωτικό νόμο, έθεσε τη χώρα ο Ουκρανός πρόεδρος, Πιότρ Ποροσένκο, ο οποίος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας, με αφορμή το θερμό επεισόδιο μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στα στενά του Κερτς, που ενώνουν την Μαύρη θάλασσα με την Αζοφική.
Πάντως, σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, το διάταγμα πολεμικής ετοιμότητας πρέπει να το εγκρίνει το κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Russia Today, το οποίο επικαλείται ουκρανικές κοινοβουλευτικές πηγές, η αντιπολίτευση δεν πιστεύει στην ειλικρίνεια των προθέσεων του Ποροσένκο, αλλά θα υπερψηφίσει το διάταγμα για την αποφυγή κατηγοριών περί «μη πατριωτισμού».
Παράλληλα, οι εθνικιστικές, ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία προσπαθούν να δώσουν τον τόνο της αντιπαράθεσης με την Ρωσία, με μέλη τους να ηγούνται των διαδηλώσεων έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, ενώ, στο Χάρκοβο προχώρησαν σε εμπρησμό τμήματος του ρωσικού προξενείου.
Σύμφωνα με το Russia Today, ομάδες με κουκούλες και κράνη, πέταξαν φωτοβολίδες προς το κτίριο και έκαψαν λάστιχα.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και τα πληρώματά τους που συνελήφθησαν μετά το περιστατικό στα στενά του Κερτς.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.
«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας.»
Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή το πρακτορείο RIA-NOVOSTI αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των πληρωμάτων και των τριών πλοίων που κρατούνται ανέρχεται σε 24 ναύτες και αξιωματικούς, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό τους κατά το επεισόδιο, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή του περιστατικού, τα πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, «Μπερντιάνσκ», «Νικόπολ» και «Γιάνι Καπού», έπλεαν με κατεύθυνση από τη Μαύρη Θάλασσα στο στενό του Κερτς, παραβιάζοντας τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα, χωρίς να ανταποκριθούν στις προειδοποιήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και προχωρώντας σε επικίνδυνους ελιγμούς.
Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».
Το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως ζήτησαν ταυτόχρονα και οι δύο χώρες, με εντελώς διαφορετικές αιτιάσεις, φυσικά.
Πάντως, οι αρχές της Ρωσίας άνοιξαν ξανά το στενό του Κερτς, για τη ναυσιπλοΐα. Οι ρωσικές αρχές είχαν αποκλείσει το στενό, στα ανοικτά της Κριμαίας, μετά το περιστατικό με τα ουκρανικά πλοία.
πηγή:tvxs
(στη φωτογραφία του “εξωφύλλου” ουκρανικά πλοία που «αιχμαλωτίστηκαν», από τη ρωσική συνοριακή φρουρά, στα στενά του Κερτς)
e-prologos.gr