Πλώρη προς τον Ινδο-Ειρηνικό βάζει ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος από 20 ως 24 Μάη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σε Τόκιο και Σεούλ για συνομιλίες με τους εκεί ομολόγους του. Επίσης θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του σχήματος Quad με τη συμμετοχή ακόμη της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, που θα γίνει στο Τόκιο.
Οι ΗΠΑ εντείνουν τη δραστηριότητά τους για να συγκροτήσουν και να σταθεροποιήσουν αντικινεζικά σχήματα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με σκοπό να ανακόψουν τη ραγδαία άνοδο του κινεζικού ιμπεριαλισμού.
Κρίσιμοι κρίκοι σε αυτή την προσπάθεια θεωρούνται η Νότια Κορέα και η Ινδία, μιας και Ιαπωνία και Αυστραλία θεωρούνται λίγο-πολύ δεδομένες. Η Σεούλ, αν και διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και στο έδαφός της σταθμεύουν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, αποφεύγει να ενταχθεί ανοιχτά στα στρατιωτικοπολιτικά σχήματα που στήνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην περιοχή. Εκτιμώντας το διαρκώς διευρυνόμενο ειδικό βάρος του Πεκίνου δεν θέλει να κόψει τους δεσμούς μαζί του και να μετατραπεί η Ν. Κορέα σε ζώνη διαρκούς όξυνσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ανάλογη της Ταϊβάν ή ακόμη και της Ουκρανίας.
Παρόλα ταύτα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι εντάχθηκε στο Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ ως το πρώτο ασιατικό μέλος. Ακόμη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Γιουν Σουκ Γεόλ, έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθεί στο Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework – IPEF) που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Την αποκάλυψη αυτή έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, παραμονή της επίσκεψης του Τζ. Μπάιντεν στη Σεούλ.
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός «τρέχει» να καλύψει το χαμένο έδαφος και στο οικονομικό πεδίο, θορυβημένος από την υπογραφή της Περιφερειακής Οικονομικής Συνεργασίας (Regional Comprehensive Economic Partnership-RCEP), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο. Τη συμφωνία υπέγραψαν 15 χώρες από Ασία και Ειρηνικό (όχι η Ινδία), με πρωτεργάτη την Κίνα.
Η Ινδία, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει οικοδομήσει στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ και βρίσκεται σε ανταγωνιστική σχέση (ακόμη και στρατιωτική) με την Κίνα, διαφοροποιήθηκε στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία και τη διάρρηξη των σχέσεων με τη Μόσχα. Η κίνηση αυτή καθώς και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν στο Ν. Δελχί, μετά τις επικρίσεις από την Ουάσιγκτον, για στενότερη συνεργασία με την Κίνα θορύβησαν τον Λευκό Οίκο ο οποίος προσπαθεί να κλείσει τα όποια ρήγματα δημιουργήθηκαν στο Quad.
Του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου είχε προηγηθεί η σύνοδος ΗΠΑ-ASEAN (Ένωση χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) την οποία φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο. Στη σύνοδο συμμετείχαν οι ομόλογοί του από Ινδονησία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Λάος, Καμπότζη, Μπρουνέι, Ταϊλάνδη. Δεν συμμετείχαν οι Φιλιππίνες στις οποίες διεξάγονταν προεδρικές εκλογές και η Μιανμάρ λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Με αφορμή και την Ουκρανική κρίση οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πιέσουν τις χώρες του ASEAN να καταγγείλουν τη Μόσχα και να δημιουργήσουν ρήγματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με το Πεκίνο.
Ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο, Ραμ Εμανουέλ, δήλωσε ότι η αντίδραση χωρών της Ασίας στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει σε Ρωσία και Κίνα πως δεν μπορούν να δρουν με ατιμωρησία.
Στη συνάντηση που είχε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Ν. Κισί, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Όστιν, ενέπλεξε ευθέως τις κυρώσεις προς τη Ρωσία με την Κίνα.
Ο Ιάπωνας αξιωματούχος σημείωσε πως «η Κίνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και ειδικά προσέχει στενά πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα». Πρόσθεσε ότι η διεθνής απάντηση απέναντι στη ρωσική εισβολή θα βαρύνει σημαντικά για το Πεκίνο όσον αφορά «τις ενέργειές του στην περιοχή της Ασίας και παραπέρα». Κατέληξε δε ότι «αν η διεθνής κοινότητα με κάποιον τρόπο επιτρέψει ή συγχωρήσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτό θα στείλει λάθος μήνυμα πως τέτοιες δράσεις μπορούν να γίνουν ανεκτές και σε άλλες περιοχές του κόσμου, περιλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού».
Από τη μεριά του Πεκίνου ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για «ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και για «κακόβουλες συκοφαντίες κατά της Κίνας».
Κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει να παρενοχλεί άλλες χώρες με τους κανόνες της δικής της ομάδας» και ειδικά τα μέλη του G7 «να σταματήσουν να στέλνουν στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία στην αυλή άλλων χωρών, να υποκινούν αυθαίρετα “έγχρωμες επαναστάσεις” σε άλλες χώρες και να επενδύουν σε αυθαίρετες κυρώσεις». Αναφερόμενος στη Σύνοδο ΗΠΑ – ASEAN, είπε ότι «ως χώρα εκτός της περιοχής, οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις κοινές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».
Ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, κάλεσε το Πεκίνο «να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας» υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών κανόνων».
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επεσήμανε από τη μεριά του ότι η επιλογή του Τόκιο για συνεργασία με τις ΗΠΑ «εναντίον της Κίνας» δημιουργεί μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα» και τόνισε ότι αυτή η συνεργασία δεν πρέπει «να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των πλευρών».
Χαρακτηριστικό της κινητικότητας στην περιοχή είναι ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι σύνοδοι των BRICS στο Πεκίνο, των χωρών της Ανατολικής Ασίας (όπου συμμετέχει και η Ρωσία) στην Καμπότζη και του G20 στην Ινδονησία.
Κραδασμούς προκαλεί ακόμη η αμυντική συμφωνία Κίνας – Νήσων Σολομώντα
Ο πρωθυπουργός της μικρής νησιωτικής χώρας, Μ. Σογκαβάρε, κατήγγειλε πως δέχτηκε σοβαρές απειλές ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση, από τους επικριτές της συμφωνίας.
Αναφέρθηκε σε «μέρη που δηλώνουν ανησυχία» για τη συμφωνία, τα οποία κατήγγειλε για «συνεχή επίδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης» αλλά και «σιωπηρή προειδοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στις Νήσους Σολομώντα αν τα εθνικά συμφέροντα που έχουν στις Νήσους υπονομευτούν (…) Με άλλα λόγια, μας απείλησαν με εισβολή». Πρόσθεσε δε ότι «μας συμπεριφέρονται σαν μαθητές νηπιαγωγείου που περπατάμε με όπλα στα χέρια και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επιτήρηση. Μας προσβάλλουν».
Στον Σογκαβάρε απάντησε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, σχολιάζοντας ότι «φυσικά τίποτα από αυτά» δεν ισχύουν ενώ απέρριψε πρόταση του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος να έχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.
Είπε ότι η Αυστραλία (η οποία έχει και εκείνη στρατιωτική συμφωνία με τις Νήσους) πρέπει να μείνει «ήρεμη και συγκροτημένη» στις σχέσεις της με τις Νήσους. Συμπλήρωσε πως «τώρα απλά πρέπει να εργαστούμε υπεύθυνα μαζί με τους εταίρους μας για να διαχειριστούμε την κατάσταση για τα συμφέροντα στην ασφάλεια της Αυστραλίας αλλά και των Νήσων (…) Ανησυχούμε πολύ για τις Νήσους. Ανησυχούμε πολύ για την ευρύτερη ασφάλεια στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό».
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες Σογκαβάρε, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι «αντανακλούν την κοινή φωνή όλων των χωρών του Ειρηνικού (…) Δείχνουν ακόμα ότι οι κατηγορίες ΗΠΑ και Αυστραλίας ενάντια στην Κίνα έγιναν εντελώς με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Νέος κυβερνήτης στο Χονγκ Κονγκ – Συλλήψεις «ακτιβιστών»
Στο μεταξύ στο προσκήνιο επανήλθε το Χονγκ Κονγκ μετά και τις συλλήψεις ατόμων (ανάμεσά τους και ένας καρδινάλιος) που συμμετείχαν στη διαχείριση ταμείου το οποίο χρηματοδοτούσε δικαστικούς αγώνες «ακτιβιστών» της αντιπολίτευσης. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
Για τη σύλληψή του αντέδρασε το Βατικανό (που δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο), αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έκανε υποκριτικά λόγο για υπονόμευση των προστατευόμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Νέος κυβερνήτης στο Χονγκ Κόνγκ ανεδείχθη ο 64χρονος Τζον Λι – μοναδικός υποψήφιος – που έλαβε τις 1.416 από τις 1.460 ψήφους των εκλεκτόρων που συμμετείχαν. Ήταν οι πρώτες εκλογές που έγιναν με τον νέο εκλογικό νόμο που επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο «πατριωτικών δυνάμεων».
Πολύπλευρες συναντήσεις και συνομιλίες με το βλέμμα στον Ινδο-Ειρηνικό
Συνομιλία Σι Τζινπίγκ με Σολτς και Μακρόν
Ξεχωριστές συνομιλίες είχε ο Κινέζος πρόεδρος με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας. Συνομιλώντας με τον Ο. Σολτς τόνισε πως πρέπει «να αποφευχθεί η όξυνση και διεύρυνση της ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση». Ακόμη ότι «η ουκρανική κρίση έφερε ξανά σε σταυροδρόμι την ασφάλεια στην Ευρώπη» και ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης πρέπει να μείνει στα χέρια των ίδιων των Ευρωπαίων». Ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τη Γερμανία να συμμετάσχει στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια», στην οποία πρωτοστατεί το Πεκίνο, επικαλούμενο και την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας». Την αρχή αυτή επικαλέστηκε η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις «σύνθετες αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο» και την «αξιοσημείωτη αύξηση των δυσκολιών και προκλήσεων για την παγκόσμια ασφάλεια και ανάπτυξη», εξαίροντας παράλληλα την «υψηλής ποιότητας ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων, ειδικά την τελευταία 5ετία.
Από τη μεριά του ο Γερμανός Καγκελάριος ζήτησε να διατηρηθούν η καλή παράδοση και η ορμή στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επίσης τόνισε την ετοιμότητα της Γερμανίας να ενισχύσει τον συντονισμό με την Κίνα και σε πολυμερή μέτωπα και να προωθήσει τη σθεναρή ανάπτυξη των σχέσεων Ευρώπης – Κίνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του Σι Τζινπίνγκ κατά την επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.
Ζήτησε «επαγρύπνηση απέναντι στην αντιπαράθεση μπλοκ», καθώς αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο επίμονη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
Σταθερά στην κινεζική γραμμή που επιδιώκει να δημιουργήσει ρήγματα στο δυτικό στρατόπεδο έθεσε το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και του «απογαλακτισμού» της από τις ΗΠΑ. Μετέφερε στον Μακρόν την εκτίμηση ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειάς της, αλλά και την προσδοκία η Γαλλία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των δεσμών Κίνας – ΕΕ.
Κινέζικα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «ο Μακρόν παρατήρησε τις πολλές κοινές κατανοήσεις που Γαλλία και Κίνα έχουν στο θέμα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για στενότερη συνεργασία με την Κίνα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».
Από τη μεριά της, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας». Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι συζήτησαν «για την πρωτοβουλία της γαλλικής FARM (Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας) ως απάντηση στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης» και ότι η γαλλική πλευρά «ενθάρρυνε την Κίνα να διατηρήσει την πολιτική ανοίγματός της, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα». Ακόμη ότι οι δύο Πρόεδροι δήλωσαν «πεπεισμένοι να εμβαθύνουν Γάλλο-κινεζικά σχέδια στους τομείς της αεροναυπηγικής και της πυρηνικής ενέργειας» και ότι ο Μακρόν «επέμεινε στη σημασία να προχωρήσει εκ νέου η εξισορρόπηση της Ευρω-σινικής σχέσης με την έννοια μιας μεγαλύτερης αμοιβαιότητας».
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr