Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγει τον δρόμο ώστε ο στρατός να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στην αστυνομία για την καταπολέμηση μιας έξαρσης της εγκληματικότητας που έχει συγκλονίσει τη χώρα και έχει ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο. Αιματηρά περιστατικά με πυροβολισμούς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη Σουηδία και σε ορισμένα από αυτά εμπλέκονται έφηβοι. Τα περισσότερα περιστατικά αποδίδονται σε συμμορίες.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (άκρα δεξιά) πρότειναν την κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της. Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Η σουηδική υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει στον στρατό να βοηθά την αστυνομία σε κάθε περίπτωση όπου η χρήση βίας κρίνεται απαραίτητη, εκτός από την περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων ή πολέμου.
Μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, ο πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, τόνισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έχουν πλέον μια επίσημη εντολή να διερευνούν τρόπους συνεργασίας. Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης την τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο να διευρυνθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Εντούτοις δεν δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις συνθήκες αυτές. «Το κύμα βίας είναι… άνευ προηγουμένου στη Σουηδία, αλλά είναι πρωτοφανές και στην Ευρώπη, καμία άλλη χώρα δεν βιώνει την κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε εμείς», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», εκτίμησε.
Η Σουηδία είχε φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική για πολλές δεκαετίες και δέχθηκε περισσότερους μετανάστες ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Οι πολιτικές αυτές αντιστράφηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά έχουν αυστηροποιηθεί από την κυβέρνηση Κρίστερσον. Περίπου το 20% των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σουηδίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. «Βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Κρίστερσον στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε».
Η σουηδική κυβέρνηση αποδίδει την υπάρχουσα κατάσταση (της ύπαρξης και δράσης των συμμοριών) στην «αλόγιστη μετανάστευση» και την «αποτυχία ενσωμάτωσης». Στην πραγματικότητα οδηγεί στο έπακρο την αντιμεταναστευτική λογική και πρακτική, υιοθετεί πλήρως τη ρητορική της φασιστικής ακροδεξιάς, αλλά δεν λέει λέξη για το ποιας πολιτικής είναι συνέπεια η γκετοποίηση των μεταναστών, ποια πολιτική στρώνει τον δρόμο στις παραβατικές συμπεριφορές και στην κατάληξή τους, τη δημιουργία δηλαδή συμμοριών με όλα τα παρεπόμενα. Αν και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει το ερώτημα αν οι τελευταίες επιθέσεις έγιναν πράγματι από συμμορίες ή πρόκειται για φασιστικές προβοκάτσιες. Βέβαιο είναι ότι η πολιτική της Σουηδίας (της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας), της αδέσμευτης εξωτερικής πολιτικής και της εσωτερικής φυλετικής ανεκτικότητας, έχει προ πολλών χρόνων αναιρεθεί ολοκληρωτικά. Έχει αντικατασταθεί από την κακοφορμισμένη ήδη επιχείρηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, από τη μετατροπή της Σουηδίας σ’ έναν από τους πιο αδίστακτους προμαχώνες της διεθνούς αντίδρασης και της πολεμοκαπηλείας.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι επιθυμεί ο στρατός και η αστυνομία να συνεργάζονται σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, εγκληματολογίας, πυροτεχνουργών, μεταξύ άλλων. Αυτού του είδους η συνεργασία μπορούσε ήδη να γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τη χρηματοδότηση στην αστυνομία και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και έχουν αυστηροποιήσει τις ποινές για βίαια εγκλήματα, αλλά μέχρι στιγμής με λίγα αισθητά αποτελέσματα.
Ο Κρίστερσον τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε προσφορές για βοήθεια από σκανδιναβικές χώρες, προσθέτοντας ότι οι ομόλογοί του από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία δεν θέλουν «το σουηδικό οργανωμένο έγκλημα να επεκταθεί» στις χώρες τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια στη Σουηδία αναπτύσσεται μία νέα οικονομική και κοινωνική τάξη, αυτή των νεόπτωχων. Το γεγονός πως το φορολογικό σύστημα της Σουηδίας είναι άκρως ευνοϊκό για τους επενδυτές και οι φόροι είναι από μικροί έως και μηδενικοί για τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν μετακυλήσει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και για την διατροφή τους και τα κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και τα συσσίτια του Δήμου Στοκχόλμης έχουν διπλάσιους εγγεγραμμένους από ό,τι το 2022.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr