Μία μεγάλη ιστορική νίκη πέτυχαν οι εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, Stellantis και General Motors μετά από απεργία ενάμιση μήνα. Από εκεί που οι εργοδοσίες ισχυρίζονταν τάχα ότι αν έδιναν την αύξηση που ζητούσαν τα συνδικάτα θα… οδηγούνταν σε πτώχευση, τελικά οι εργάτες πέτυχαν τριπλασιασμό του ποσοστού αύξησης μισθών τους σε σχέση με αυτήν που προσέφεραν αρχικά οι διοικήσεις των τριών κολοσσών.
Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) κατέληξε σε συμφωνία και με την General Motors που προβλέπει γενική αύξηση μισθών κατά 11% άμεσα και συνολικά κατά 25% στην επόμενη τετραετία, ενώ προβλέπει παράλληλα και αναπροσαρμογή των αποδοχών ανάλογα με το κόστος ζωής.
Την ίδια ώρα, στη Ford η δοκιμαστική συμφωνία που πέτυχαν οι εργάτες προβλέπει αύξηση του ανώτερου ωρομισθίου για τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων (UAW) πάνω από 30%. Παράλληλα, το ωρομίσθιο των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζόμενων θα αυξηθεί κατά 68%, στη διάρκεια της σύμβασης των επόμενων 4,5 ετών.
Το UAW εκτιμά ότι τα ποσοστά αύξησης της συμφωνίας που πέτυχε είναι υπερτετραπλάσια των αντίστοιχων που είχε η σύμβαση του 2019 με τη Ford η οποία έληξε πρόσφατα. Κέρδισε επίσης αναπροσαρμογή αποδοχών ανάλογα με το κόστος ζωής, δικαίωμα στην απεργία για το κλείσιμο εργοστασίων στη Ford και τη Stellantis και συνδικαλιστικές προστασίες για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών της General Motors.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ, καθώς μετά από δεκαετίες υποχώρησης κατάφεραν να πετύχουν μία σπουδαία νίκη, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και η εργοδοσία σε μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές παγκοσμίως μπορεί να νικηθεί.
Παράλληλα, ο νικηφόρος απεργιακός αγώνας των έξι και πλέον εβδομάδων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλες συνδικαλιστικές επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων, όπως η δημιουργία συνδικάτων σε κολοσσούς όπως η Apple, η Amazon κλπ.
Αποδεικνύεται όμως περίτρανα ότι όταν υπάρχει ένα οργανωμένο, μαζικό (στην προκειμένη περίπτωση δεκάδες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις) και μαχητικό εργατικό κίνημα με αιτήματα και στόχους που εκφράζουν το σύνολο των εργαζομένων, τίποτα δεν είναι ανέφικτο, ακόμα κι αν απέναντι έχει μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές παγκοσμίως.
Βραζιλία: Μεγάλη απεργία στα εργοστάσια της General Motors μετά από μαζικές απολύσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, οι μεταλλουργοί στα εργοστάσια της General Motors στη Βραζιλία ψήφισαν να ξεκινήσουν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις που πραγματοποιεί η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα, σύμφωνα με το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί. Η «επ’ αόριστον» απεργία σημειώνεται καθώς η GM ανακοίνωσε ότι μειώνει το εργατικό δυναμικό στα τρία εργοστάσιά της στην πολιτεία Σάο Πάολο μετά την πτώση των πωλήσεων και των εξαγωγών.
Το συνδικάτο Sindmetal που εκπροσωπεί τους μεταλλουργούς στο εργοστάσιο Sao Jose dos Campos δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ψήφισαν ναι για απεργία, προσθέτοντας ότι οι εργάτες σε άλλα δύο εργοστάσια είχαν επίσης συμφωνήσει σε παρόμοια μέτρα.
«Το εργοστάσιο θα συνεχίσει την παραγωγή μόνο αφού ακυρωθούν οι περικοπές θέσεων εργασίας και εξασφαλιστεί η εργασιακή σταθερότητα για όλους», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία είχε συμφωνήσει να παρέχει σταθερότητα στους εργαζόμενους μέχρι τον Μάιο του 2024.
Η General Motors απασχολεί περίπου 4.000 άτομα στο Σάο Χοσέ ντος Κάμπος, όπου κατασκευάζει κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, το SUV Trailblazer και το φορτηγό S-10, σύμφωνα με το συνδικάτο, το οποίο ανέφερε ότι οι συμβάσεις περίπου 1.200 εργαζομένων είχαν προηγουμένως ανασταλεί προσωρινά.
Μαζικές απολύσεις και στη Rolls – Royce
Ο βρετανικός όμιλος Rolls – Royce, που εξειδικεύεται σε κινητήρες αεροσκαφών, ανακοίνωσε απολύσεις 2.500 εργαζομένων, προκειμένου να μειώσει τα κόστη του.
Πρόκειται για το 6% του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου σε όλο τον κόσμο. Περίπου 2.000 με 2.500 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν και θα είναι «το επόμενο στάδιο ενός σχεδίου αλλαγών που εκτείνεται σε διάστημα ετών», ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της η Rolls-Royce, ρίχοντας τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Αιματηρές συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας στο Μπαγκλαντές
Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων εργατών στις υφαντουργίες του Μπανγκλαντές που παράγουν ρούχα για μεγάλες πολυεθνικές ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα.
Οι εργάτες ζητούν αυξήσεις, καθώς, σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας για το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων στον κλάδο είναι καταστροφικές. Έτσι, η ραγδαία άνοδος των τιμών των προϊόντων διατροφής είναι ένας από τους βασικούς λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δεκάδες χιλιάδες εργάτες ξεκίνησαν απεργία στην Ασούλια και τη Γκαζιπούρ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της χώρας. Περίπου 50.000 εργάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ της αύξησης των μισθών σε διάφορες περιοχές της Ασούλια.
Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων και έριξαν πλαστικές σφαίρες. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά οι κινητοποιήσεις πήραν χθες Δευτέρα βίαιη τροπή με δεκάδες χιλιάδες εργάτες στη Γκαζιπούρ να απεργούν και ένα εξαώροφο εργοστάσιο να πυρπολείται, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργάτης. Τουλάχιστον ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματά του αφού τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr