Άοκνη κυβερνητική μάχη ενάντια στην πανδημία
Μεγάλη είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, και πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση μπορούσε να κόψει ακόμη περισσότερο από τα κονδύλια που προορίζονταν για την υγεία στον τελευταίο προϋπολογισμό. Τελικά, η μείωση κατά 11% στις δαπάνες για υγεία για το σωτήριο έτος 2021 (ήτοι, 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν το 2020), αποφασισμένη μάλιστα τις ώρες κορύφωσης της πανδημικής κρίσης, κρίνεται μετριοπαθής.
Στα σταθερά πλήγματα που έχει δώσει, και εξακολουθεί να δίνει, η κυβέρνησή μας σε βάρος του στρατοπέδου του κορονοϊού, εκτός από τα 150άρια και τις απολύσεις (εκσυγχρονισμένη μέθοδος «καρότου και μαστιγίου»), σημαντικότατη είναι η συμβολή των ίδιων των υγειονομικών μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί, μέσα σε συνθήκες πανικού και ομίχλης κατά τα άλλα, από την ψύχραιμη και συντεταγμένη πολιτεία μας. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό.
Πριν από 11 μήνες
Με ΦΕΚ το οποίο είχε ημερομηνία 29 Αυγούστου 2020 (ήτοι, ημέρα Σάββατο), η κυβέρνηση επαλήθευε την ασίγαστη μάχη που έδινε με τα υγειονομικά της πρωτόκολλα (και κάθε άλλο θεμιτό μέσο) ενάντια στον κορονοϊό, σε τομείς βατούς, αλλά και σε πεδία δύσκολα. Στην ευαίσθητη κατηγορία «Οδηγίες λειτουργίας Οίκων Ανοχής», μεταξύ άλλων αναφερόταν συγκεφαλαιωτικά πως: «Οι οίκοι ανοχής αποτελούν ειδική κατηγορία επιχειρήσεων με ιδιομορφίες λειτουργίας λόγω της ίδιας της φύσης της εργασίας, όπου απαιτείται εγγύτητα εργαζομένου και πελάτη προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες» συνεπώς επιβάλλεται «1. Τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση κατά ενάμισι (1,5) μέτρο τουλάχιστον. 2. Εξασφάλιση απόστασης τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ εργαζομένων και πελατών στους χώρους αναμονής. 3. Τήρηση αποστάσεων στους χώρους αναμονής τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών ή χρήση διαχωριστικών ακρυλικών υαλοπινάκων. Εάν είναι εφικτό, κατάργηση του χώρου αναμονής και είσοδος στην επιχείρηση πελατών ακριβώς πριν την παροχή της υπηρεσίας. Δυνατότητα εφαρμογής υπηρεσίας ραντεβού».
«Ανέπαφες» συναλλαγές
Σε μια υπόθεση ελαφρώς σουρεαλιστική από πολλές απόψεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε φέτος το πράσινο φως στην επαναλειτουργία των οίκων ανοχής στις 7 Ιουνίου, δηλαδή κατά μία εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι (στις 15 Ιουνίου), στοιχείο που από μόνο του πιστοποιεί ότι τα πάμε καλύτερα με την αντιμετώπιση του τρέχοντος κύματος.
Καθότι προφανώς απέδωσε, η λειτουργία των οίκων ανοχής και φέτος γίνεται με το περσινό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαράλλακτο στην ουσία του, ωστόσο ελαφρώς εμπλουτισμένο στο γράμμα του νόμου. Χωρίς να υπεισερχόμαστε σε σκανδαλιστικές λεπτομέρειες, αντιγράφουμε κατά λέξιν μόνο τις σουρεαλιστικές:
· Κατά τη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να εφαρμόζονται σεξουαλικές στάσεις που να εξασφαλίζουν απόσταση και όχι πρόσωπο με πρόσωπο επαφή
· Οι εργαζόμενοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με νερό και υγρό σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν και μετά κάθε πελάτη. Εάν χρειάζεται, εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Αποφυγή περιττής φυσικής επαφής (όπως η χειραψία)
· Συνιστάται η χρήση υφασμάτινης μη ιατρικής μάσκας για όλες τις υπηρεσίες. Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο παιγνίου προκειμένου να καταστεί αποδεκτή κατά τη διάρκεια των ερωτικών πράξεων
· Χρησιμοποίηση εργαλείων μιας χρήσης, εάν είναι δυνατόν. Απολύμανση εργαλείων εργασίας μεταξύ δύο πελατών. Απαγόρευση χρήσης βρώσιμων σεξουαλικών αντικειμένων
· Διατήρηση ανοιχτών παραθύρων και θυρών για είσοδο νωπού αέρα εκτός από τις πόρτες δωματίων όπου παρέχονται σεξουαλικές υπηρεσίες
· Αποφυγή πληρωμής με μετρητά και χρήση πλαστικών καρτών με ανέπαφη συναλλαγή
Αυτό μάλλον θα καθυστερήσει την ανάπτυξη
Παρά το απαραβίαστο δόγμα του καπιταλισμού πως «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», η κυβέρνηση της δεξιάς και ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι έχουν υποχρεωθεί σε αντι-φιλελεύθερη στροφή, κάτι σαν σύγχρονο μερκαντιλισμό, θεσπίζοντας κρατικούς περιορισμούς και αυστηρές προϋποθέσεις στις ιδιωτικές συναλλαγές των πολιτών-πελατών. Κάτι τέτοιο, αναμένεται αφενός να καθυστερήσει την ανάπτυξη στη χώρα μας, φέρνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε στην κατηγορία των οίκων ανοχής ότι, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, Δεν επιτρέπεται η παροχή (σ.σ. ταυτόχρονης) υπηρεσίας με δύο ή περισσότερους πελάτες, ενώ μάλιστα επιβάλλεται Η παροχή υπηρεσιών να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά ανά πελάτη. Μάνι μάνι, φεύγουν από το πελατολόγιο οι φίλοι των κλασικών οργίων.
Όμως ακριβώς εκεί φαίνεται η καλή κυβέρνηση, στα δύσκολα. Στη σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα. Αν εξαιρέσει κανείς ότι η χώρα μας στις 15 Ιουλίου 2020 είχε συνολικά 423 ενεργά κρούσματα (μετρώντας από την αρχή της πανδημίας 193 θύματα), και στις 15 Ιουλίου 2021 κατέγραφε 25.159 ενεργές περιπτώσεις (μετρώντας από την αρχή της πανδημίας 12.795 θύματα), τα πηγαίνουμε περίφημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ας έχουμε την υγεία μας, και ας καθυστερήσει λίγο η ανάπτυξη.
οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr